Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano

Witam!

prosze o pomoc i wytlumaczenie jak dokladnie dziala hydraulika w moim ciagniku.

Mam jedna dzwignie sterujaca hydraulika a 6 wyjsc - jak to bedzie sterowane?

sa 2 przyklady:

plug obracalny (1 silownik) z pakomatem (2silowniki)

agregat uprawowo (1silownik) siewny (1silownik)

dla mnie to lekko bez sensu bo jak cos zaczne przestawiac to co? jednoczesnie obroce plug i zloze packomat?

albo jednoczesnie przerzuce znaczniki i podniose siewnik?

jak to jest? ma ktos z was zetora z serii 1x245 albo podobnego i powie jak to jest?

pozdrawiam

YacentY

Opublikowano

masz 6 wyjsc ale w praktyce uzywa sie tylko 4 bo jedno to powrot, drugie to podnoszenie razem z podnosnikiem np. siewnika na agregacie, 2 pary wyjsc sterowane dzwignia przy podnosniku i 2 pary sterowane dzwignia po lewej stronie siedzenia

Opublikowano

Ja mam zetora 5211 z 1991 roku i jakis czas temu kiedy podniose jaks maszyne np. plug to wajcha do podnoszenia nie zatrzymuje sie tylko samoczynnie opada i musze ja blokowac czyms lub trzymac reka jak to naprawic

Opublikowano

a ja mam inny problem. Mianowicie kiedy podnosze pług przy zetorze 9540 to jest wszystko ok ale gdy np wywracam przyczepę to trwa to bardzo długo ok 2 min co zrobić?

• Root Admin
Opublikowano

pozwole sobie odswierzyc ten temat,

dziś probowałem podpinac agregat uprawowo siewny i z racji ze ma złacze ISO to testowałem wszelkie mozliwe opcje, poniewaz na wyjsciu te 2 po prawej mam stare złącza nakrecane (ZSR) czy jak one sie tam zwa, a po prawej wszystkie 4 sa na ISO, wiec probowalem podnosic podnosnik, wtedy cisnienie szlo ale bylo tak beznadziejne ze zawor mozna bylo otworzyc palcem wiec co nie teges.

te złącza co są u samej góry to wogole nie dawały cisnienia - nie wiem czym je reugolwac, tutaj 2 fotki, wnetrza ciagnika i wyjsc hydrauliki:

http://www.agrofoto.pl/forum/Zetor-10245-w...image60841.html

http://www.agrofoto.pl/forum/Zetor-10245-z...image60835.html

z góry dzięki za pomoc

pozdrawiam

YacentY

Opublikowano

gniazdami po prawej sterujesz dzwignią tą która jest przy dzwigni od sterowania podnośnikiem, pierwsze i drugie po lewj to gniazda od rbs-a dzwignia powinna byc z tyłu za siedzeniem po lewej stronie. W nowszych zetorach dzwignie te montowane były na kąsoli od sterowania podnośnikiem trzecie podłączone jest pod siłowniki pomocnicze podnośnika ostatnie to gniazdo zlewowe. Ile masz przewodów przy agregacie i do czego służą

Opublikowano

Tak jak pisze poprzednik 2 od prawej do wywrotu, dźwignia przy podnośniku dwa następne z lewej strony to wyjścia siłowniki dwustronnego działania np. znacznik przy siewniku dźwignia z prawej strony widoczna na zdjęciu jest to rozdzielacz 1 sekcyjny i dwa pozostałe dolne gniazda są podłączone pod siłowniki od wspomagania podnośnika 1 jest z ciśnieniem podłączone z dołu siłownika a 2 jest to zlew podłączony pod górę siłownika. I jak pisałeś że na szybkozłączach było znikome ciśnienie podczas podnoszenia lag to na podnośnik było coś przypięte, bo jak nie to na tym szybkozłączu od siłownika pomocniczego będzie znikome ciśnienie ,pojawi się dopiero jak podnośnik ma obciążenie, jest to para szybkozłączy wykorzystywana do pługów pół zawieszanych lub podnoszeniu siewnika za agregatem na sprzęgu hydraulicznym, Wszystkie 2 pary pierwsze są sterowane oddzielnie a ostatnia para jest sprzężona z podnośnikiem. Jak coś to pytaj postaram się pomóc mam takie sterowanie w URSUSIE 1004.

Załączam skan instrukcji z opisem tych szybkozłączy.

Szybkozłącza URSUS ZETOR 1

Szybkozłącza ZETOR URSUS 2

• Root Admin
Opublikowano

jak testowałem te 2 dolne złącza to i owszem na ramionach nie było nic zawieszone - czyli mialo prawo nie byc tam cisnienia?

a te 2 górne to która rączka sterowac czy moze jakimis dwoma na raz?

Opublikowano

od tych górnych dzwignia powinna być z lewej strony za siedzeniem tak jest w starszych zetorach w nowszych dzwignia powinna znajdować się na kąsoli sterowania podnośnikiem taki krótki pręt z kulką. Najlepiej zajrzyj z tyłu pod podłoge zobacz gdzie jest przykręcony rozdzielacz od tych złączy i gdzie wchodzi jego sterowanie do ciągnika. pozdrawiam B)

• Root Admin
Opublikowano

zerknij na fote ze srodka ciagnika, u mnie nie ma nic za siedzeniem,

jest jakas jedna dziwna wajcha obok sterowania podnosnikiem i standardowym kiprem,

co ciekawe probowałem nia ruszac i niestety nie ruszał mi znaczników siewnika