Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

Zasiane Rotondo. Troszkę nie pykło,  bo nie uwzględniłem poślizgu. Wyszło 255szt/m² co dało 101,7kg na hektar.

Trochę są obawy, ale jeszcze nigdy tak wcześnie nie siałem. Stanowisko po łubinie, 250kg ultra8 i 3,5t radkowit premium. 

Powinno coś z tego być, o ile sąsiad mi nie zaĺatwi pryskając rzepak od jednoliściennych.

Musicie mieć dobre ziemię ze tak inwestujecie 250 NPK to dla mnie strasznie dużo przy tej cenie NPK. Sąsiad płaci OC rolnika jak zechce polubownie to dobrze jak będzie fikał nastrasz że zgłosisz do arimr wfośigw i na koniec można wezwać policję jak bedzie biało na polu. U nas tak cwaniaków dyniowych ludzie załatwili którzy twierdzili ze chlomazon nie zaszkodzi na zboże 

Opublikowano

Nowy dzierżawca i nie wiem na co go stać.

Nawozy kupione w marcu po 1590 za ultrę8,  więc okroiłem tylko o 50kg bo miało iść 300.

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

będzie piękne pszenżyto, aby robactwa nie było. jakimi środkami będziesz teraz odchwaszczał?

Używacie adiuwantów do zabiegów herbicydowych jesiennych ?

Opublikowano

Tak.

Albo 0,35 expert i 0,15 dff, choć tu nie pamiętam czy nie schodzi się z expertem do 0,3

Opublikowano (edytowane)

U mnie wczoraj żniwa zakończone. Ostatni kawałek pszenżyta. 15 września. Sąsiad 65 lat mówił, że nigdy nie pamięta by tak było. Mój ojciec też. Ale nie musiałem przy talerzować ni przyorać ani ara nie skoszonego zboża.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 2
Opublikowano

sie rozjeździły traktory z rana, kukurydza sie ciacha u byczarzy

Opublikowano

Zasiałem Tadeusa. Kurna takie ziarno to normalnie po podlasku - podoba się dla mnie🥰

20210916_113225.jpg

Opublikowano
20 godzin temu, Agrest napisał:

Mieszczę się w widełkach bo hodowca podaje 250 do 300.

Wczesny termin i planowana wyższa agrotechnika dodatkowo -10%

Melomana kiedyś robak mi tak przerobił że było poniżej zalecanej obsady, a z plonu byłem zadowolony, będzie dobrze

Opublikowano
5 godzin temu, Agrest napisał:

Zasiałem Tadeusa. Kurna takie ziarno to normalnie po podlasku - podoba się dla mnie🥰

20210916_113225.jpg

jaka dawka wysiewu przy tak wczesnym siewie? Ja planuję pszenżyto pod koniec września siać albo ok 25.

Opublikowano

Dzikiem🤣

26 minut temu, camo napisał:

jaka dawka wysiewu przy tak wczesnym siewie? Ja planuję pszenżyto pod koniec września siać albo ok 25.

Zaszalałem aż 350szt. 

Dlaczego? Bo za mały kawałek a za dużo nasion😉

Opublikowano

Nie wiem, ale tu zachwalali.

Poszło na działkę kupioną w styczniu,  3a ib , mocna z dozą gliny.  4t radkowid premium  na ściernisko i 300kg ultra8 pod pług.

Opublikowano
1 godzinę temu, thor1984 napisał:

no właśnie pytanie jak to zrobić aby dziki się do tego potem nie dobrały 😁

Jak masz lasy to co dziennie z dubeltówka. I się nie dobiorą. I dziczyzna na wyroby własne :) tylko pozazdrościć takich terenów :) 

Opublikowano

Zasiane wczoraj Belcanto C3 na V kl. w ilości 220 kg na ha, zaprawione Flutrixem. Stanowisko po mieszance jarej, drugi rok na oborniku, przedsiewnie 200 kg polifoski 6. Pierwszy raz zasiałem pszenżyto 3 rok po kwalifikacie. Niby żyta bardzo mało się trafiało, a koledzy sieją nie raz C3? Jak tak to jakie doświadczenia?