Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, rolnikos25 napisał:

Panowie oprysk prawie wgl nie wziął miotły, przez łan się przebiła, kłosy ma dosyć fajne. Będzie coś z niego?

Czym pryskane?

Opublikowano

Według zaleceń było chyba okej bo przez 5 dni średnia temp nie spadła poniżej 8. Chociaż po tygodniu dowaliło mrozy i taki tego efekt. Macie jakieś sprawdzone mieszaniny  na jesienne odchwaszczanie? 

Opublikowano

Sąsiad pryskał w tym roku Lancetem. Oprysk wykonał stosunkowo wcześnie. Drugiej nocy po oprysku był nawet przymrozek - ogólnie temperatury niskie, tym bardziej u nas na wschodzie. Do dziś w pszenżycie nie widać u niego miotły. Natomiast na drodze i miedzy już tak. W takim razie musiał zadziałać.

Opublikowano
42 minuty temu, rolnikos25 napisał:

Według zaleceń było chyba okej bo przez 5 dni średnia temp nie spadła poniżej 8. Chociaż po tygodniu dowaliło mrozy i taki tego efekt. Macie jakieś sprawdzone mieszaniny  na jesienne odchwaszczanie? 

Bizon jest ok tylko trzeba patrzeć na Chabry moze przepuścić trochę , ewentualna poprawka tribenuronem to koszt ok 25-30zł, druga opcja trinity, ale tutaj muszą być w miarę warunki wilgotnosciowe ze względu na pendimetaline

• Like 1
Opublikowano

Według mnie obecnie wszystkie środki stosowane jesienią mogą przepuszczać ze względu na brak "normalnych" zim. Ze swojej strony również mogę polecić Bizona, a jednocześnie potwierdzić słowa kolegi wyżej - chabra po bizonie było sporo. Panowie, a co polecacie dodać ekonomicznego do chlorotoluronu na jesień na dwuliścienne? Ja będę celował ponownie w zabieg chlorotaluronem na jesień, a na wiosnę poprawka Mustangiem Forte. Ewentualnie właśnie dołożę coś na dwuliścienne jesienią.

Opublikowano

waham się nad zwalczaniem skrzypionki 😃 bo już dość późno -pszenżyto zaczyna nalewać ziarno (śladowe ilości mleczka)  larwy   siedzą na liściach 1-3 sztuki na roślinę .

Robią one jeszcze szkody czy nie ?

Opublikowano

Ja pryskałem w zeszłym tygodniu i dorzuciłem jeszcze tebu , wczoraj byłem na polu i nie wiem kiedy ta skrzypionka tak pouszkadzała liście ale większość zginęła po oprysku. Rotondo 3×fungi a presja chorób duża, Meloman i Belcanto 2×fungi i wygląda w miarę ok

Szkody na pewno jeszcze robią, to widać po liściach 

Opublikowano

no robią robią , widać ślady jedne malutkie jak igła od szpilki drugie już podrośnięte jak kropla wody , a bo zastanawiam się bo już liście przysychają , a ochronę to robiłem T! i T2 z dwa tygodnie temu . To jeszcze jej nie było widać (skrzypionki) miejscami tylko .

Bo mam porównanie niedaleko sąsiad ma pszenicę to pryskał wcześniej to nic nie ma , a drugi obok to chyba nic nie pryskał od grzyba bo liście czyste w pszenżycie ..... bo ich nie ma już ....

Opublikowano

Co byście poradzili w związku z nawożeniem przedsiewny pod pszenżyto. Był ostatnio chłopak z agroloku i tak sobie rozmawialiśmy i mam dylemat. 

Tam, gdzie będę siał pszenżyto rośnie teraz gryka/gorczyca/rzodkiew. Zostanie to przyorane. pH <5, potas/magnez wysokie/bardzo wysokie (nie pamiętam dobrze, a nie mam przed sobą wyników), fosfor niski/bardzo niski. Rok temu poszło ~4t Morawicy. W tym roku bieda z funduszami i nie stać mnie i na wapno i na nawożenie przedsiewne. Nie pogodzę tego. Co byście radzili - 2.5t wapna/ha, czy npk + na przykład superfosfat? 

Opublikowano

Fosforan to dobry wybór , patrz na % rozpuszczalne w wodzie , np. taki superfosfat 40 ma 23,5 % rozp. w wodzie . Tam gdzie niski fosfor będę dawał sam MAP .