Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, 90210grzesiu napisał:

Co myślicie o avokado na 5 6 klasę po kukurydzy na ziarno? Zasobności średnie do wysokich, pH ok 5,5- 6.

A to nie będzie mocno opóźniony siew? 

Opublikowano

jaką nową odmiane pszenzyta polecicie ? cos w typie pszennym czyli zeby było bardziej zblizone do pszenicy niż żyta 

myślelismy wziąść borwo ale ono już stara odmiana i moze trzeba iść z postępem i wziąść nową odmiane jakąś 

chciałbym żeby było ziarno bardziej podobne do pszenicy czyli i jakies parametry trzymało bo jak skupują pszenzyto i jest ładne i trzyma jakies parametry to i cene lepsza dołożą troche i na tym by mi zalezalo bo warunki daje sie dobre na pszenzyto 

Opublikowano
15 minut temu, warchest napisał:

jaką nową odmiane pszenzyta polecicie ? cos w typie pszennym czyli zeby było bardziej zblizone do pszenicy niż żyta 

myślelismy wziąść borwo ale ono już stara odmiana i moze trzeba iść z postępem i wziąść nową odmiane jakąś 

chciałbym żeby było ziarno bardziej podobne do pszenicy czyli i jakies parametry trzymało bo jak skupują pszenzyto i jest ładne i trzyma jakies parametry to i cene lepsza dołożą troche i na tym by mi zalezalo bo warunki daje sie dobre na pszenzyto 

Transfer , ma kilka lat , ale jest sprawdzone .

Opublikowano
10 minut temu, krilan06 napisał:

Rotondo - aż takie nowe nie jest ale wg mnie przebija inne odmiany. Możesz spróbować też Belcanto

rotondo kiedys zasialismy i wymarzło i mam niechec do tej odmiany , bo akurat rotondo wyleciało a było obok inna odmiana i przetrzymałą 

5 minut temu, fezoi napisał:

Transfer , ma kilka lat , ale jest sprawdzone .

to jest krótkosłome ? i na polu co jest np 3 4 5 klasa urosnie ? 

Opublikowano
2 minuty temu, krilan06 napisał:

Akurat Rotondo w te mroźne zimy gdzie inne odmiany strasznie przerzedziło, u mnie przezimowało w 100%, tak więc nie wiem dlaczego u Ciebie wypadło 

nwm czemu , bo na jesieni pieknie wyglądało i sasiedzi nawet sie pytali czy to jakas nowa odmiana pszenicy heh , ale wtedy sporo tego sie przesiewało i nie chcialbym powrocic do tego i tych strat  , zadra pozostała 

Opublikowano

Ja bym spróbował, przetestowalem dużo odmian i na dobrej ziemi żadna odmiana nie dorównuje Rotondo. Niestety na przyszły rok raczej w większości będę polegał na pszenżytach Octavio i Belcanto

Opublikowano
19 minut temu, krilan06 napisał:

Ja bym spróbował, przetestowalem dużo odmian i na dobrej ziemi żadna odmiana nie dorównuje Rotondo. Niestety na przyszły rok raczej w większości będę polegał na pszenżytach Octavio i Belcanto

z tym ze u nas co pszenzyto siejemy to pola sa wlasnie klasy 3 4 5 jedno pole a tyle klas ziemi , wiec trzeba liczyc sie ze i na slabszych ziemiach bd to siane 

teraz mamy odmiane gringo i ładnie sypało ale ono jest wlasnie krotkosłome , ale chcemy tez nowa/inna odmiane zasiac ale jestem przekonany do odmian wlasnie krotkosłomych , bo mi słoma nie potrzebna , i po tych tradycyjnych to za duzo słomy zostaje i pozniej cierzko to przyorac  

Opublikowano

Mam zamiar posiać pszenżyto ozime jednak przed tym zamierzam rozsiać kredę oraz polidap. Problem jest taki że nie byłem wstanie rozsiać wcześniej wapna bo najpierw musiałem opryskać glifosatem ścierń i teraz jestem zmuszony zrobić to bezpośrednio przed siewem. Jaka kolejność w tym przypadku będzie najlepsza kreda przed orką, i siew Polidapu pod korzeń? Czy może lepiej dać odwrotnie? Czytałem że jak nie minie 6 tygodni od wapnowania to fosfor się uwstecznia. Jak to jest z tymi nawozami i wapnowaniem?

Opublikowano

@Axd529 ja sieję kujawit różne dawki do 4 ton na hektar talerzowanie dalej orka nawozy i siew pszenżyta .Nie zauważyłem problemu z fosforem .Ba pola gdzie zastosowałem wapno to plony skoczyły do góry bardzo ładnie .Nie wiem czy to ma związek z suszą lecz zauważyłem ,że na polach zwapnowamych rośliny w suszy były zielone i wiele lepiej wyglądały niż u sąsiadów oklapnięte ,pola bez wapna.

Opublikowano
15 godzin temu, drobny napisał:

Miałem orinoko na V klasie 0,4 ha i dało coś pod 1600kg.Mam w galerii jak wyglądało na wiosnę

a jak przy koszeniu wyglądało 🤨, a ziarno jakie ?

10 godzin temu, Axd529 napisał:

Mam zamiar posiać pszenżyto ozime jednak przed tym zamierzam rozsiać kredę oraz polidap. Problem jest taki że nie byłem wstanie rozsiać wcześniej wapna bo najpierw musiałem opryskać glifosatem ścierń i teraz jestem zmuszony zrobić to bezpośrednio przed siewem. Jaka kolejność w tym przypadku będzie najlepsza kreda przed orką, i siew Polidapu pod korzeń? Czy może lepiej dać odwrotnie? Czytałem że jak nie minie 6 tygodni od wapnowania to fosfor się uwstecznia. Jak to jest z tymi nawozami i wapnowaniem?

Wszystko zależy , może nie być widać że fosfor się uwsteczni bo jeden się uwsteczni a inny od wapna bedzie lepiej przyswajalny to może na to samo wyjść , 

Ale też zależy od wapna węglanowe nie działa szybko/agresywnie jak tlenkowe .

Ja też ściernisko glifosatem opryskałem i będę już wapno rozsiewał -poleży sobie najwyżej pogoda wspomaga bo wczoraj na innym kawałku rozsiałem to już prawie się rozpuściło bo deszcz leje 

Opublikowano

a co powiecie na temat pszenzyta dolindo ? bo mi by odpowiadało gdzyz jest w typie pszennym , niskie czyli krótkosłome , i widzialem gdzies na zdjeciu w necie ze ziarno podobne jest do pszenicy 

ktos cos wiecej sie wypowie na temat tego pszenzyta ? 

a i pisze w rekomendacji odmiany ze jest to pozne pszenzyto czyli bedzie pozne dojrzewanie , czyli to minus spory bo trzeba bedzie na koncu zniw ciac zapewne ? bo jak np w tym roku pszenzyta sie cielo na koncu w moim rejonie , pierwsze poszly pszenice itd bo jak pszenzyta wjechali wczesniej to sie nie domłacały i kłosy szły do zbiornika 

Opublikowano (edytowane)

2 godziny temu, Janeczko napisał:

Sprawdzeni sprzedawcy kwalifikatu z dostawą do lubelskiego ktoś coś ?

Interesuje mnie pszenżyto jare i ozime i jęczmień rowniez jary i ozimy

Kuczyńska ma nasiona co roku można sprawdzić .

Edytowane przez galan99