Skocz do zawartości

Ceny ciągników grupy AGCO (Fendt i Massey Feruson)

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
Dnia 15.04.2019 o 11:04, Kos_pl napisał:

W moim regionie facet wziął sobie N114, to pierwsze co go zaskoczyło to to, że woda lała się do środka w czasie deszczu, serwis nie chciał przyjechać, bo w to nie wierzył, dopiero jak dostał film, to przyjechali i uszczelnili dach (coś było skopane na etapie produkcji). Z elektryką walczyli jeszcze przez kilka przyjazdów, ale właściciel sugerował, że to być może przez lejąca się do środka wodę przez nieszczelny dach... w każdym bądź razie i na ten problem narzekał sobie mocno. O właśnie jeszcze te powolna zmiana zakresów na Hitechu 5 i te awaryjne skrętne błotniki.

MF + Dyna VT - ale to coś mało poważnego czy jednak coś poważnego ? Tzn. jest niezrozumiała obsługa ale wszystko działa czy w ogóle coś potrafi się przywieszać? Dopytuję bo znowu, ale to jeszcze było za czasów Korbanka w sprzedaży MF - facet MF-a z DynaVT chciał wymienić na F1 (miał też Fendty w gosp), bo serwis sobie z MF-em nie radził... ale nie wiem o co tam dokładnie poszło, lecz na pewno nie o to, że MF nie spodobał mu się wizualnie, tylko że działo się coś poważniejszego. A z Agco to się nie dogadasz (jeżeli to błąd do poprawienia na etapie fabryki), z JD - to jeszcze możliwe, ale nie z Agco... oni wschodnich klientów / 3 świat olewają ciepłym moczem. Tylny tuz w MF-ie jest teraz związany ze skrzynią biegów - im lepsza skrzynia tym tuz o większym udźwigu (a przynajmniej występuje wtedy możliwość dopłaty do takiej opcji). Przednia i tylna oś mocno się zmienia w zależności od wybranego modelu (im więcej KM tym lepsze) i wybranej skrzyni  - trzeba patrzeć na tabliczki znamionowe, tylko że najpierw trzeba znaleźć wybrany traktor w wybranej konfiguracji, albo dzwonić na serwis i prosić o sprawdzenie w dokumentach - inaczej tych parametrów w MF-ie nie określisz - dealerzy nie wiedzą, w broszurze takich danych nie ma lub są nieściśle podane (tylko pod DynaVT).

@NewVario - a może Claas Axion 800?

Agco już od dłuższego czasu leci sobie z Polakami w kulki ale np. Jd nie jest lepszy, na zachodzie akcje serwisowe z turbinami i egrami a w PL nie jeden za to zapłacił z wlasnej kieszeni jeśli nie dowiedział się o akcji serwisowej

Edytowane przez PATr
Opublikowano

jest dokładnie tak jak @PATr pisze. Na zachodzie wszystkie marki same zgłaszają akcje serwisowe w swoich maszynach. Polske maja kompletnie jako kraj z którego idzie wydoić kase a nie oferować nic w zamian. @Farmer6820 pytałeś się jak ten massey 7722s wychodził cenowo? Ostatnio był u mnie diler JD to za 6215R na średnim wypasie chciał 560 tys netto a za 7230R 610 tys netto.... Oczywiście pożegnaliśmy się w pokoju i wróciłem na ziemie. Ceny są kosmiczne delikatnie powiedziawszy

Opublikowano

Moim zdaniem duzo zalezy od dilera. U nas ciagnik miał 2 tys godzin (nie agco) i walek womu w skrzyni sie ukrecil, przyjechali mechanicy z centrali i mówią ze to i to i tyle bedzie kosztować i że laweta do dilera tylko. A później sam diler do nas dzwonił ze wszystko będzie zrobione za free bo to była wada fabryczna bo ten wałek miał mniejsza średnicę niż powinien i mu to normalnie mechanicy powiedzieli. I gdyby chciał to moglby na nas zarobic kilka tysięcy.

