Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy,mam problem z tym hamulcem.Otoż poprzez niedopatrzenie kierowcy zapiekło cylinderek hamulcowy osi napedowej,ciagnik stosunkowo nowy bo ma przepracowane dopier 500 mth,przy okazji wygrzało uszczelniacze przystawki napedowej,smar z krzyżaka wału napedowego oraz zwegliło klocki hamulcowe.Teraz zastanawiam się co zrobić z tym zaciskiem,czy go całego regenerować czy tez zakupić zestaw naprawczy tj.uszczelniacze i próbować samemu zmienić tylko uszczelniacze.Dodam że nigdy nie miałem styczności z taką robotą.Zacisk jest firmy KNOTT 4x40 a zestaw naprawczy kosztuje 150 zł oryginał.Dodam że cena nowego zacisku to ok.2500 zł,nie wiem, drogi czy nie według innych marek. Znajomy mechanik radził nawet aby tylko rozruszać cylinderki,napastować i powinno dalej chodzić bo ponoc nie wyrobiony za bardzo.

Opublikowano

No po 500set godzinach to wyrobiony być nie powinien jeśli sam docisk nie jest uszkodzony ani powierzchnie tłoczków to można poddać regeneracji ale swoja drogą dość dziwne to jest że się zapiekły nie było tam przez przypadek nalane co się tam nie powinno znaleść?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

:D co za pytanie :P pytasz nas czy oszczędzać swoje pieniądze czy nie :D ? grubo poniżej ceny nowego zacisku zmieścisz się z częściami i całą robotą ( nawet dwóch ;):D ) znajomych mechaników...jak potrafisz zrobić to sam będzie jeszcze taniej... wybór należy do Ciebie :D

Opublikowano

Niestety już po gwarancji :wacko: Prawdopodobnie jedna strona zacisku była zle złożona bo klocki z jednej strony zjechane do spodu z drugiej zaś jak nowe,może za mało założono podkładek dystansowych przy skladaniu w fabryce.Zalane ewentualnie mogło być tylko wodą przy myciu.

Opublikowano (edytowane)

przede wszystkim nie może to być smar ropochodny (żadnej ropy ,benzyny towotu ) tylko specjalny do zacisków (możesz cały tłoczek posmarować )dostępny w sklepach motoryzacyjnych . Przy demontażu jak i montażu uważaj żeby tłoczek nie szedł ukośnie (żadnych sił powodujących jego jednostronne przechyły) bo albo go porysujesz albo zniszczysz uszczelnienie .

Edytowane przez DAREK
Opublikowano

były wersje klocków bez kabelków ,więc może nie będzie instalacji w ciągniku. Elementy układu hamulcowego nie mogą mieć styczności z produktami ropochodnymi i nie rozumiem dlaczego użyłeś takiego smaru?

Opublikowano

Do skladania używam past hamulcowych.Wszystko powyczyszczane,lekko wysmarowane,nowe oryginalne zestawy naprawcze,odpowietrzone no i teraz po 40 mth znowu przedni hamulec <łapie> ale po rozlaczeniu pedalow i hamowaniu pojedynczymi pedalami jest ok,za to hamowanie nie takie jak ma byc.Czego sie jeszcze moge czepic,ktory to jest ten zawor rozdzielajacy hamulce na przednia os?Forterra 11441.

Opublikowano (edytowane)

powitac zetoromaniaków

proximka od pewnego razu nie chce zemną współpracować gdy naciskam pedały hamulca trzyma tylko 1 koło powiedzmy prawe, gdy rozłacze pedały i przyciskam pojedynczo to koła trzymaja poprawnie raz prawe raz lewe

czy w proximie 8441 jest jakis zawór sterujacy siła hamowania na poszczególne koła

jakies sugestie?? plyn jest, zapowietrzony układ raczej nie mozliwe

Edytowane przez PROXIMAMICHAL
Opublikowano

Podpowiedzcie co jeszcze zrobić. W proximie 7441 zapowietrzają się hamulce, zawsze odpowietrzałem i było ok. Najpierw uchodziło powietrze wiec odłączyłem obwód pneumatyczny od wyrównywacza siły hamowania, za kołem  z prawej strony. Kilka razy odpowietrzałem właśnie tam za kołem, oraz pod kabiną i było ok. Ostatnio odpowietrzam i brak efektu, płyn podczas  deptania tryska bez powietrza, a hamulce trzymają, nie wiem co jeszcze zrobić.

Wszelkie sugestie mile widziane. 

Opublikowano

Man problem z hamulcami w 9540. W czasie jazdy hamulce same blokują, poedał robi się twardy, ciągnik nie może sam ujechać. Jak postoi przez noc rano wszystko jest OK. Po jakimś czasie normalnej jazdy nie ma reguły po jakim znowu hamulec blokuje. Zwiększyłem luz między pedałem a tłoczkiem pompki ale nic nie pomogło. Miałktoś taki przypadek?

Opublikowano

Ja mam taki przypadek w proximie 9541 plus. Hamulce ciągle mi się zapowietrzają, nieraz zblokują koła że nie idzie jechać.  Jak  postoi to się odblokują i tak w kółko ... Płynu nie ubywa, tak samo luz zwiększyłem i nic. Serwis załamuje ręce i nie potrafi powiedzieć czemu tak się dzieje. 

Opublikowano

Witam. Co może byc przyczyną nie odbijania do końca powietrza z hamulców, a co za tym idzie delikatnego zapowietrzania ich. Dodam,że jak zaciąg i puszczam ham. reczny to wszystko wraca do normy???? Ciągnik dodatkowo zaczął jak gdyby trząść przy hamowaniu.

Opublikowano

Witam. Ja też mam ten problem w Z 10540. Wymieniłem cylinderki i wyrównywacz, naprawiłem sprężarkę bez zmian. Dodam, że hamulce pneumatyczne też nie działają. ciągnik kupiłem zimą- sprowadzony. proszę o pomoc, Z góry dziękuję.

Opublikowano

Instalacja jedno i dwuobwodowa. A hamulce blokują się w czasie jazdy. Był też problem z blokadą wymieniłem zawór- jest ok. Elektrozawór przy zbiorniku też nowy. stary zapieczony i nie był podłączony. Czy to może być tego przyczyną?