Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

nic Ci nie zrobia  ,sam nie płacę skladek od 6 lat strasza sądem a i tak z tego nici ,poniewaz nie wywiązuja sie ze swoich obowiązków ,to jedno

Drugie to napisz pismo ze pomimo że jestes spadkobierca spółka nie podpisała z tobą umowy na podstawie której możesz płacić składke,a ma taki obowiązek pod warunkiem że rowy na twojej dzialce ewidecyjnej sa wpisane w rejestr i płacisz za nie podatek

u mnie jest podobnie nie robią nic i kasę wołaja ,komornik też juz był i umożyl postępowanie z powodu tych sprzeczności ,jak mnie po nim wk...li to zażądałem usunięcia wszystkich urządzeń melioracyjnych z moich gruntów (które i tak nie działają }wraz z rekąpęsatą za zniszczenie gruntu i od tej pory spokój ,są bezradni oni nie czyszczą ,ja nie płacę ,straszyli ze wyłacza mnie ze spółki i bedę podlegał pod marszałka ,ale jakoś nie przekazują moze dlatego że nie sprzeciwiłem się temu 

Opublikowano

Te spółki to taka ściema że u mnie jak pamiętam raz czyścili rowy a są osoby że co roku szkoda na nich nerwów lepiej zapłacić prywatnie i się nie prosić ale szlak trafia że sponsoruje to komuś czyszczenie rowów bo jak nie zapłacimy to przyjeżdża do nas osobiście ten co się tym zajmuje. A jeszcze bardziej że jak czyści rów to na jego stronę  zagarnia ziemię a z mojej strony już raz się ciągnik do rowu obsunął pół metra jeszcze było pola do orania a gdyby tak z raz i drugi  wyrzucili ziemię na moją stronę to  było by ok. Ale znowu nie będę czyścił czyszczonego rowu bo to się mija z celem. grrr ;[

Opublikowano

ja place regularnie i ja nie mam problemów tylko ze place 16lat a dopiero w tym roku wyczyścili rów a przepusty kupiłem sam żeby poszerzyć mostki a oni mi to zrobili ale sa ludzie w gminie co maja dług w spółce wodnej po kilka tysięcy. ale u nas wzięli się za dłużników w tym roku wezwania do zaplaty na czerwono i jak nie to windykacja i komornik i sasiad moj wplacil od razu 4200z kilku lat.

Opublikowano

bardziej zależy mi na opiniach jak urząd gminy zachowuje się w stosunku spółki wodnej  a to ściąganie przymusowe nie takie oczywiste  ale to inny temat

Opublikowano

UG nic nie ma do spółek wodnych bo nadzór nad spółką wodną sprawuje starosta wg prawa 

jak ktoś coś o spółkach wodnych szczeże pomogę bo przeszłem wojne z okoliczną spółką i naszczęście wygrałem z 5 spraw w sądach 

Opublikowano
3 godziny temu, RU68 napisał:

Witam czy możecie opisać współpracę bądź brak współpracy z lokalnymi samorządami tj pomagają ignorują czy przeszkadzają 

No raczej słabo pomagają tłumacząc brakiem środków choć w dużej mierze spółki wykonują zadania które spoczywają na gminie np czyszczenie przepustów pod drogą gminną

1 godzinę temu, krzysztof1987 napisał:

UG nic nie ma do spółek wodnych bo nadzór nad spółką wodną sprawuje starosta wg prawa 

jak ktoś coś o spółkach wodnych szczeże pomogę bo przeszłem wojne z okoliczną spółką i naszczęście wygrałem z 5 spraw w sądach 

Czyli wygrałeś sprawę ze samym sobą ?

