Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, maroko napisał:

Czyli zasiać lepiej osobno? Dlaczego nie mieszać akurat tych odmian? Dowóz to nie kłopot tylko nie widzi mi się takie dzielenie pola na dwa zajazdy.

Ale pasuje podzielić pole po długości, tzn że po jednej stronie słabsza ziemia? Bo faktycznie Tadeus nie za bardzo na piach

1 godzinę temu, Agrest napisał:

To super partia ci się trafiła. Mój zk 89%, 42,47g 231zł

Brałem z Rolnasu jak co roku, wziąłem też jęczmień Kosmos, babka mówiła że po tą odmianę Niemcy przysłali 6 tirów 🤯

Opublikowano

Moje już na kiełki, spadło do tej pory 10mm drobnego deszczu. Super warunki.

Opublikowano
2 godziny temu, Bubas napisał:

Jak myślicie, Octavio na 5klasie urośnie? Działka 3ha od kilku lat nawożona obornikiem co rok.

Jeżeli ziemia w dobrej kulturze i będzie odpowiednio wody to powinno się udać. Miałem tę odmianę przez 2 lata. Dobrze przezimowuje, ale ma według mnie większe wymagania co do nawożenia azotem. Ogólnie wymaga lepszej gleby ale jak będzie dobry rok to powinno być ok. 

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

Ale pasuje podzielić pole po długości, tzn że po jednej stronie słabsza ziemia? Bo faktycznie Tadeus nie za bardzo na piach

Brałem z Rolnasu jak co roku, wziąłem też jęczmień Kosmos, babka mówiła że po tą odmianę Niemcy przysłali 6 tirów 🤯

Po jednej stronie glina że jak bardziej sucho to nie można zaorać a po drugiej stronie prawie totalny piach. Mam to w dzierżawie od rodziny. Wcześniejszy dzierżawca dzielił to na dwie uprawy.  Najrozsądniej to jak bym miał dzielić to zasiać żyto na piachu.

Opublikowano
9 minut temu, Strongman napisał:

Agrest zadowolony byłeś z probusa.

Z wyglądu tak. 

Z plonu tak sobie. Choć dał 7t to wyglądał na więcej, a niestety w okolicy inni zebrali raczej więcej Z innych odmian.

Opublikowano (edytowane)

Na pewno lepsze niż rotondo bo tez miałem tylko lubi zasobność gleby, one bardzo podobne do trismarta tyko ze ziarnko bardziej w typie pszennym i tak samo żółto jak się wykłosi jak trismart.4 klasa to jeszcze nie kiepska jak zadbana to się lombardo uda.Trismart był wyższy i mniej wymagający.

PICT0067.JPG

PICT0072.JPG

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
2 godziny temu, Azor07 napisał:

Przywiezione pszenżyto ,posiał bym ale po dzisiejszych opadach 32mm na jutro znowu deszcz to nie szybko to będzie .

IMG_20210917_191442~2.jpg

Co powiecie na taką mieszankę 2.1 l Trynity + 50 ml Legato + 20 gram Coridy? 

Opublikowano
12 godzin temu, Strongman napisał:

Na pewno lepsze niż rotondo bo tez miałem tylko lubi zasobność gleby, one bardzo podobne do trismarta tyko ze ziarnko bardziej w typie pszennym i tak samo żółto jak się wykłosi jak trismart.4 klasa to jeszcze nie kiepska jak zadbana to się lombardo uda.Trismart był wyższy i mniej wymagający.

PICT0067.JPG

PICT0072.JPG

Lombardo to ta na fotce wyżej?

Opublikowano
Wojtek98 napisał:

Siał ktoś carmelo z hr Strzelce? 

ja siałem i dziś też siać będę 😁. jak dla mnie super odmiana na V klasie w kiepskiej kulturze przy 100kg N i jednej grzybówce oddała 5t/ha z leciutkim haczykiem bo jeszcze leży kupka nie zważona. jestem bardzo zadowolony

Opublikowano
6 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

ja siałem i dziś też siać będę 😁. jak dla mnie super odmiana na V klasie w kiepskiej kulturze przy 100kg N i jednej grzybówce oddała 5t/ha z leciutkim haczykiem bo jeszcze leży kupka nie zważona. jestem bardzo zadowolony

Ile sztuk na m2 siejesz? Jak się krzewi? Jak z wysokością i  przy 100n skracałeś? 

29 minut temu, Nowy81 napisał:

Ja

Jak ta odmiana się sprawdza?

Opublikowano

Avokado przy nim jednak lepiej się krzewiło ale finalnie Carmelo u mnie wygrało. przy 100kg N raz skróciłem moddusem, bałem się że będzie leżeć bo to wieloletnia monokultura i bez ochrony podstawy źdźbła, wyrosło na metr. ja tego zasieje (C3) ~230kg bo ma MTZ 51g więc poniżej 200kg/ha ciężko będzie zejść