Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, DawidSakowski napisał:

Artea to raczej T2.

Dzięki to najwyżej wezmę na t 2

54 minuty temu, marcis napisał:

Ja melomana pryskam na t1 bumperem i jakas inna odmiane borowik albo borwo nie pamiętam juz. Polece z grzybkiem we wtorek bo wczoraj pryskalem od chwastów i widziałem ze zaczyna go juz pobierac

Ja właśnie też wziąłem ten bumber ale nie pisze o przeżycie i nie wiem czy mogę spryskać nim 

Opublikowano

Można nim śmiało pryskac , sprzedawca powiedział mi ze śmiało mogę pryskac bo to ze nie ma rejestracji na pszenżyto to nic nie znaczy , kosztuje w granicach 80zl, a jakby miał rejestrację w pszenzycie to by kosztował ponad 100 tak mi powiedział ziomek co sprzedawał

Można nim śmiało pryskac , sprzedawca powiedział mi ze śmiało mogę pryskac bo to ze nie ma rejestracji na pszenżyto to nic nie znaczy , kosztuje w granicach 80zl, a jakby miał rejestrację w pszenzycie to by kosztował ponad 100 tak mi powiedział ziomek co sprzedawał

Opublikowano
Dnia 20.04.2018 o 00:45, Przem00 napisał:

przynajmniej powinien dobrze zadzialać. fenpropidyna robi dobrą sieke z mączniakiem :)

ja trzymam sie 0,6l z etykiety. mozesz dać mniejszą dawkę i moze zadziala ale ale to juz robisz na własna odpowiedzialnośc ;)

z tych 3 to tilt turbo bo na mączniaka najlepszy i a tez propikonazol ktory jest w bumperze. artea to na t2/t3, sam bumper tez raczej jako dodatek na kolejny zabieg sie lepiej sprawdzi

Raczej nic z tych rzeczy nie będzie dobre na T1 bo nie ma tu substancji na łamliwośc ale jeśli juz to tilt turbo.

Opublikowano

Propikonazol to sa wyrzucone pieniadze ludzie popatrzcie sobie natabele hgca, lepiej sobie kupic solo inne substancje albo wgl nie pryskac. Wiem z doswiadczenia. Generalnie wyleczylem sie z gotowych mikstur bo czesto zwlaszcza w tych tilt turbo/ artea wrzuca ten nieszczesny propiko i cena w gore pomimo iz druga substancja bardziej zadaniowa(fenpropidyna, cyprokonazol) wychodzi wtedyw nizszej dawce. Chcecie dobre t 1 kupcie solo prochloraz, fenpropidyne, epoksykonazol dajcie 2/3 zalecanej dawki i cieszcie sie zdrowym lanem za przyzwoite pieniadze.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, mesi napisał:

Dzięki to najwyżej wezmę na t 2

Ja właśnie też wziąłem ten bumber ale nie pisze o przeżycie i nie wiem czy mogę spryskać nim 

Jeśli nie pisze to znaczy że możesz pryskać ale nie możesz pisać :D

Opublikowano
11 godzin temu, cieplym3 napisał:

Propikonazol to sa wyrzucone pieniadze ludzie popatrzcie sobie natabele hgca, lepiej sobie kupic solo inne substancje albo wgl nie pryskac. Wiem z doswiadczenia. Generalnie wyleczylem sie z gotowych mikstur bo czesto zwlaszcza w tych tilt turbo/ artea wrzuca ten nieszczesny propiko i cena w gore pomimo iz druga substancja bardziej zadaniowa(fenpropidyna, cyprokonazol) wychodzi wtedyw nizszej dawce. Chcecie dobre t 1 kupcie solo prochloraz, fenpropidyne, epoksykonazol dajcie 2/3 zalecanej dawki i cieszcie sie zdrowym lanem za przyzwoite pieniadze.

a to jes bardzo mądry post, przyznam szczerze ze nie bawilem się w liczenie jak to wychodzi cenowo, na t2 jakie substancje polecisz?

Opublikowano

A co myslicie na t1 o takiej mieszaninie? 0,5l Lotus 750ec+0,5l Mirage 450ec+ 0,5l Safir 125sc. Cenowo to wychodzi około 150zl ha , ale zwalcza to co najważniejsze

Opublikowano

Ceny brałem z internetu, więc moga sie trochę różnic od zwykłych sklepów ogordniczych. Czyli taka mieszanina jak Twoja da rade w zbożach ? A tak jak mam bumper to co mogę do niego dołożyć na t1?

Opublikowano

Panowie doradźcie bo zdaje sie że przegapiłem termin na skracanie pierwsze kolanko jest juz na wysokosci 4cm na węzłem krzewienia, azotu podaje 110kg jest sens jeszcze skracać? 

IMG_20180422_192336.jpg

Opublikowano (edytowane)

no właśnie pszenżyto dość wysokie jak widziałem w zeszłym roku u sąsiada ale nie wyległo nigdzie, odmiany nie znam niestety bo nawet sąsiad nie pamięta nazwy ale do tego nie przykuwam uwagi bo całość idzie na cele paszowe 

Edytowane przez Miro010
Opublikowano

No pszenżyta chyba nie przeznaczysz na cele konsumpcyjne, :P

U mnie Grenado stało bez skracania jak słup, ale plon słaby bo 4,5 tony. Jeśli nie celujesz w wysoki plon to daj sobie spokój ze skracaniem.

Opublikowano (edytowane)

Oj tam nie czepiaj sie :D hehe azotu sypie na 5t - 5.5t tak jak mam na zaleceniu nawozowym 105 - 110N, celował w wysoki plon bede jak zrobie porządek z PH bo słabiutko a ziemie mam dość dobre, tylko jeden kawałek (1ha) pokazał ph 6.2 reszta z 6 ha ponizej 5... :/

Edytowane przez Miro010
Opublikowano

mam zamiar na dniach pryskać t1 i odżywkę i zaplanowałem taką mieszaninę na 1 ha 200l: siarczan mg 10kg, faster 0,2l, proaqua 0,2l, moddus 0,3l, tilt turbo 0,7l, mirage 0,7l, tytanit 0,25l, plonvit zboże 1,5l i mam pytanie ze względu na brak czasu chciałem jechać to wszystko na raz ale się zastanawiam czy taka mieszanina nie wpłynie negatywnie na pszenżyto? może jednak oddzielić odżywkę osobno i t1 z moddusem kolejny przejazd, tylko pytanie czy odstęp 1 dnia wystarczy czy dłuższy ?

Opublikowano

Ja w tamtym roku popalilem końcówki. Szedł mocznik, siarczan, mikro, T1 i Modus. W tym roku już poszło T1 i zamiennik Moddusa. Na drugi zabieg zrobię nawozy. Pamiętaj ze aby skracanie Modus em działało dobrze trzeba pryskac w pełnym słońcu. Nawozy wtedy mogą popalić. 

Opublikowano

ta tylko wiekszosc jedzie ccc+ moddus a ccc do 20 stopni max powinno sie stosowac jak dobrze pamietam. Sumek te srodki nie sa insekcydami, ja takim koktajlem jade na suche rosliny jak temp spada do ok 19-21 stopni, czyli 18-20

Opublikowano
6 minut temu, sumek666 napisał:

w pełnym słońcu? a pszczoły? 

wątpię żeby były aż tak inteligentne. może trochę przesadam ale jednak:/

A co pszczoły mają do szukania w zbożu ? no chyba że gdzieś blisko rzepak kwitnie albo coś