Dlatego uwazam ze dobre relacje z firmami to podstawa. Zawsze chłopaki mają coś testowego i dopomogaja kiedy swoje niewyrabia. Niektórzy tez się pytają czemu wszystko bierzemy od nich a gdy mówimy cenę to mówią ze to niemożliwe. A taka jest prawda ze diler moze oddać 5 % więcej rabatu kiedy wie ze się do niego wróci i w ten sposób sie to opłaci 

Ten akurat był potestowy i miał 500 godzin prawie. Zobacz sobie jak cos jest na stronie gravitu. To go za 400 tuza do niego chciał dokładać i go zostawiac. A nowka podobno 450 plus cvt 30 i joy 12 ale nie podobalo mi sie jego spalanie w transporcie. Miał 53km na godzine ale przy 2000 obrotow. Jakis nadbieg by mu się prydal zeby było trochę oszczędności 

Opublikowano

Tak czy siak massey wychodzi taniej od np JD czy Fendta. Akurat z tymi dilerami to wiem cos o tym bo na tym samym ciągniku u 3 innych dilerów ceny w ogóle różne o prawie 50 tys zl. Gdyby MF był inaczej wykonany w środku to bym się nad nim dużo bardziej zastanawiał a tak to jakoś mi nie leży... Zresztą może faktycznie ruszy jakiś program na jesień to się będzie można zastanawiać Edit.: @Farmer6820 ty jd masz a się za mf oglądasz? 😁

Opublikowano (edytowane)

Bo jesli myslimy o tym samym programie to mozna bedzie wziąć ciagnik tylko do 500 tys (ewentualnie reszte dołożyć samemu) miałem maseya na testy, valtre obiecują mi z przyczepa na pierwszy pokos a johna z przyczepa na drugi z tym ze serie m a ja bym byl jak cos za 6195 r i tu sie z kasa nie zmieszcze. Zimą tez miałem okazje siedzieć w zestawie classa (ciagnik plus przyczepa) i tez na mnie to zrobiło wrażenie z tym ze tu możliwość testu moze dooiero na jesieni.  Szukam wygody.  Za smart tacha do valtry 40 tys mi zawolal wiadomo z inna skrzynia juz. Ale w maseyu joy z prawie tymi samymi funkcjami mozna miec za 12. nie powiem przymulony ten ciagnik nie był.  Dobrze ze nie szukam ciagnika najbardziej popularnego czyli okolice 100 koni mechanicznych bo widze ze tutaj dilerzy doja jak chcą 10 lat temu te ciągniki prawie za polowe pieniądzy było mozna kupic co teraz 

Edytowane przez Farmer6820
Opublikowano

Na jesieni ma być program na usługi czy jakoś tak. Sam się tak bardzo dokładnie nie orientowałem bo jeśli nadal będzie tak sucho to żadne inwestycje nie będą wchodzić w grę. 6195r w biednej wersji do 500 tys się zmieścisz ale skoro szukasz wygody to na pewno odpada. W MF ten silnik 7,4 L to fajna opcja bo pojemność ma wiadomo duży wpływ na uzyskiwany moment i jego utrzymanie itd. Ciekawy jestem czy JD coś takiego też wprowadzi, że np. silnik 7,5 L ale na razie nic nie słychać w tym temacie. Nad czymś z CNH nie myślałeś? Wygoda tez tam na całkiem całkiem poziomie. Wujo w tamtym roku zapłacił za 6120m niecałe 300 tys ale brutto... na dzień dzisiejszy to kwota ta sama ale netto... Dilerzy przeżywają złoty okres. PS Sam mam 3 JD i brakuje takiego 200+... i na dodatek u nas w rejonie to jedyna słuszna marka 😂

Opublikowano (edytowane)

U mnie każdy pies z innej budy jak narazie 😂 i planuje cos dołożyć. Jak pójdę po bandzie do wezmę newhollanda w fabrycznym i tyle. Na wniosek nie bede go brał. Właśnie pisałem wcześniej ze w valtrce ten silnik 7.4 siedzi juz od 175 km to wydaje się jeszcze lepsza opcja. Chce to wszystko przetestować to zapewne tez da mi do myślenia. Bo mfa zeby miec ten silnik trzeba właśnie 220 kucy brać. Nie wiem dlaczego ale od valtry przedstawiciel  odradza mi vario twierdząc ze to jest inna bajka niz w fendzie. I jak vario to tylko do fenda a z maseya mówił zeby śmiało je brać i tez nie wiem

