Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, rolnikokos napisał:

Witam, panowie jaki polecacie dobry oprysk który zwalczy teraz jak najwięcej chwastów w przenżycie. W poniedziałek 26.03 rozsiałem saletrzak i nie wiem czy po tygodniu od rozsiania nawozu mogę już opryskać pole od chwastów zważywszy, ze od wtorku ma być już 15-20 stopni C i pogoda ma utrzymywać się tak cały tydzień.

Pozdrawiam

a w czym ma Ci przeszkadzać rozsiany nawóz w opryskaniu pola?

2 środków lepiej tylko czasem nie łączyć ,ale oprysk z nawozem?

2 godziny temu, ZYLA napisał:

A jaki jest koszt "delikatnego" skrócenia jednego hektara? 

Wiesz mnie kiedyś podkusiło na moich urodzajnych ziemiach żwirowo -kamiennych  jak miałem piękny jęczmień opryskać Modusem bo bałem sie że padnie,po oprysku przez miesiąc ani kropla deszczu nie spadła, jak przyszło do koszenia to jeczmień był taki że jak wróbel chciał z kłosa udziobac to musiał klękać ;-0

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
17 minut temu, kopin napisał:

a w czym ma Ci przeszkadzać rozsiany nawóz w opryskaniu pola?

2 środków lepiej tylko czasem nie łączyć ,ale oprysk z nawozem?

Rozumiem myślałem ,ze musi zostać zachowana jakiś odstęp czasowy.

Wracając do pytania jaki polecacie dobry oprysk który zwalczy teraz jak najwięcej chwastów w przenżycie?

Opublikowano

Wszystko zależy od tego w jakiej fazie masz plantacje nikt nie powie czy na 100 procent możesz bo nie widzimy co się dzieje u Ciebie na polu musisz sam zbadać, ale pewnie jeszcze teraz powinieneś zdążyć :)

Pamiętać też trzeba że do ccc trochę ciepła potrzeba te 7-8 stopni.

Opublikowano (edytowane)

farmer .pl/produkcja-roslinna/nawozy/wczesny-wysiew-azotu-czy-bylo-warto,77312.html Znalazłem taki oto materiał jakby kogoś bolała głowa że wcześnie wysiał nawozy :) usuńcie spacje po farmer

Edytowane przez Miro010
Opublikowano
20 minut temu, Szczerbatek902 napisał:

Jaką planujecie ochronę na pszenżyto ozime ja na t1 dam 0,8L Tilt Turbo+ 0,8L Mirage a na t2 myslałem nad tebu tylko czy samo czy dorzucic jakiś środek może epoksykonazol czy coś innego ?

Jak dla mnie do tebu coś jeszcze dorzuć. Nawet zwykłego Bumpera. Co do T1 to przelicz czy ci się to opłaci. Proponował bym jakieś inne generyki. Zależy ile jesteś w stanie wycisnąć z tego pszenżyta.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, rolnik31 napisał:

Jak dla mnie do tebu coś jeszcze dorzuć. Nawet zwykłego Bumpera. Co do T1 to przelicz czy ci się to opłaci. Proponował bym jakieś inne generyki. Zależy ile jesteś w stanie wycisnąć z tego pszenżyta.

To co twoim zdaniem bedzie dobre na t1,t2  ,pszenżyto bedzie prowadzone na max 5-6 ton bo jeszcze ph nie jest w pelni uregulowane,dlatego na wiecej nie licze.Jest to odmiana Gringo rośnie na klasie IVa/IVb glina ,materiał c2 wysiany ok 170-180kg/ha, ph w  okolicach 5 ,przedsiewnie superfosfat wzbogacony 100kg i sól potasowa 100kg,pogłownie planuje ok 120N + dolistnie siarczan i mocznik plus ochrona fungi.

Edytowane przez Szczerbatek902
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Szczerbatek902 napisał:

To co twoim zdaniem bedzie dobre na t1,t2  ,pszenżyto bedzie prowadzone na max 5-6 ton bo jeszcze ph nie jest w pelni uregulowane,dlatego na wiecej nie licze.Jest to odmiana Gringo rośnie na klasie IVa/IVb glina ,materiał c2 wysiany ok 170-180kg/ha, ph w  okolicach 5 ,przedsiewnie superfosfat wzbogacony 100kg i sól potasowa 100kg,pogłownie planuje ok 120N + dolistnie siarczan i mocznik plus ochrona fungi.

