Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

no właśnie z ta druga dawką azotu to teraz nie wiadomo co robić ja miałem wcześniej mocznik zakupiony na n2 wiec juz powinien byc wysiany i własnie nie wiem czy czekać  czy ryzykować bo w ciagu tygodnia nie nadają prawie żadnych opadów jedynie co w piątek 1-2mm ale to może być za mało i duże straty azotu  będą...

Opublikowano

Dlatego ja na oziminy daję go w marcu przed 1 kolankiem i przed deszczem i zawsze późnym popołudniem tak samo jak rsm. W tym roku mam doświadczenie 1 dawka rsmu druga rsmu i na drugim polu pierwszy rsm druga mocznik.  

Opublikowano
rafto napisał:

2 godziny temu, Axd529 napisał:

Co radzicie rozsiać N2 czy czekać? N1 dałem 29.02

A w jakiej fazie twraz jest ? pada deszcz co jakiś czas ? Jaki wigor jest tej plantacji i obsada roślin

Mam plantacje pszenżyto borowik,orinoko. Borowik wygląda najładniej podejrzewam że po tych przymrozkach z tydzień i będzie pierwsze kolanko lekka ziemia 5/6klasa. Orinoko wygląda gorzej być może dla tego bo saren pełno leży przy ziemi,jest ładnie rozkrzewione 4 klasa gliniasta. Trzy dni temu trochę sypneło śniegiem a lepszego deszczu to już nie pamiętam kiedy był. Przed tym śniegiem górna warstwa ziemi sucha.Co do obsady to nie wiem jak obliczyć.

Opublikowano

Ja ryzykuje sieje drugą dawke N dziś i jutro ,bo deszczu i tak u mnie w najbliższy czasie nie zapowiadają A teraz jeszcze trochę wilgoci jest 

Opublikowano
48 minut temu, rafto napisał:

Dlatego ja na oziminy daję go w marcu przed 1 kolankiem i przed deszczem i zawsze późnym popołudniem tak samo jak rsm. W tym roku mam doświadczenie 1 dawka rsmu druga rsmu i na drugim polu pierwszy rsm druga mocznik.  

deszcze normalnego nie było u mnie już od 10 marca,a narazie zbożom przez te mrozy brakuje jeszcze sporo do pierwszego kolanka,t1 pewnie dopiero po świętach będzie u nas w Lubelskim wszystko 2 tygodnie opóźnione względem zachodu 

Opublikowano

Ja N2 wysialem juz tydzien temu jak jeszcze jakas wilgoc w miare byla. Zatydzien z tego co pokazuja prognozy juz bedzie pieprz na polu i sypanie bedzie bez sensu. 

Panowie co to za grzyb? Wyszlo po przymrozkach... Koncowki to od mrozu przypalone, ale co to za kropki? 

IMG_20200401_161202.jpg

Opublikowano

Bez deszczu szkoda sypać , co  z tego że się rozpuści granula jak nie zostanie wpłukana w  system korzeniowy. Czekać na deszcz lub śnieg. Jak oglądacie vlogi na you tubee to Ci więksi gospodarze już dawno dali drugie dawki lub dali wszystko w rsmie w pierwszej dawce. 

Opublikowano

To co czekać do maja? Bo wcześniej deszczu pewnie nie będzie , A tak późno to już będzie musztarda po obiedzie 

Opublikowano (edytowane)

A co jakby nie dawac drugiej dawki i wszystko leciec dolistnie mocznikiem + siarczan magnezu 2 lub nawet 3 razy ?

Znajomy ponoc tak robi, ale jego opowiesci czasami sie kupy nie trzymaja...

Ja z reguly daje 2 dawki N w granuli + raz dolistnie.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Moim zdaniem nie jesteś w stanie podać przez liście tak dużej dawki N. Ja dolistnie nie stosuje w ogóle azotu , NPK roślina musi pobrać z gleby , dolistnie mikro + Mg S. Czasami podczas zimnej wiosny warto polecieć fosforem dolistnie kiedy jest jego ograniczone pobieranie i to tyle

Opublikowano

Ja jednak zacząłem na lepszych ziemiach i ryzykuje poszło 200 saletry na ha jutro reszta .

Opublikowano
Ursus932 napisał:

Ja jednak zacząłem na lepszych ziemiach i ryzykuje poszło 200 saletry na ha jutro reszta .

Z jakiego rejonu Polski jesteś?

Ursus932 napisał:

Z jakiego rejonu Polski jesteś?

Opublikowano

Ja dzisiaj jadę na oźminy rsm druga dawka a dwa dni temu śnieg stopniał a deszczu nic trochę wilgoci było coś tam i muszę to wykorzystać bo puzniej koło 20 stopni ma być i bez deszczu  więc plan zrobić robotę 

Opublikowano

Ja w ubiegłym roku nie dałem CCC i w tym nie dam zwłaszcza że mam krótkosłomą odmianę. Wolę dać więcej moddusa o tą setkę czy dwie.

Zbyt sucho by dawać ccc