Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

może w tym temacie kto poradzi bo my wprawdzie ziemniaków bardzo wczesnych nie sadzimy ale pasowało by późniejszych kawałek wykopać wcześniej bo nie ma gdzie zimowej cebuli posiać. Zwykle po drobnej fasoli wychodziła ale w tym roku jakoś później ta fasola i ... ale do rzeczy.
Ma ktoś jakiś patent na wykopanie ziemniaków Karlikiem aby zbytnio jeszcze młodych nie poobijać?
Szukam w necie jakich gumowych taśm ale na razie bez sensownego skutku.
Może ktoś zna lub sam ma co do zaoferowania z woj. lubelskiego  albo i dalej jakiego producenta, importera itp.
Szczerze pisząc sam nie wiem czego szukam i najwyżej cebuli nie posiejemy w tym roku bo poza 20-ego sierpnia nie ma sen... za duże ryzyko w przezimowaniu no ale zapytać nie zawadzi. :)

Opublikowano (edytowane)

próbowałem że sześćdziesiątczynie aż ciśnienie oleju poniżej wszelkich dopuszczalnych spadało a i silnikowi i przekładniom skrzyni to nie dobrze że ledwo ledwo.. no ale i tak sporo skórki obłupionej a do jutra się okaże czy nie pociemnieją poobijane.
Nie wiem, może dać głębiej i na wyższym biegu  a na najwolniejszych możliwych obrotach aby na ziemi jechały a tylko zwiększyć ilość obsługi przebieraczy na taśmie do trzech? nawet zaczynam rozglądać sie za jaka kopaczką elewatorową ale ten Karlik wydaje sie niewiele bardziej agresywny od elewatorówki ...
tak gwoli ścisłosci pytam nie dla siebie a dla znajomych gdzie tylko dla tego zdecydowaliśmy kopac przed czasem kawałek bo właśnie jest Karlik stosunkowo oszczędny dla bulw w podobnych okolicznościach

no nic. jeszcze sobie poklikam po necie i co najwyżej ... cebula siana nie będzie

no ale dzięki @witejus za nakierowanie bo nie próbowałem na zależnych bo ...dopiero teraz mi to do głowy przyszło
jak te 360 maja rozłozone obroty po biegach na zależnym WOM? szkoda szukać i szkoda że niedziela bo bym już pognał spróbować :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

IMG_20210808_140456.jpg

2 godziny temu, dysydent napisał:

jak te 360 maja rozłozone obroty po biegach na zależnym WOM? szkoda szukać i szkoda że niedziela bo bym już pognał spróbować

POWYŻEJ MASZ PRĘDKOŚCI

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

o masz
i ja mam teraz to wszystko przeliczać? i tak będę metodą prób i błędów wszak nie zamierzam modzić jakiegoś regulatora obrotów między wał a kombajn jak by mi co i tam z tych obliczeń wyszło. Z resztą nie ma tam relacji obrotów wału do obrotów silnika a to było by najbardziej miarodajne. tak - w3iem - mogę sobie wyliczyć ale znając życie praktyka i tak zweryfikuje.
I bez tego mnie głowa dzisiaj boli a ten mi jeszcze myślenia zadał ;) ale dzięki. może kiedy się przyda. :)

no rzeczywiście jakiś przymuł jestem dzisiaj bo jednak jest relacja właśnie do obr. silnika
Mamy kosiarkę do fasoli i zgrabiarkię wymodzić aktywne to ta fotka jak znalazł i to bez kopania przez pół neta
jeszcze raz - dzięki.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

no i trójką niewiele mi to daje bo przy niezależnych to ok 270 czyli prawie tyle samo a przy trójce terenowej nie wyrabiają na sortowaniu czyli np dwójka .... no dobra dobra - chwytam.
Pozostaje sprawdzić w praktyce
sie porobiło - nie mogę doczekać się poniedziałku :D

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, dysydent napisał:

nie mogę doczekać się poniedziałku

cytat z piosenki ,,spokojnie,spokojnie ,spokojnie"

,,nie lubię poniedziałku" inny cytat

Edytowane przez witejus
Opublikowano

Karlik i Bolko nie nadają się wczesnych ziemniaków ze względu na sposób separacji ziemniaków od zanieczyszczeń. W tym momencie ziemniaki z których schodzi skórka nie są już akceptowalne do chandlu. Schodząca skórka jest akceptowalna do końca czerwca. Moim zdaniem wykop jak już musisz dwurzędówka. 

7 godzin temu, 1204198524051986 napisał:

Czy to prawda że pyra z Sieradza jest tak prze nawóz ona, że kto kupi i zje to dostaje boleści brzucha i biegunki

Przenawozona

Co za bzdury.Mówie ci to Ja sieradzak. 

Opublikowano

"Schodząca skórka jest akceptowalna do końca czerwca" czyli co,ludzie od lipca jedzą stare zaschnięte ziemniaki ? 😂

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dysydent napisał:

no i trójką niewiele mi to daje bo przy niezależnych to ok 270 czyli prawie tyle samo a przy trójce terenowej nie wyrabiają na sortowaniu czyli np dwójka .... no dobra dobra - chwytam.
Pozostaje sprawdzić w praktyce
sie porobiło - nie mogę doczekać się poniedziałku :D

Nie wiem czy w karliku jest tak samo jak w bolku bo tam mozna zmienic wielkosc kola pasowego i caly kombajn bedzie pracowal na mniejszych lub wiekszych obrotach, w zaleznosci jak sie dopasuje kola.

