Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To racze wygląda na zwykłe zużycie głowicy a nie mroź.

A oleju nie ubyło?

Jaka miał w tedy temperaturę silnik?

Jak długo był nie odpalany?

Gdzie stał przez ten czas?

Opublikowano

Znajomy miał identyczną sytuację, ale w Fergusonie. Tak się dzieje na dużym mrozie. Po prostu pierścionki ustawiły się w jednakowej pozycji i pluje olejem, najlepiej żeby pochodził na większych obrotach jeśli coś takiego się dzieje.

Opublikowano

Pierścionki mogą się obrócić i zamki ustawić w jednej lini, można w tedy odczuć mały spadek kompresji.

Raczej trzeba by poczekać do końca zimy, albo po prostu puścić ciągnik w jakąś prace.

Silnik nie dogrzany nie pracuje właściwie, bo nie ma temperatury która spowodowała by kasowanie się luzów elementów współpracujących, Tłok, pierścień, tuleja, zawór, prowadnice zaworowe.

Przy dłuższej pracy ciągnika w takim stanie może dojść do zapieczenia się pierścieni czyli zwiększenia zużycia oleju i przedmuchów do komory korbowej.

Pytanie jaką w tedy temperaturę miał silnik i czy ma termostat, a i co w tedy ciągnik robił?

Niewielkie plucie olejem po wyjęciu bagnetu nie jest niczym złym. Olej w komorze korbowej jest rozbryzgiwany przez wał i w ogóle ścieka z górnych cześć silnika, a ruch tłoków nawet przy drożnej odmie spowoduje wydmuchiwanie powietrza razem z kropelkami oleju przez dziurę bagnetu.

Dokładnie chodzi mi o silniki z bagnetem bezpośrednio w boku bloku, gdy mamy rurkę w której jest bagnet takie zjawisko jest nie spotykane w sprawnym silniku.

Problem jest gdy olej się wylewa przez bagnet, w tedy to kompresja nam nieźle ucieka do komory korbowej.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez hibertusik
      Uszkodziłem czujnik skrętu,więc trzeba wymienić,a tu zonk.  bo nowy w sklepach ok. 1800zł,najtańszy na OLX 1100zl,a serwis to nawet nie dzwonię.Wiec pomiary wykonałem i zastosowałem zwykły czujnik indukcyjny typu npn ,normalnie otwarty średnica fi 8mm  z alledrogo.
      Oczywiście musiałem zeszlifować część gwintu czujnika pod średnicę w zwrotnicy.
      Cena czujnika 35zł.
      A jak trzeba by było 2. To cena najtaniej 2200zł. Serwis ponad 3 tys.
      Więc widać jak nas rolników kroją.
      Takie zdjęcia poglądowe.

• Przez marcel308
      Pomógł by ktoś co oznacza dany bezpiecznik od 2-29?

• Przez master9510
      Witam 
      Mam pytanie w kwestii poziomu oleju w sprzęgle Turbomatik w ciągniku Fendt Farmer 309C z 98r.. Mianowicie zlokalizowałem korek wlewowy/spustowy, spuściłem olej I zalałem tyle co było ale czy na pewno było go tam ile trzeba to nie wiem. Mam instrukcje ale dla Fendta 309Ci i tam jest 7,3 litra. Czy jest jakiś korek kontrolny poziomu oleju w tym sprzęgle lub ktoś wie ile go tam powinno być? Za wszelką pomoc z góry dziękuję 
    • Przez jaakub
      Szukam górnego zaczepu do fenda farmera 306 ls (starszy model). 
      Zaczep na listwie o szerokości 21cm, grubość 3cm, sworzeń 22mm. 
      Czy posiada ktoś na sprzedaż? 
    • Przez okejas
      Mam pytanie odnośnie ceny części zamiennych i naprawy skrzyni biegów tak jak w temacie w fendzie 309,mianowicie chodzi o to,ze wyskakują biegi(2 oraz półbiegi),a 3 podczas szybkiej zmiany zgrzyta....ile mógłby wynieś całkowity koszt naprawy??????
  • Dodaj nową pozycję...
v