Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, szymonidas9 napisał:

Kupujący musi cię darzyć zaufaniem, że płaci za towar nie znając parametrów

A  Ty kupując robisz przedpłatę lub płacisz fakturę proforma nie darzysz zaufaniem sprzedającego. To działa w dwie strony.

Edytowane przez Jurek321
  • Like 1
Opublikowano

A skąd, po prostu się dziwie bo sprzedajemy do 5ciu różnych skupów i jeszcze nigdy nie mieliśmy zapłacone z góry za towar, od znajomych też nie słyszałem żeby ktoś tak robił, co nie zmienia faktu, że zazdroszczę że tak można :)

Opublikowano
szymonidas9 napisał:

A skąd, po prostu się dziwie bo sprzedajemy do 5ciu różnych skupów i jeszcze nigdy nie mieliśmy zapłacone z góry za towar, od znajomych też nie słyszałem żeby ktoś tak robił, co nie zmienia faktu, że zazdroszczę że tak można :)

są tacy że biorą obrotówke na zakup płodów i tym bardzo zachecają rolników do sprzedaży nawet po niższej cenie, bo kasw masz tego samego dnia a nie jak nie które firmy kuszą wyższą ceną ale minimum czekasz 2tyg do 30dni a nie które przekręty i dużo dłużej, albo zaczną wymyślać robaki żeby opitolić z ceny , a tu masz kase tego samego dnia i spokój a jak handlarz widzi co kupuje i ma gotówke to też jest zadowolony że kupi dobry towar i zarobi na nim

Opublikowano

No i TIR się wysypał  kierowca mówił że ledwo się zmieścił w tolerancji  wagi w porcie było 27 400 kg czyli daje to 13700kg/h przy dosuniętym szyberku dodam że w drugą stronę do silosu idzie jakieś 16t/h

filmik z rozładunku 

• Like 2
Opublikowano
Dnia 28.01.2021 o 18:12, danielursus3p napisał:

Otóż nie. Według litery prawa za zabezpieczenie i wagę ładunku odpowiada załadunkowy. Źle zabezpieczone lub przeładowane nie powinno w ogóle wyjechać z placu. 

jezeli kierowca ma dokument przewozu wtedy może policja skierować pismo do sadu lub zlecic dodatkową kontrole w firmie , gdy brak jest dokumentu przewozu wtedy odpowiada kierowca a rolnik dokumentu przewozu nie wyda .

Opublikowano

Ale kierowca musi wypisać CMR a tam jest rubryczka z wagą brutto. 

Opublikowano
14 godzin temu, k16mk napisał:

No i TIR się wysypał  kierowca mówił że ledwo się zmieścił w tolerancji  wagi w porcie było 27 400 kg czyli daje to 13700kg/h przy dosuniętym szyberku dodam że w drugą stronę do silosu idzie jakieś 16t/h

filmik z rozładunku 

jakie tam masz silniki ile kw ?bo to w miare szybko idzie ci 

Opublikowano

Duży 7,5kw a ten mały 08kw , tajemnicą wydajności jest ten dodatkowy podajnik dozownik który wrzuca zboże do dmuchawy jakby na siłę , niema efektu zawieszania się ziarna 

Opublikowano
10 minut temu, mkrystian90 napisał:

Jaki nawóz polecacie i w jakiej dawce ziemia klasa V pszenżyto ozimie. Zalecenia nawozowe to 120 kg /h w dwóch dawkach po 60 kg

Możesz dać najpierw 200kg saletrosanu 26, później 200kg saletry

Opublikowano

Ja na V i trochę IV mam Borowika z centrali. Poszło 4t Morawicy a pod agregat 200 poli. Siew 26.09. Około 330szt. W planie mam 2X 200 saletry zaksan. Bedzie ok? Czy zmniejszyć 1 dawke? Chcialbym pocelowac w 6t

• Haha 1
Opublikowano

Podliczyłem tegoroczny plon.

W żniwa stawiałem przedział 6,5 -7t.

O ile nie zapomniałem o jakiejś sprzedaży dla gołębiarzy to wychodzi 6,67t z ha. 

Niby się nie pomyliłem bo w widełkach, ale jednak na te 7 liczyłem. 

