Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zawór pneumatyczny jest z prawej strony ciagnika między kołem a schodkami przy skrzyni taki duży kolor złotawy a przeprowadz test spuść powietrze z bańki jest tam zawór z boku i spróbuj chamować jak nie da rady to nic związane z pneumatyką i z ręcznym ewentualnie ręczny ci nie odbija i blokuje chamulec i dlatego tarcze przyciera u mnie tak było ręczny blokował i ciągnik nie mógł się uwlec doszedłem że blokowała się ten pręt na swąrzniu zatarł się dobiero rozebrałem załorzyłem kalamitke i chodzi. mówisz że pompki wymienialiście ale po co lały się. takim objawem może też być zapowietrzony układ, pytałem wujka miał to samo powiedział mi że cylinderek zrobił kaput przepuszzał płyn i się koło nieraz blokowało

Opublikowano

W forterze trzeba dodatkowo odpowietrzyc na zacisku hamulca na przednia os.Tam sa w sumie 3 odpowietrzniki.I o reszcie tez nie zapomniec to jest cylinderki i ten wspomniany zawór pneumatyczny gdzie sa dwa odpowietrzniki.Powodzonka ;)

Opublikowano

ja też mam problem z hamulcami w 11441 a mianowicie hamulce mi blokują, tarcza od hamowania przednich kół jest strasznie goracą, teraz mam hamulce już tak popuszczone, że są bardzo słabe i nie blokuje ale to nie jest rozwiązanie problemu, odpowietrzanie pomaga tylko na chwilę, dodam że pedał robi się czasem bardzo twardy i ciągnik wyraznie blokuje hamulcami

Opublikowano

Witam zamierzam kupić pompe hamulcową do Zetora proximy ponieważ jedna mi się popsuła a słyszałem że są jakieś lepsze od tych czeski tak powiedziął ktoś mojemu tacie tylko nie zdradził mu z jakiej firmy są i tu się rodzi pytanie jakie są dobre pompy hamulcowe do zetora byle niebyły to czeskie?

Opublikowano (edytowane)

@adikpl1 nie wiem dokładnie jakiej produkcji są te tłoczki słowackiej czy czeskiej a powiedz mi czy tej firmy są dore ? bo te co ja mam to po 4 latach użytkowania wysiadł.....

Edytowane przez piwex16
Opublikowano

ja w swoim mam te słowackie fragkov i powiem ze są dobre 7 lat i jest ok nic się nie dzieje a pamiętaj żeby był płyn dot4 bo inny wyżera uszczelki i kończy cały układ

Opublikowano

Tak nie wolno go stosować, po zmieszaniu z dot 4 wyżera uszczelki, jak nie dużo to jeszcze obleci ale jak dużo to się lubi sr** układ, tylko płyn klasy dot 4 żaden inny, jak masz zamieszany z r3 to lepiej wymień cały płyn w układzie

Opublikowano

Witam, dzis przewozac belke siana do obory chcialem troche poszalec. Nie wyszlo mi to na dobre, poniewaz wcislem prawy hamulec i juz nie puscil - prawe kolo zostalo zablokowane. Pedal zrobil sie twardy w ogole nie mozna go wcisnac.

Wie ktos co to moze byc za przyczyna?

Opublikowano (edytowane)

Tak jak kolega wyżej mówi zaciągnij i spuść ręczny parę razy i powinno być dobrze.

Edytowane przez vip11
Opublikowano

Możliwe że zblokowało tłoczek w cylinderku bo był zardzewiały od strony osłony. czasami pomagaja sposoby kolegów wyżej, czasami trzeba młotkiem puknać lub rozebrać usunąć rdze złozyć i podciągnać hamulce.

Opublikowano

Ogólnie jak by ktoś czasami przesmarował tłoczki i pompki tak raz na rok i co roku płyn wymieniał w całym układzie to nie ma się do czego przyczepić.

i jak kolega wyżej napisał że tylko DOT-4 a nie R3 czy DA-1 bo pompka, cylinderek czy wysprzęglik kosztują, gorzej jak haldex za prawym kołem się popsuje bo wtedy lekką ręką 1200pln albo zawór sterowania hamulcami przedniej osi za 650...

Opublikowano

Mamy mały problem a mianowicie posiadamy Zetora Proxime 8441 z 2006roku i w zeszłym roku podciągaliśmy linkę od sprzegła ręcznego <wajcha była lużna > teraz linka jest naciągnięta i wajchę zaciąga się z oporem , traktor po tym zabiegu nie pracował wogóle z maszynami napędzanymi na wom , teraz kupiliśmy ładowacz i chcieliśmy go wypróbować i okazało się że wom w traktorze pracuję ale gdy np zamykamy sipę w ładowaczu i jest wększe obciązenie to wom w traktorze zwalnia albo się zatrzymuje natomiast traktor nie schodzi z obrotów . Czy przyczyną tego może być zbyt mocno naciągnięta linka od sprzęgła ręcznego ? Dodam że Ursus 360 chodzi z tym ładowaczem bez problemów , ładowacz to UNHZ 750. Proszę o pomoc

Opublikowano

Witam koledzy. mam maly problemw mojej forterze 12441 a mianowicie nie odbijanie hamulca walu przedniego napedu tego pod kabina. doprowadza to czasami do tego ze nagrzewa sie i dymi. moze mieliscie kiedys z tym problemy ? czekam na porady i pomoc. z gory dziekuje.