Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U znajomej wczoraj byli szacować straty z PZU i stwierdzili że wegetacja nie ruszyła i nie można jeszcze stwierdzić że to co jest "padnięte" to już nie odżyje. Kazali czekać 2 tyg. 

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

jak się zachowywała druga dawka w suchych latach? potęgowała przypalanie?

Nie potęgowała przypalenia , tylko staram się podać ją trochę szybciej. 

Opublikowano
20 minut temu, krilan06 napisał:

U znajomej wczoraj byli szacować straty z PZU i stwierdzili że wegetacja nie ruszyła i nie można jeszcze stwierdzić że to co jest "padnięte" to już nie odżyje. Kazali czekać 2 tyg. 

Czyli liczą że nieboszczyk odżyje.

Opublikowano
25 minut temu, krilan06 napisał:

A za 2 tyg Ci powiedza żeby odczekac jeszcze 2 znana zagrywka az z siewami do maja bedziesz czekac..

Opublikowano (edytowane)

Albo powiedzą że o 2 tygodnie za późno.   :P Przeorywałem kiedyś wymarznięcia 30-go kwietnia i o dziwo najlepiej ten kawałek sypał, tylko na końcu dojrzewał jęczmień. Też czekałem może coś z tego będzie, a to zamiast lepsze to robiło się że zając mógł sobie slalom urządzać między roślinami.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
5 minut temu, deSilva napisał:

Albo powiedzą że o 2 tygodnie za późno.   :P Przeorywałem kiedyś wymarznięcia 30-go kwietnia i o dziwo najlepiej ten kawałek sypał, tylko na końcu dojrzewał jęczmień. Też czekałem może coś z tego będzie, a to zamiast lepsze to robiło się że zając mógł sobie slalom urządzać między roślinami.

Kolego może  sypac w fajnym roku, ale jak doje** susza to plon 2t

Opublikowano (edytowane)

A jak bidę zostawisz to myślisz że się cudownie rozmnoży? nie ma obsady nie będzie plonu.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

Akurat jęczmień to jeszcze nie taka tragedia, ten siany wcześnie 2 lata temu elegancki się ledwie wykłosił dopieprzyła susza zabrakło wody na wypełnienie ziarna i poślad panie, 2 tygodnie suszy z wiatrami i wszystkie białe zaczęły się robić i było pozamiatane.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, deSilva napisał:

Czyli liczą że nieboszczyk odżyje.

Ja tam od razu będę im mówił że z tego nic nie będzie i jeżeli będą odpowiednie warunki to przesiewam. 

I już kilka osób mi mówiło że korzeń żyje i roślina odbije. Ale jak to ma odbić jak liście wszystko opadłe albo wszystko w pleśni?

Edytowane przez krilan06
  • Like 1
Opublikowano

Były nie raz placyki po pleśni i nigdy nie odbiło.

Opublikowano

Tylko nie panikujcie, często i gęsto dopiero szło wejść w pole na początku kwietnia i to była norma siewów, nie wiem skąd teraz takie terminy żeście powynajdywali że siać w styczniu czy lutym, a marzec to ostateczność.

Opublikowano (edytowane)

Wątpię czy w tym roku raz dobrze na młócą, w zeszłym roku zboża na wiosnę, a teraz to jest jak dzień a noc, i nie ma d*py żeby to się nie odbiło na plonach, o takich jak zeszłoroczne radzę zapomnieć, połowa z tego, bo taki u nas zazwyczaj klimat, a nie technika uprawy czy JD-y czy inne wielkie diabły na polach, zresztą nie żadna tajemnica że tak urodzajny rok jak poprzedni trafia się raz na kilka lat, mówię oczywiście o skali krajowej, bo jakieś tam rejonom może przypasować, ale to detal i mogą tylko niektóre odmiany, a nie jak wszystko jak leciało w zeszłym roku .

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

Jak zeszły śniegi wyglądało to lepiej, pszenice niby pleśni nie dostały, ale jakby brązowiały teraz, wszystko byłoby ok, żeby ciepło się zrobiło, a to jeszcze długa droga.

Opublikowano (edytowane)

Rozsialem saletrę, bo i lekki przymrozek i czas był, pogodę też pokazywali ocieplenie i delikatne przymrozki, a teraz po -7 pokazują, że ma być 🤨

Edytowane przez daron64
Opublikowano
11 godzin temu, krilan06 napisał:

Ja tam od razu będę im mówił że z tego nic nie będzie i jeżeli będą odpowiednie warunki to przesiewam. 

I już kilka osób mi mówiło że korzeń żyje i roślina odbije. Ale jak to ma odbić jak liście wszystko opadłe albo wszystko w pleśni?

Tak samo miałem ale w Maju jak  grad ściął pszenicę jarą goła ziemia został dosłownie nic przyjechali i nic nie dali bo odbije z korzenia i tak było odbiła ale nie było to co powinno .

Opublikowano
20 godzin temu, michal_19 napisał:

W jaki plon celujecie przy takim nawożeniu? U mnie strategia w tym roku saletra 1 dawka ok 130kg  i na drugą mocznik 180-200kg . Już tak 3 lata robie. Oczywiście zależnie od roku i stanu różne dawki .

co do azotu to jeszcze było na jesieni 200 kg na ha polidapu czyli 36 kg czystego N ale to pójdzie na rozkład  słomy po jęczmieniach no i teraz 150 N w 2 dawkach plon chcę uzyskać minimum 4 tony max 6 ton z ha czyli 5 ton jak by było to bym wyszedł na swoje przy cenie 60 zł jęczmień jary mi dał  w ubiegłym roku 3 tony  x 50 zł po żniwach na zero