Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna od podstaw MTZ 82

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdź napięcie na akumulatorach w stanie spoczynku. Każdego z osobna(rozepnij klemy).

Możesz mieć słabe akumulatory bądź jeden uszkodzony i jest za niskie napięcie i przekaźnik nie może przytrzymać zwory.

Rozrusznik masz na 12 czy 24V. A ręką da się nim przekręcić. A podpięty pod aku. jak kręci?

Opublikowano

Witam wszystkich mam poważny problem z którym nie mogę sobie poradzić a mianowicie kupiłem Mtz 82 1986 w dużej kabinie miał rozruch i instalacje na 24 , a alternator 12 V było napięcie na nim od 12 V do 27 V nie lądował odpowiednio akumulatorów były one podłączone szeregowo . Został wywalony jeden akumulator oraz zmienione rozrusznik i alternator na 12 V wszystko niby gra przy zmianie żarówek na 12 V spaliło je okazuje się że na instalacji jest faktycznie 12 V stałego 14 przy dużych obrotach ale jednocześnie jest 27 V prądu zmiennego otworzyłem całą instalacje ale nie znalazłem żadnego przekaźnika 12/24 ani niczego takiego . Był elektryk pogrzebał trochę nic się nie zmieniło ,był bezradny może wy będziecie w stanie mi pomóc .