Na T1 sam Tilt turbo ale ja szukałbym jakiegoś generyka. Na t2 osobiście chce polecieć sokołem lub duett star. W moim przypadku jeszcze raz bede skracał na 1 lub 2 kolanku zależy jak pogoda pozwoli. W twoim przypadku tez raz bym skrócił jakimś najtańszym chociaż, zawsze pewność będzie lepsza. Jutro moge jakiś środków poszukać z generyków Tilta. Na necie są stronki, wpisujesz substancje i wyskakują ci środki z tą substancją. Warto czasami posiedzieć i poszperać a można grosza zaoszczędzić. 

DawidSakowski na T1 jak dla mnie spoko ale T2 bym zrobił T2/T3 żeby chronić kłos cos bym dorzucił z tebu lub jakiś prochlazor czy inne tam na kłos 😁

Edytowane przez rolnik31
Poprawka tekstu
Opublikowano
24 minuty temu, DawidSakowski napisał:

Tebu lub tebu+topsin to na T3 bym widział raczej. A gwarant solo na T2 mi się jakoś nie widzi. 

tak tylko beda dwa zabiegi fungi wiec ten drugi taki t2/t3 a ja myslalem o mieszaninie ze tebu+topsin albo tebu+gwarant

Opublikowano

Ja osobiście zrobił bym normalnie T2 Safir + Gwarant w terminie i na T3 poleciał samym tebukanazolem w pełnej dawce, chyba że jak tak chcesz zredukować ilość zabiegów to opóźnij T2  zrób łączone T2/T3 Safir 0,9l + Gwarant 0,8l + 0.6l Tebukonazololu.

Opublikowano
23 minuty temu, DawidSakowski napisał:

Ja osobiście zrobił bym normalnie T2 Safir + Gwarant w terminie i na T3 poleciał samym tebukanazolem w pełnej dawce, chyba że jak tak chcesz zredukować ilość zabiegów to opóźnij T2  zrób łączone T2/T3 Safir 0,9l + Gwarant 0,8l + 0.6l Tebukonazololu.

Jaki koszt tego twojego t2/t3 bo chyba nie mały nie wystarczy sam Gwarant i Tebu w wiekszej dawce ,nie chce pchać sie w duze koszty bo wiecej jak 5-6 ton nie wyciagne

Opublikowano
17 minut temu, Szczerbatek902 napisał:

Jaki koszt tego twojego t2/t3 bo chyba nie mały nie wystarczy sam Gwarant i Tebu w wiekszej dawce ,nie chce pchać sie w duze koszty bo wiecej jak 5-6 ton nie wyciagne

t2 110zł, t2/t3 140zł. Jeśli nie chcesz dużego nakładu odpuść sobie t3 na t2 daj sam safir w dawce 1l i będziesz miał 85zł.

Opublikowano

Panowie, planowałem jesienią zrobić zabieg CTU (Tolurex), ale nie było pogody i chciałbym na wiosnę go wykorzystać teraz na wiosnę. Pytanie z czym go zmieszać, żeby za jednym razem zwalczyć teraz dwuliścienne (chaber, fiołki, przetaczniki)?

W zeszłym roku fajnie sprawdziła się mieszanina Granstar Ultra 50g/ha (tifesulfuron + tribenuron metylowy) + Tomigan 0,35l/ha (fluroksypyr). Pytanie czy mogę do nich dodać teraz jeszcze chlorotoluron w dawce 2,5l/ha?

Dnia 1.04.2018 o 09:43, rolnik31 napisał:

Kolego tom przy takim nawożeniu nie opłaca ci się nawet ze względów ekonomicznych na skracanie. dajesz jakieś 102 kg czystego azotu, przy takiej dawce spokojnie powinien ustać. ja przy nawożeniu 130 azotu i wyżej stosuje raz skracanie Medaxem Max i stoi ładnie.

Jaką dawkę stosujesz tego Medaxu?

Ja w tym roku chcę zwiększyć nawożenie do 150 kg N i wypadałoby skrócić. Z opakowań wychodzi mi 0,63kg Medaxu Max, bądź 0,63l Optimusa. Co myślicie o tym? Nie za duża dawka na raz? Odmiana Rotondo.

Opublikowano

Od kilku lat mam problem z tomką ościstą. Tutaj na forum wyczytałem że bierze ją chlorotoluron. Na jesieni nie zdążyłem opryskać. I tu moje pytanie czy warto pryskać na wiosnę, tzn czy nie wpłynie to negatywnie na zboże tym bardziej że jest słabo rozwinięte ze względu na późny siew?

Opublikowano

Przecież na całym polu nigdy nie będzie tak samo i trzeba wybrać jakiś zakres od do. To w jakim momencie jest najlepiej wykonać oprysk? 

Chciałbym się dowiedzieć dokładnie co i jak bo pierwszy raz w tym roku będę miał doczynienie że skracaniem i niechcialbym wywalić pieniędzy w błoto bo też chcę wykorzystać do tego coś typu modus.