Opublikowano

Płacisz składki więc jesteś członkiem tej spółki spośród członków wybierani są ludzie na Walne to oni ustalają wysokość składek wybierają zarząd więc idąc do sądu przec iw spółce to tak jagbyś szedł przeciwko sobie

Opublikowano

ale gdzie ja napisałem że jestem członkiem spółki wodnej 

społka wodna próbowała mi wmówić członkostwo 

nic nie robili a domagali sie kasy i na tym sporo stracili a ja mam spokój jako jedyny w powiecie pokazałem im gdzie ich miejsce

Opublikowano (edytowane)

A czy jest przymuś byc członkiem. Zeby być członkiem trza podpisac deklarację członkowską a tej chybał  nikt nie podpisywał i nie składał  do spółki tak więc nie jest członkiem i nie ma obowiazku ich utrzymywać

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano

kolego ale jeżeli twój poprzednik prawny ( ojciec czy dziadek ) podpisał deklaracje w danej spólce to zobowiązanie członkostwa przechodzi na następce pradnego członka spółki bo w prawie wodnym jest zapis- że następca członka spólki wstępuje w jego prawa i obowiążki 

ja temat spólek rozgryzłem w 100% próbowano  nawet na mnie opłate wprowadzić przez staroste ( prawo to przewiduje ) ale im sie nie udało 

Opublikowano (edytowane)

Spółka jest to problem spółki niema też problem. U mnie na wsi była spółka wodna ale rozwiązała ją gmina bo nikt nie płacił. U wuja jest spółką ale co z tego jak przez sąsiada go zalewa bo ciągle zbieracz jest zapchany przez plantacje rabarbaru a na pole niewolno wejść i kopać. Jego sąsiada cała gmina się cyka z wójtem na czele

Edytowane przez stempos1980
Poprawa postu
Opublikowano

do starosty sie to zgłasza ( na terenie powiatu za sytuacje przeciwpowodziową i wody odpowiada starosta ) a każdy właściciel na swojej działce jest zobowiązany o dbanie o urządzenia melioracyjne a jeżeli jest powołana spólka i działka jest objęta spólką wtedy spółka dba ale odpowiada starosta więć może go przymusić do zadbania o urządzenia melioracyjne lub nałożyć opłate i zlecić firmie zadbanie o te urządzenia 

Opublikowano
30 minut temu, krzysztof1987 napisał:

i jeżeli nie robią nic nie trzeba płacić 

ale jeżeli coś robią trzeba zapłacić 

Nie masz racji

Opublikowano

Sprawnie działająca spółka wodna nie jest problemem ale jest problem ze spółką co nic nie robi a kase wyciąga jak o było w moim powiecie jak starosta był kolegą zarządcy spółki 

Przed chwilą, staszek131415 napisał:

Nie masz racji

czyli 

Opublikowano
8 minut temu, stempos1980 napisał:

Spółka jest to problem spółki niema też problem. U mnie na wsi była spółka wodna ale rozwiązała ją gmina bo nikt nie płacił. U wuja jest spółką ale co z tego jak przez sąsiada go zalewa bo ciągle zbieracz jest zapchany przez plantacje rabarbaru a na pole niewolno wejść i kopać. Jego sąsiada cała gmina się cyka z wójtem na czele

Gmina nie może rozwiązać spółki tylko walne zgromadzenie delegatów ewentualnie starosta

Opublikowano
44 minuty temu, AleksanderX napisał:

Jestem pewny że dziadek nie podpisywał zadnej deklaracji oraz sp;ólka  takowej  nie posiada

Jeśli masz grunty zmeliorowane to zapewne był członkiem jeśli Ty nie chcesz byc możesz wypowiedzieć spółce członkostwo ale na piśmie nie mogą Ci odmówić rezygnacji z członkostwa ale jeśli spókka udowodni że ponosisz korzysci z jej działalności to starosta nałoży na Ciebie opłatę

Opublikowano
1 minutę temu, krzysztof1987 napisał:

staszek dlaczego niby ja nie mam racji 

staszek a odnośnie rozwiązania spółek  masz racje 

Chodziło mi o to że nawet jeśli nic nie robią Twoim zdaniem nie znaczy że nie musisz płacić jedyne wyjście w takiej sytuacji to wypowiedzebne członkostwa