Jednakże przy cenie sprzedaży 749brutto nie ma co marudzić.

Opublikowano (edytowane)

No tak ale to nie chodzi o to, bo przypuszczam że w Twoim rejonie nie ma 5kl, w dobrym roku na tej ziemi ciężko wyciągnąć 6t bo zawsze coś nie podpasuje zbożu i składniki wymyje, a przy suchym roku to już wogóle, u mnie 2lata temu na 5kl ukosiłem 0,5t/ha pszenżyta tak upaliła susza, w tym roku sypało około 3-4t/ha zależy jeszcze jakie podglebie było, ale zasadniczo 5kl jest na żółtym piachu albo żwirze, jeszcze w żyto na 5kl 6t w średnim/ dobrym roku bym uwierzył ale pszenżyto to jak dla mnie porażka na taką glebe

Edytowane przez Matey
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

Moja odpowiedź to ogólne podsumowanie. Nie miałem zamiaru akurat odnosić tego do wspomnianych plonów na 5klasie.

Ale jak już to większość miałem na polach o długości 600 -700m gdzie od drogi jest po 2 -3 ary 2 klasy, potem przegląd 3a 3b 4a 4b 5 i 6. Uśredniając była by to 3b i 4a.

Na 3a gdyby zważyć plon to i około 9t pewnie by się zakręcił, bo tu ilość kłosów, ich długość, liczba ziaren w piętrze i masa ziarniaków były nieporównywalnie większe niż w drugim końcu pola.

Opublikowano
36 minut temu, ZELKOW napisał:

No tak ale to nie chodzi o to, bo przypuszczam że w Twoim rejonie nie ma 5kl, w dobrym roku na tej ziemi ciężko wyciągnąć 6t bo zawsze coś nie podpasuje zbożu i składniki wymyje, a przy suchym roku to już wogóle, u mnie 2lata temu na 5kl ukosiłem 0,5t/ha pszenżyta tak upaliła susza, w tym roku sypało około 3-4t/ha zależy jeszcze jakie podglebie było, ale zasadniczo 5kl jest na żółtym piachu albo żwirze, jeszcze w żyto na 5kl 6t w średnim/ dobrym roku bym uwierzył ale pszenżyto to jak dla mnie porażka na taką glebe

pszenżyto strasznie zawodne na takiej klasie ziemii a w tym roku też warunki nie były idealne bo w kwietniu było sucho i zimno juz na 5 klasie pszenżyta zaczęło się poddawać i zredukowało sporo obsadę ,a poźniej tak duże opady że w żniwa był problem z wjazdem na pole, więc na takiej ziemii lepiej sprawdziłoby się raczej żyto hybrydowe ale sam koszt nasion ok 400zł/ha a dodatkowo żyto przy sprzedaży tańsze 150zł/t więc już róźnica wychodzi , ja zostałem narazie przy pszenżycie na takiej ziemii ale mam ochotę pórównać hybryde i  i zobaczyć z czego więcej zostanie pln, swoją drogą na takiej ziemii zawsze ciężko trafić z nawożeniem bo jak przyjdzie mocna susza to się nie zwróci ale ja nawożenie na takiej ziemii zakładam na max 5 ton żeby w koszty za mocno nie iść i w tym roku różne plony były w sumie to od 2-6t/ha

Opublikowano
10 godzin temu, Agrest napisał:

Moja odpowiedź to ogólne podsumowanie. Nie miałem zamiaru akurat odnosić tego do wspomnianych plonów na 5klasie.

Ale jak już to większość miałem na polach o długości 600 -700m gdzie od drogi jest po 2 -3 ary 2 klasy, potem przegląd 3a 3b 4a 4b 5 i 6. Uśredniając była by to 3b i 4a.

Na 3a gdyby zważyć plon to i około 9t pewnie by się zakręcił, bo tu ilość kłosów, ich długość, liczba ziaren w piętrze i masa ziarniaków były nieporównywalnie większe niż w drugim końcu pola.

średnia zawsze prawde powie, chyba wszyscy tak mamy ze w dołku na dobrej klasie aż kombajn jęczy a i są miejsca gdzie biegów brakuje i średnia spada

• Like 2