Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tym roku były za***iste warunki na wschody samosiewów. U każdego na polu gęsto. Przyglądałem się to nawet pół ziarniaka kiełkowało jak kiełka sieczkarnia nie przetrąciła.

Zrobiłem test z pośladem pszenicy. Wziąłem 20 szt totalnie zaschniętego pośladu, po 2 dniach skiełkowało 18 na 20szt.

Opublikowano

Nigdy tak nie robiłem, ale jeszcze zima i pleśń śniegowa, bo bez zaprawy ziarnko, ja bym nie ruszał jak ktoś by tak planował w taki sposób to zrobić, samo się zredukuje.

Ja tez posiałem żeby poznać sile kiełkowanIa ale nie poślad tylko takie zboże co miało 16% wilgotności i jak się brało to kurz jak dym się unosił.

Opublikowano

Co powiecie o Belcanto a co o Octavio bo zastanawiam się nad nimi , miałem Meloman i Rotondo gdzie Meloman poległ po zimie jakoś tam odbił jak i Rotondo ale strasznie słabo Rotondo lepiej przezimowało ,

W okolicy ładnie właśnie Octavio przeszło zimę , a ciekawe jak tam Belcanto które to ma podobno dużo białka 

Opublikowano
4 godziny temu, Rafiozo napisał:

Amofoska® 5-10-25 z borem | Nawozy wieloskładnikowe | nawozy.euSiał ktoś z was pod pszenżyto i pszenice, prawie połowa ceny co do polifoski.

I prawie połowa składu polifoski 🙂 , panie tu nic nie da się oszukać 

Polecam obejrzeć , chłopak praktycznie z moich okolic 

Opublikowano (edytowane)

Zależy kto na co uprawia ja sieje pszenice typu B bo dla mnie parametry się nie liczą na skupie tylko pszenica ma być a pszenica typu B lepiej się rodzi niż jakościowa, jak ktoś sprzedaje pszenżyto to liczy się pszenżyto a nie to co ma w sobie no chyba jak dla siebie na pasze to, to wtedy tak, Lub kupujący robi próbę i tego wymaga.,

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Na pasze dlatego patrzę że dużo białka ma belcanto a mało ma octavio , tylko teraz czy to duża różnica jest czy śladowa , rotondo to miało 13,8 białka (na skupie) 

aa jakie typy tych pszenżyt ? 

Opublikowano

Ja nie wiem bo bardziej pszenica się liczy w tych sprawach bo ludzie na młyny sprzedają a tam to się liczy parametry te sprawy, a pszenżyto choroba go wie może w typie pszennym bardziej jakościowe.

Opublikowano
48 minut temu, sebe1033 napisał:

Co powiecie o Belcanto a co o Octavio bo zastanawiam się nad nimi , miałem Meloman i Rotondo gdzie Meloman poległ po zimie jakoś tam odbił jak i Rotondo ale strasznie słabo Rotondo lepiej przezimowało ,

W okolicy ładnie właśnie Octavio przeszło zimę , a ciekawe jak tam Belcanto które to ma podobno dużo białka 

Octavio wcale tak rewelacyjnie nie przezimowało ale potem nadrobiło a Belcanto na jednym polu u mnie wypadło po zimie a tam gdzie zostało to wyglądało bardzo ładnie i tak sypało 

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Jakie pszenżyto jare polecacie.

Mamut

59 minut temu, sebe1033 napisał:

Miałem na sąsiednich działkach

Octavio przetrwało belcanto klapa

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, slavvek napisał:

Taa.. 2,5% fosforu rozpuszczalnego w wodzie. To jest może dobre pod uprawy wymagające znaczne ilości potasu w stosunku do fosforu, ale pod zboża to.nie bardzo. Swoją drogą Jeśli chodzi o fosfor, to tylko ruski. Chrzanić patriotyzm gospodarczy, za to co dają za te ceny. Rosja ma najlepsze na świecie złoża fosforytów - prawie całość fosforu rozpuszczalna w wodzie. Po co komu P2O5 rozpuszczalny w jakichś kwaskach.

czyli ultry kupowac 8 ? ale w wodzie slabo sie rozpuszczala mi ultra 8 

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Mamut

Nie ubliżaj. 

