Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie, siać I się nie zastanawiać.

46 minut temu, FarmerDyzio napisał:

pryskacie jutro ? ma być dobra pogoda. ewentualny przymrozek nadają dopiero na czwartek.

Ja mam jeszcze 2ha pszenicy, to chyba w środę zrobię bo noce na +4 i wiatr do 3m/s

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Azor07 napisał:

A co by było lepsze na grzyba? @Agrest co byś doradził Artemis 450 EC  czy Glora 633 EC 5L  

Na T1 może być, na przyszły rok tak ma być, co by nie bawić się w mieszanie

20211024_173124.jpg

Edytowane przez jacor73
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, slavvek napisał:

Teraz to nie ma sensu, bo zmarznie w zimie. A miotłę będziesz pryskał? Jak Ci przeszkadza, to czymś co bierze i samosiewy rzepaku.

Właśnie się zastanawiam czy teraz pryskac czy na wiosnę. Nie wiem jak lepiej zawsze na wiosnę pryskalem.

Opublikowano

Ja pryskam na wiosnę Jeszcze tydzień czy dwa temu zastanawiałem się nad jesienią. Ale jak nie zimno i przymrozki to wiatr lub deszcz. Teraz to już chyba nie warto za zimno. Nie wiem czy to zadziała jak trzeba.

Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Ja pryskam na wiosnę Jeszcze tydzień czy dwa temu zastanawiałem się nad jesienią. Ale jak nie zimno i przymrozki to wiatr lub deszcz. Teraz to już chyba nie warto za zimno. Nie wiem czy to zadziała jak trzeba.

Wszystko zależy od presji chwastów, jak duża, to lepiej na jesień, bo mogą nieźle obciążyć uprawę. Dodatkowo wszystko zależy od pogody, jak będzie długa i ciepła jesień i dodatkowo ciepła zima, to z połączeniem z dużą presją chwastów i brakiem możliwości wykonania wczesnego zbiegu na wiosnę może pozbawić marzeń o dobrym plonie.

Opublikowano

Presji chwastów na ogół dużej nie mam. Dzisiaj zresztą byłem na polu i rzadko co nieco się znajdzie. W tym roku na żniwa leżące zboże czekało kilka tygodni i nic nie przerastało. A pola takie, że na wiosnę bez problemu wjeżdżam.

Opublikowano (edytowane)

A ja palpitacji dostałem. Zajeżdżam,  oglądam pole a tzm od miedzy od 1m do 3m pięknie od płotu wypryskane przez sąsiadkę. Noż urwa jak można mieć tak płocho we łbie?

Wychodzi na to że to jakaś mocna doglebówka, bo miedza była czysta już w trakcie siewu. 

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
34 minuty temu, hubertuss napisał:

Może w listopadzie jeszcze będą warunki? Ja pryskałem bo akurat było kilka ciepłych dni.

Opublikowano

Nawet samym chlorotoluronem warto opryskać. Temperatura stosowania do czasu zamarzania cieczy na rozpylaczach

Opublikowano
48 minut temu, artek27 napisał:

Właśnie się zastanawiam czy teraz pryskac czy na wiosnę. Nie wiem jak lepiej zawsze na wiosnę pryskalem.

To pryśnij teraz, i zobaczysz że już zawsze będziesz tak robił ;) Jeśli chodzi o miotłę, to wiosną jest drogo. I w ogóle te wszystkie chwasty, dopóki wiosną nie wjedziesz, to będą żarły azot. Drogi baaaardzo teraz. 2l Tolurexu i 0,2 Legato polecam. W tamtym roku część pszenżyta pryskałem jakoś koło 10 listopada i zadziałało.

Opublikowano

Kiedyś też pryskalem od ziela oziminy na wiosnę, ale jak zrobiłem pierwszy raz jesienią to już naprawdę nie wrócę do robienia ziela na wiosne chyba że poprawka. A cała wieś lata wiosna kwiecień maj i ziele pryska a ono wielkie równe ze zbożem. 

• Like 3
Opublikowano

Po połowie tygodnia ma być ładnie ciepło i bezwietrznie. Super na herbicydy

Opublikowano

Czy jest jakiś środek, który załatwi owies głuchy jesienią? Czy jeśli mam z nim problem na polach to jestem skazany tylko na zabieg wiosenny. Przez ostatnie lata mróz jakoś nie daje mu rady niestety.  

Opublikowano

Po to stosuję się preparaty doglebowe żeby nowe nie kiełkowały.

To naprawdę jest skuteczne. A nawet jeśli coś puści to masz komfort poprawki w maju jak wiesz że nie zaskoczà cię już złe warunki pogodowe dla preparatów systemicznych