Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, Andpol napisał:

Co znowu za chwasty narosły?

Głuchy owies, miotła, stokłosa i parę rzeczy, których nie jestem w stanie sklasyfikowac.

15 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

czym psikałeś na jesieni i na wiosnę?

Na jesieni bacara, a na wiosnę nie pamiętam już, dawno to było, jakaś mieszanina.

Fakt, że w tym roku dość szybko (jak na moją okolice) robiłem zabiegi. Chyba trzeba będzie wrócic do poprzedniej strategii - na jesieni oprysk kiedy się uda i bez szalenst a na wiosnę w późniejszym terminie i już bez oszczędności. Do tej pory tak robiłem i zawsze miałem czysciutko. Naprawdę, co by o moich zbożach mówić, ale oziminy miałem zawsze czyste, jeśli chodzi o chwasty. Teraz załamka jakaś.

Tu akurat taki czystszy kawałek, ale jakby powiększyć lewą stronę zdjęcia to widać, że szalu nie ma. Generalnie do wysokości tej górki po lewejs stronie mam tak jak Cię mogę, ale od niej w kierunku tych drzew w oddali to szok, co się odwala. 

IMG_20210712_101240879~2_copy_1156x650.jpg

IMG_20210712_101619821~2_copy_1849x1040.jpg

Opublikowano

HMM te długie zielone to prawdopodobnie perz , w tamtym roku ładnie porósł miejscami 😑, po koniczynie  a raczej mieszance perz z koniczyną , glifosatem potraktowałem ale znów w tym roku wylazł bo nasionka poszły , a teraz znów zaraz nasionka dojrzeją w pszenżycie ...

A że Masz zachwaszczone to w tym roku może być norma bo opady robią swoje i wszystko rośnie tam gdzie zimą wymarzło i pusto lub bardzo rzadkie zboże . Bo w gęstym normalnym łanie czysto ?

JA na jesieni stosowałem mieszaninę jakąś , a na wiosnę poszła tylko poprawka na chabra 

• Like 1
Opublikowano

Tylko w najładniejszym jest w miarę czysto, ale nie całkowicie. U nas widzę, że właśnie chyba za szybko pojechałem z opryskiem na wiosnę. Było dość chłodno, później przyszły opady i ciepło i dopiero ruszyło wszystko. 

Najbardziej to wk***ia, że dwóch sąsiadów obok ma czysciutkie zboża, a u mnie kaszana 🤣 no ale mogło być gorzej - znajomy ma część pól przy drodze - zboża spod miotły nie widać. 

A w ogóle jak by najlepiej było rozegrać roundupowanie - po zbiorze na ściern, czy ruszyć lekko talerzowka i czekać aż powschodzi trochę? W tym miejscu pójdzie ozimina, więc do drugiej połowy września chciałbym się ogarnac

Opublikowano

Na każdej etykiecie napisane że chwasty  najlepiej jak będą w fazie szybkiego wzrostu, 

A ja mam pytanie z innej beczki, słomę tnę wszystko jedno pole mi zostało do wapnowania więc wapno i gruber, a powiedzcie mi np jakie stężenie bym musiał daf mocznika powiedzmy z siarczanem na 1ha i ruszyć gruberem żeby lepiej się ta słoma rozkładała? 

Opublikowano
3 godziny temu, sebe1033 napisał:

HMM te długie zielone to prawdopodobnie perz , w tamtym roku ładnie porósł miejscami 😑, po koniczynie  a raczej mieszance perz z koniczyną , glifosatem potraktowałem ale znów w tym roku wylazł bo nasionka poszły , a teraz znów zaraz nasionka dojrzeją w pszenżycie ...

A że Masz zachwaszczone to w tym roku może być norma bo opady robią swoje i wszystko rośnie tam gdzie zimą wymarzło i pusto lub bardzo rzadkie zboże . Bo w gęstym normalnym łanie czysto ?

JA na jesieni stosowałem mieszaninę jakąś , a na wiosnę poszła tylko poprawka na chabra 

To długie i zielone to życica;)

Opublikowano
10 godzin temu, BartekMachnio napisał:

Na każdej etykiecie napisane że chwasty  najlepiej jak będą w fazie szybkiego wzrostu, 

A ja mam pytanie z innej beczki, słomę tnę wszystko jedno pole mi zostało do wapnowania więc wapno i gruber, a powiedzcie mi np jakie stężenie bym musiał daf mocznika powiedzmy z siarczanem na 1ha i ruszyć gruberem żeby lepiej się ta słoma rozkładała? 

Wapnowanie też sprzyja mineralizacji słomy więc ja bym nic nie robił tylko wapno ladowal na ściern

Opublikowano

Mam tego w ciul, jak i masa pól w okolicy. Pojawiło się dwa lata temu i wygląda na jakiś rodzaj perzu

20210627_173056.jpg

20210627_173031.jpg

Opublikowano

No i ruszyli ze skupem zbóż z nowych zbiorów , spore rozpiętości min. cena 600 zł max 700 zł - jęczmień ozimy , mam nadzieję że pszenżyto min. cena 650 zł . Ludzie się za głowy łapią że zboże znowu tanie , ktoś powie że droższe jak w tamtym roku , ale paliwo , nawozy zdrożały i wychodzi nawet taniej .

Jedynie kto zmagazynuje zarobi wg.mnie na bank.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 13.07.2021 o 21:19, Agrest napisał:

Mam tego w ciul, jak i masa pól w okolicy. Pojawiło się dwa lata temu i wygląda na jakiś rodzaj perzu

20210627_173056.jpg

20210627_173031.jpg

Na pszenżycie też mam tego dużo, nie wiem czy dobrze widzę ale to wg mnie życica, axial komplett pak tego nie wziął, ale to dopiero pokazało mi się po wykłoszeniu pszenżyta.

Opublikowano
34 minuty temu, KlimekPL napisał:

To i tak cena lepsza niż rok temu gdzie bywało po 500 a nawet 480

Wiem właśnie, bo sprzedawałem w tamtym roku prosto z pola za 525... Niby nie byłoby najgorzej, gdyby nie ceny nawozów... w tym roku chyba trochę przetrzymam, tym bardziej, że mam gdzie. 

10 minut temu, Karol06 napisał:

Jakie region?

Lubelskie, radzyński.