Aż tak udokumentowanego rodowodu nikt nie posiada. Nawet Wiesio 🤭

Opublikowano (edytowane)

Ktoś powie mi coś o odmianie Orinoko ? Jaki typ ziarna pszenny czy żytni ? Ostatnie 3 lata sieje Rotondo i przy intensywnej uprawie u mnie się sprawdza w tym roku 7-8t plonowało a gdyby nie mega upały i nagłe zasuszenie ziarna to wynik pewnie był by dużo lepszy. Szukam czegoś świeżego o ziarnie pszennym.

Edytowane przez Xion
Opublikowano
39 minut temu, soltys48 napisał:

Mamut

Miałem na sąsiednich działkach

Octavio przetrwało belcanto klapa

Hmm czyli jednak belcanto za słabe . Wiem że octavio ładne było po zimie i dalej to może jednak brać 😅.

A jaki to właśnie typ ?

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, sebe1033 napisał:

Hmm czyli jednak belcanto za słabe . Wiem że octavio ładne było po zimie i dalej to może jednak brać 😅.

A jaki to właśnie typ ?

Ja też miałem w tym roku obok siebie odmiany Octavio i Belcanto. Po zimie Octavio super, pleśni praktycznie brak, a Belcanto słabo kwalifikowało się do przesiania. Zostawiłem jednak i bardzo miło mnie zaskoczyło, Belcanto po pierwszej dawce N szybko się zebrało i mocno rozkrzewiło, później był gęstszy łan niż w Octavio. Przy takim samym nawożeniu 105 N/ha Belcanto i Octavio plon podobny trochę ponad 5 t/ha, Octavio większe kłosy a Belcanto gęstsze. Obie odmiany w typie pszennym, Belcanto chyba nawet bardziej podobne. Do mnie bardziej Belcanto przemawia. 

Edytowane przez MrElQk
Opublikowano
31 minut temu, Xion napisał:

Ktoś powie mi coś o odmianie Orinoko ? Jaki typ ziarna pszenny czy żytni ? Ostatnie 3 lata sieje Rotondo i przy intensywnej uprawie u mnie się sprawdza w tym roku 7-8t plonowało a gdyby nie mega upały i nagłe zasuszenie ziarna to wynik pewnie był by dużo lepszy. Szukam czegoś świeżego o ziarnie pszennym.

Nie miałem Rotondo więc nie porównam sam oceń jakie ziarno 

IMG_20210828_144727.jpg

Opublikowano
Azor07 napisał:

1 godzinę temu, ZELKOW napisał:

orinoko słabe na słabą ziemie typu 5kl

U mnie w większości było na 5kl (pola przez dwa lata kreda ,wapno magnezowe i często obornik ) dużo ładniejsze od Melomana 

IMG_20210828_144912.jpg

miałeś wodę to i plon był

Opublikowano (edytowane)

Właśnie o coś takiego mi chodzi to na zdjęciu to jest odmiana Orinoko??? W Rotondo takie same ziarno w tym roku tylko pewnie ze 30-40% mniejsze niż zawsze...  Nawet na totalnym piachu wyglądało konkretnie a upał moment ziarno zasuszył...

IMG_20210708_093635.jpg

Edytowane przez Xion
Opublikowano
Xion napisał:

spróbuj tadeusa sam nie mialem ale producent kwalifikatu je chwalil ze dorownuje rotondowi

Opublikowano
9 godzin temu, warchest napisał:

czyli ultry kupowac 8 ? ale w wodzie slabo sie rozpuszczala mi ultra 8 

To wypełniacze użyte w ultrze. Jedyny minus ultry, to okropnie się bryli jak złapie wilgoci. Młotkiem trzeba tłuc.