Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A co powiecie na t1 u was może i późno bardzo ale u mnie tydzień opóźnienia ale bbch 30-31 ok mam

Andros 750 EC (fenpropidyna)  0, 37 l/ha + 

Mondatak 450 EC (prochloraz z grupy imiadazoli) 0,65 l/ha

bo wg etykiet to ma być 0,6 +1 l/ha

A ile można dac modusa ?

Opublikowano

Thorod napisał:

4 minuty temu, Szczerbatek902 napisał: czym jedziecie t2 w pszenżycie , ja polece tebukonazol+propikonazol , wiem ze lepszy bylby epoksykonazol ale nigdzie nie mogłem go dostać w okolicy . Planuje jechać Duett Star lub Soleil. Roznica ok 20 zł na ha 

a co myslisz o mojej mieszaninie troche tak po taniosci bo koszt ok 80-90zl,chcialem epoksykonazol ale nigdzie nie ma a zostalo mi akurat bumperu

Opublikowano
14 minut temu, Szczerbatek902 napisał:

a co myslisz o mojej mieszaninie troche tak po taniosci bo koszt ok 80-90zl,chcialem epoksykonazol ale nigdzie nie ma a zostalo mi akurat bumperu

Duett tez kosztuje ok 100zl na ha. Soleil ok 80 zl. No tebu szybkie dzialanie z propikonazolem bardzej ochrona liścia, jeśli planujesz t3 to myślę ze jest okej

Opublikowano (edytowane)

Witam. Panowie mogę jechać z t1 + cuadro w ilość 0,33 na pszenzyto w którym wychodzi liść flagowy?  Klos w środku juz ładnie widoczny. Zostało mi 5 ha  z powodu pogody nie zrobione. Cały czas wieje jutro zapowiadają spokojnie ale Ne chciałbym przypalic. Wcześniejsze opryski poszły 4 dni temu przypalenia brak ale widać ze zboże dosyć poszło w górę. Ktoś mówił o wielkim wzroscie zbóż i wtedy nie powinno sie wykonywac zabiegów. 

Pszenzyto skrócone i opryskane na grzyba poszło razem 120 kg azotu 

20180430_113843.jpg

Edytowane przez ukaszProcho
Opublikowano (edytowane)

Panowie zauważyłem niepokojący objaw w pszenżycie niektóre wyższe źdzbła (obstawiam że to żyto) nawet nie rozwineły liścia flagowego a już pokazuje się kłos co jest grane??  chyba lece zaraz z T2 choć liść flagowy jeszcze nie wyskoczył w całości bo T1 odpuściłem ze wzgledu na dobry stan roślin ( brak mączniaka i niewielka septorioza choć jej nie byłem pewien czy to jest to) i nieznaczne ilości choć są to te pofałdowane liście, takich roslin gdzie jest widoczny kłos jest bardzo niewiele ale są i nie mam pojęcia od czego to  dzieki za pomoc

IMG_20180501_184112[1].jpg

IMG_20180501_184120[1].jpg

Edytowane przez Miro010
Opublikowano
22 godziny temu, luki08 napisał:

Co lepsze na 2 skracanie na flagowy medax max czy cerone, na 1 dawkę poszedł medax max+ stabilan w rekomendowanych dawkach

Podpinam sie pod to pytanie, ja dałem modus + ccc teraz  mam zamiar dac 0,5l cerone tylko co lepsze? Czy poprawka samym modusem 0,4l?

Opublikowano (edytowane)

Stosował ktoś środek Artea 330ec z dodatkiem samego tebukonazolu? Chodzi mi o zabieg t2. Czy sama Artea wystarczy?

Edytowane przez Thorod
Opublikowano
26 minut temu, MlodyRolikOn napisał:

U mnie naprawdę ładne pszenżyto tylko trochę zjezdzone bo 3x te same ślady opryski i nawozy. Wstanie to ?

Lepiej żeby nie wstało bo to zjeżdżone bardzo choruje i jest długo zielone jak jeździłeś tymi samymi śladami to dużej straty nie ma chyba że masz jakieś bardzo szerokie koła

Opublikowano
38 minut temu, MlodyRolikOn napisał:

U mnie naprawdę ładne pszenżyto tylko trochę zjezdzone bo 3x te same ślady opryski i nawozy. Wstanie to ?

Ścieżki nie wstana bo jak kolega pisze te rosliny sa chore i oslabione. Po to sie robi ścieżki technologiczne m.in..

40 minut temu, WojciechFirus napisał:

jak tam już ktoś z was zrobił T2 bo pszenżyto goni jak szalone.

Za około tydzień

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Thorod napisał:

jak tam już ktoś z was zrobił T2 bo pszenżyto goni jak szalone.

Ja również gdzieś za tydzień, jak narazie czekam na pełne rozwinięcie liścia flagowego

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Thorod napisał:

Stosował ktoś środek Artea 300ec z dodatkiem samego tebukonazolu? Chodzi mi o zabieg t2. Czy sama Artea wystarczy?

Ja stosowałem Arteę samą i np. fuzariozy kłosów nie było. W zeszłym roku inny środek dałem i kłosy były porażone. Wszystko zależy od pogody, każdy rok jest inny.

Edytowane przez Music
Opublikowano

Witajcie,

moje pszenzyto wyglada slabo. Miejscami jest ladne a miejscami zadkie i slabe. Z wiosny dalem 150 kg/h mocznika. Prosze o porade jak mozna mu pomoc?

Opublikowano

u mnie rotondo po popaleniach odbudowalo się wyglada pieknie ciemno zielone sasiad powiedział by że niebieskie. klosa wygrzebalem to ma 14 mocnych pieterek . narazie wilgoc jest lecz szybko ucieka a deszczu nie widac . dolne liście usechly od popalen najprawdopodobniej od mocznika