Choc uwazam ze nie ma co panikowac, nadal normalnie sie sprzedaje ziemniaki z obdarta skorka.

Edytowane przez tomek84pl
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, racyl napisał:

"Schodząca skórka jest akceptowalna do końca czerwca" czyli co,ludzie od lipca jedzą stare zaschnięte ziemniaki ? 😂

Widzisz jak się to uprawia tyle lat to sadzi się w takim terminie i takie odmiany aby od lipca już kolejno dojrzewały. W moim rejonie produkcja ziemniaków wygląda trochę inaczej niż gdzieś indziej. Na tą chwilę nie ma możliwości sprzedaży łuszczącego się ziemniaka. U nas na ten moment nawet z Tajfuna już skórka nie schodzi. 

Edytowane przez Gość
Literówki
Opublikowano (edytowane)

z tych co ta skórka nie schodzi to tylko kilka arów nam zostało a wyżej pisałem dlaczego z e średnio późnych kawałek by pasowało wykopać jeszcze aby pod opryskiwacz bodaj jeden pas wyszedł pod cebulę a czy "u nas łuszczące się schodzą" to dowiem się jutro bo ze 200 kilo na próbę... Termin sadzenia jeden a termin zbioru dobieramy odmianami bo co to za robota wczesnych nasadzić i trzymać do jesieni gdy zaschną w połowie sierpnia bezproduktywnie. Odmiany późniejsze na tym samym stanowisku dają wyższy plon bo dłużej wegetacja nim zaschną i w tej późniejszej Belmondzie jeszcze ze dwa tyg i też się łuszczyć nie będą a termin ich kopania to przełom września października bo te przeznaczone na zimowy zbyt i ew wiosenny. Jest jeszcze Mazur , jeszcze późniejszy ale pierwszy i ostatni raz bo smaku za nic ta odmiana nie ma no ale te na słabszym polu posadzone i wraz z Belmondą powinny wyjść. Ich zaletą jedną z niewielu jest to że sypkość na wiosnę zachowują w identycznych warunkach przechowalni lepiej od innych odmian i te na ew pierogi pyzy tak na kwiecień maj a w tym roku jeszcze i w czerwcu szły ale one z natury niewielki pokup mają.
Chciałem Agrię spróbować ale jakoś tak zeszło i sadzeniaka nie znalazłem na czas no i nie ma Agrii. Może na przyszły sezon zamiast Mazura

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

W każdym rejonie jest inna specyfikacja uprawy dlatego nikogo nie można krytykować.He 200kg ziemniaków i z tym na rynek, ile masz wszystkich? 

Opublikowano (edytowane)

jak też i o tym wcześniej pisałem że te akurat nie moje a moja co najwyżej jakaś tam prowizja za prowadzenie plantacji (i ew zapieprzanie przy woreczkach :D no może czasem prowizja handlowa gdy hurtem się zajmę czy to w necie czy przez "starych znajomych" bo my tu taka trochę lokalna nieformalna klika co se wzajem pomagamy ale to temat ... na inny temat)

tak, na detal i taki półdetal ale ten gdy na zimę do piwnic etc zaopatrujemy albo i zimą między mrozami i na razie nie ma potrzeby hurtu dużego bo detal daje radę. Ważne utrzymanie ciągłości sprzedaży i po to m. in i podobne "kliki" aby nikt spoza się w rynek lokalny nam tu nie wfanzolił zbytnio.
Dużo by jeszcze ale co rozważniejsi wiedzą o co chodzi. Konkurencja konkurencją ale jakoś wspólnie żyć trzeba. No i to nie tylko biznes a nawet nie przede wszystkim biznes co i przyjemność bo i w ruchu człowiek i między ludźmi no i takie tam jeszcze. Powoli duży hurt i zautomatyzowany handel marketowy wygrywa i w końcu zapewne wygra no ale zanim to bodaj forma pasji dopóki bodaj na plus to się bawimy na stare lata :) chłop ze wsi jak się nie narobi to chory :D

a ile plantacji? tamtej było 2ha ale już nieco ponad półtora tylko zostało ja w tym roku tylko nieco ponad pół ale to nie wszystko co ... w czym siedzę a tylko w temacie kartofli.
W zasadzie informatyka, net i wszelkie inne cyfrowe media to moja domena a rolnictwo bardziej już pasja co mi nie przeszkadzało wypromować wiele nowych technologii w fasoli niejako między wierszami i na tym portalu a kartofle? no te to tak już przy okazji jak inne warzywa....
może uda się szwagrowi pszenicy kawałek wymłócić to problem niewykorzystanych nasion ozimej cebuli się rozwiąże. tylko już dwudziesta pierwsza a nie słyszę aby kombajn tak że ... no zobaczymy. Rosy nie ma ziarno ok 14-15% i może może jaki kawałek ścierniska się pojawi to i kartofli ze skóry obłupiać nie będzie potrzeby.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

W każdym rejonie jest inna specyfikacja uprawy dlatego nikogo nie można krytykować.He 200kg ziemniaków i z tym na rynek, ile masz wszystkich? 

u nas @dysydent później się zaczyna to i później przestaje się obierać 😁

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

a bo w tym roku gleba w kwietniu była zimna i sadziliśmy ostatnimi dniami kwietnia do początków maja.
Tu bliżej "sybiru" niż "zachodnim Polakom" to weź Im wytłumacz " :)

a do włókniny i podkiełkowywania to ja już ani zdrowia ani nerwów nie mam bo z Grecją i pd Europy nie zamierzam konkurować na siłę. Taki mamy klimat i już.

Edytowane przez dysydent