Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam w planach budowę obory,(do 40Djp)projekt zrobiony nie mam jeszcze pozwolenia

Czy można skorzystać z modernizacji na jej wyposażenie (dojarka i zbiornik wiem że tak,ale płyta na gnojowicę,płyta watswowa-bedzie to pod konstrukcje,świetlik,kurtyny,stanowiska ,drzwi,bramy segmentowe,ruszta,wyciag obornika,)czy te rzeczy można uwzględniać ,nie chce całej obory pod modernizację tylko czy na wymienione elementy dostał bym zwrot jeśli wszystko rozliczane było by osobno,

Ps-podchodzi to pod modernizacja obory,czy budowa obiektu inwentarskiego😀

Dodam że będę ubiegał się również na maszyny

Opublikowano

Witam. A co w sytuacji gdy przy podpisaniu umowy mówili że nie trzeba przetargu a przy wniosku o płatność pytają się o przetarg? Mulczer bijakowy do rozdrabniania ścierniska np po kukurydzy to jaka grupa maszyn?

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

A ja mam takie pytanie, na poczatku marca podpisalem umowe z agencja , ma byc budowana obora. Czy moge teraz zrobic zmiane projektu i kosztorysu? Projekt zamienny by byl. Kwota dotacji sie nie zmieni

Możesz zrobić zmianę projektu i po zakończeniu procedury złożyć do agencji prośbę o aneks.

Opublikowano (edytowane)

Warto wnioskować o zaliczkę? Nie znam szczegółów ale jest to chyba korzystniejsze nawet niż finansowanie fabryczne. Może ktoś opowiedzieć z autopsji jak to wygląda?

Jeżeli składam na ciągnik i zaznaczyłem że operacja nie ma wpływu na zmiany w produkcji zwierzęcej w okresie docelowym to muszę wypełniać roczne obroty zwierząt? Trochę się na tym zawiesiłem i nie wiem gdzie uwzględnić sprzedane bydło. Z automatu mi wyskakują uprawy które prowadzę ale one są skarmiane a nie sprzedawane. Ktoś pomoże?

Edytowane przez maroko
dopisanie informacji
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 18.04.2020 o 15:12, freetaxi napisał:

Ile zapłaciłeś za to ?

wniosek był traktowany trochę po macoszemu bo inna osoba go napisała a inna kończyła ta pierwsza się rozchorowała niestety wszystko było robione na wariata i tak wyszło ceny maszyn uciekały itp. Pytanie czy można to jakoś teraz rozwiązać? I czy mulczer to maszyna do grupy maszyn uprawowych czy do maszyn aktywnych do doprawiania gleby?

Opublikowano
Dnia 17.04.2020 o 12:05, lucjano napisał:

Witam.

Jak to jest ze złożeniem wniosku przez osoby wspólnie wnioskujące? 

Robi się 2 oddzielne wnioski i 2 biznesplany i wysyła oddzielnie czy jakaś inna metoda obowiązuje?

ponawiam, proszę o informację

Opublikowano
1 godzinę temu, karino25 napisał:

Kilka postów wyżej piszecie że trzeba miec w roku docelowym hektarów nie mniej jak w roku bazowym.

Czy ten warunek jest obligatoryjny wynikający z rozporządzenia?

Nie ma takiego warunku, jeżeli mimo spadku hektarów wyliczysz wzrost wartości dodanej brutto na poziomie co najmniej 10% to jest ok, ale rzeczywiście przy spadku hektarów czasami się bardzo ciężko to zrobić.

Opublikowano

w biznesplanie mam wpisane w roku docelowym 26 ha zbóż i tylko tyle. Czy jeżeli dojdzie mi 5 ha buraków i będą siane na działkach z biznesplanu ( własność + dzierżawy długoterminowe) a zboże (te 5 ha) zasieje na dzierżawach krótkoterminowych wykazywanych w dopłatach muszę robić jakąś zmianę?

Opublikowano

dostałem poprawki na Natura 2000.

Czy z obecną sytuacją (pandemią) muszę się wyrobić w ciągu 14 dni od odebrania listu na odesłanie poprawek?. Na stronie agencji jest zapis że terminy zostały wstrzymane ale w piśmie mam zapis:

" Podmiotowi ubiegającemu się o przyznanie pomocy nie przysługuje możliwość przedłużenia terminu na dokonanie określonych czynności w toku postępowania w sprawie przyznania pomocy"

Opublikowano

Witam w związku z pandemia przesunął mi się termin odbioru maszyn. A mam termin złożenia wniosku o płatność do 25 kwietnia czy mogę złożyć aneks o przesunięcie terminu wniosku o płatność po tym 25 kwietnia czy  trzeba go złożyć w terminie wniosku o platnosc ? Pozdrawiam 

Opublikowano
Dnia 18.04.2020 o 14:03, sthil007 napisał:

Witam. A co w sytuacji gdy przy podpisaniu umowy mówili że nie trzeba przetargu a przy wniosku o płatność pytają się o przetarg? Mulczer bijakowy do rozdrabniania ścierniska np po kukurydzy to jaka grupa maszyn?