A co do tego wprowadzania silnikow duzych to wątpię bo teraz wchodzi niedługo norma euro 5 i juz samo Adblue nie wystarczy i wszystkie ciągniki beda mialy w gratisie dpfa i podobno tez to odczujemy

Opublikowano

Dlatego teraz ja się śmieje z tych którzy tak psioczyli na jd że wprowadził dpf itp a teraz sie okazuje że i tak i tak to nastąpiło dla wszystkich marek. W valtrze i mf vario jest takie same w tych duzych modelach chyba od 300 km a tak to są inne skrzynie. Zresztą tu @Sumek666 lepiej będzie wiedział. Dużo osób nawet tutaj na forum narzekali na słaby uciąg ale czy to prawda to nie wiem. Znajomy ma n144 ponad 5 tys godzin. Robił już cos w skrzyni ( jakos wałek 9 tys zl) a tak poza tym to non stop nim działa a robi nim wszystko na 70 ha. Następny znajomy ma MF 7616 na dyna vt i tez bardzo zadowolony. Ostatnio kuzyn kupił fendta 720 albo 722 5 tys godzin i narazie z problemów to wymiana akumulatora do której musiał przyjechać serwis z komputerem 😂😂

Opublikowano

Skrzyń Vario ML jest co najmniej kilka rodzajów - minimum 4. Seria 67xxS, 77xxS MF ma Vario ML jak w F1 714 i później (dla wyższych mocy) jak Fendt 718 a 718 a wzmocnioną skrzynię względem 714.

Opublikowano (edytowane)

5 tys to dopiero dotarty 😂😂ja mam w uwaga "Landini" 7300 motogodzin przez 6 lat. I tez odpukac chodzi chociaz inni nie dawali mu szans 😂 w okolicy przeważaja jelonki tez ale takie powyzej 200 koni to same używki z słynnych seri 20 i 30. Wstrzelili sie oni z ta seria 120m ktora u nich cenowo wyglada dobrze. Ale jakim kosztem to się okaze po paru latach. Moim zdaniem john troche zostal w tyle z tymi duzymi modelami. Moze to i dobrze bo sa sprawdzone skrzynie i sterowanie

Opublikowano
11 godzin temu, Kos_pl napisał:

MF + Dyna VT - ale to coś mało poważnego czy jednak coś poważnego ? Tzn. jest niezrozumiała obsługa ale wszystko działa czy w ogóle coś potrafi się przywieszać?

@NewVario

Wszystko działa jak należy, tylko sama obsługa skrzyni nie jest prosta tzn potrzeba nieco czasu aby robić to intuicyjnie. Nawet sami konstruktorzy nie potrafili odp dlaczego tak to jest zrobione🤣 Gdzieś w testach o tym czytałem.

Opublikowano

myślę że gdyby z nowej erki powywalać dpf egr adblue , wziąć na zwykłym autoquadzie 20/20 z ecosfiftem i elektrycznymi gniazdamk, wymieniać olej co 250 godzin w silniku i 1500 w skrzyni to te ciągniki będą chodzić tak samo jak te stare serie 20 i 30

Opublikowano

Chyba nie o tym mowisz jest 500 tys zwrotu do wzięcia. I wystarczy kreatywna księgowość i na zaden zus nie trzeba iść 

Opublikowano

Mówicie o RURach? Rozwój uslug rolniczych? 

Trzeba na 2 lata przed złożeniem  wniosku prowadzić działalność gospodarczą w tym zakresie i wykazywać dochód/przychód. Nie orientuje się dokładnie jak to wygląda. 

Opublikowano

Tak sumek dobrze mówi. Musisz pokazac faktury z 2 lat wstecz na 20 tys brutto. Jest tez zapis ze nie mozna było korzystac z prow 2007 do 2013 ale mam ciche informacje że mają to znieść. 

Opublikowano

Valtra N 114E 40km eco, przedni tuz, amortyzacja osi i kabiny, podlokietnik + sterowanie ladowaczem w podlokietniku, ladowacz quick G5s, podnosnik 7,8t, oswietlenie premium opony 480,600 michellin, pompa 90l cena 330tys netto.. Tanio drogo???