Dnia 18.04.2020 o 15:41, Ziel napisał:

Ile czasu przed kupnem maszyny muszę rozpisać przetarg na portalu?

Kilka spraw odnośnie postępowań się rozwiąże bo zgodnie z ustawą o szczególnych instrumentach wsparcia w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2, postępowania ofertowe zostały całkowicie zlikwidowane! 

Opublikowano
11 godzin temu, cichym napisał:

dostałem poprawki na Natura 2000.

Czy z obecną sytuacją (pandemią) muszę się wyrobić w ciągu 14 dni od odebrania listu na odesłanie poprawek?. Na stronie agencji jest zapis że terminy zostały wstrzymane ale w piśmie mam zapis:

" Podmiotowi ubiegającemu się o przyznanie pomocy nie przysługuje możliwość przedłużenia terminu na dokonanie określonych czynności w toku postępowania w sprawie przyznania pomocy"

Siema, w obecnej sytuacji termin dla Ciebie nie zaczął nawet biec, więc nie ma co przedłużać. Termin 14 dni zacznie biec dla Ciebie dopiero po odwołaniu stanu epidemii (lub zagrożenia epidemią, jeśli zostanie na nowo wprowadzony). Nie musisz więc wyrabiać się w terminie 14 dni.

Opublikowano
25 minut temu, marianmass napisał:

Witam w związku z pandemia przesunął mi się termin odbioru maszyn. A mam termin złożenia wniosku o płatność do 25 kwietnia czy mogę złożyć aneks o przesunięcie terminu wniosku o płatność po tym 25 kwietnia czy  trzeba go złożyć w terminie wniosku o platnosc ? Pozdrawiam 

Można złożyć po tym terminie, chyba że przekroczysz graniczne daty 2 lub 3 lat od podpisania umowy.

Opublikowano
23 minuty temu, adimajkel napisał:

Kilka spraw odnośnie postępowań się rozwiąże bo zgodnie z ustawą o szczególnych instrumentach wsparcia w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2, postępowania ofertowe zostały całkowicie zlikwidowane! 

Dzięki.

Postępowania tylko utrudniały sprawę a itak każdy kupił co chciał.

Opublikowano

Witam,
mam pytanie jak jest w obecnym naborze punktowany młody rolnik ? Składam wspólny wniosek z ojcem, ojciec +40. Dostaję 1 punkt za to że jestem poniżej 40 roku życia czy dostaję 3 pkt za młodego rolnika ale z racji że wniosek jest składany we dwie osoby dzielę to i zostaje 1,5 pkt.

Druga sprawa jak jest liczony ten punkt za to że nie korzystałem z poprzednich dotacji, ani ja ani ojciec, rozumiem że nasz wniosek wspólny jest liczony jako jeden i maksymalnie możemy dostać 1 pkt a nie 2. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

dziękuje za odpowiedź, jeszcze mam dodatkowe pytania. 

Czy jest jakakolwiek możliwość aby agregat czynny zapunktował w jakikolwiek sposób ? 

I jakie są wasze odczucia, otóż wyjdzie mi jakieś 2,2 pkt (wspólny projekt na około 700 netto). Zawsze miałem pecha albo złych doradców i nigdy nie udało się skorzystać z PROWu. Mam w asa w rękawie, tzn opryskiwacz który dodatkowo mi zapunktuje aczkolwiek nie chciałbym zmieniać czegoś na siłę. Wspólny projekt to też podwójny wydatek dla doradcy. Wiadomo nigdy pewności nie ma ale jak się podzielicie waszymi odczuciami będę wdzięczny :) 

Pozdrawiam i życzę wszystkim deszczu! 

Opublikowano

tej ludziska jest sprawa.

dzownię do arimr poznań.

Pani mi mówi, że nie trzeba czekać na rozpatrzenie przetargu

po polsku mówiąc od 18 kwietnia możan kupować maszyny powyżej 30 tysięcy euro bez przetargu

ma ktoś jakieś potwierdzenie tej informacji?

Opublikowano

wczoraj rano o tym pisałem... wszystko się zgadza :)

• Like 1
Opublikowano
Dnia 23.04.2020 o 09:47, adimajkel napisał:

faktycznie :D

P.S. kolego nie cytuj poprzednich postów ;)

teraz nasuwa mi się pytanie

zrobiłem portal przetargowy. wybrałem zwycięską ofertę.

27 marca złożyłem podsumowanie przetargu do biura podawczego arimr.

do dzisiaj nie zostało ono zarejestrowane oraz skierowane do dalszego rozpatrywania. 

czy będę musiał czekać na zatwierdzenie przetargu czy można kupować?

Opublikowano

Można kupować, bo nikt Twojego postępowania nie będzie już sprawdzał, przynajmniej takie informację uzyskałem w oddziale regionalnym. Dla pewności możesz poczekać bo pewnie jakieś pismo dostaniesz, że nie będzie to sprawdzane. Na stronie arimr też na razie nie widać żadnych informacji...