Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mam nic ze starostwa. Chciałem na samym początku jak było to projektowane, ale ich to nie obchodzi niczego nie chcieli mi wydać.

Tu teraz wszystko w  rękach agencji. Mam nadzieję że się nie przyczepią, tylko ciekawi mnie czy już ktoś miał odbiory za utwardzenie placu i jak oni to sprawdzają, Z jakimiś radarami mierzą powierzchnię, czy miarką. Ale jak miarką to muszą na pamięć znać wszystkie wzory na obliczenie pola trójkąta, koła, trapez, deltoid. Bez tego ani rusz jeśli plac nie równomierny.

Koszt jest bardzo duży, korytowanie na 1,08m wraz z odwożeniem ziemi na jakieś 15 km, zasypanie piachem na 80cm, beton 20cm i kostka 8cm wychodziło jakieś 240zł/m2 netto.

Opublikowano
59 minut temu, damianzbr napisał:

Nie mam nic ze starostwa. Chciałem na samym początku jak było to projektowane, ale ich to nie obchodzi niczego nie chcieli mi wydać.

Tu teraz wszystko w  rękach agencji. Mam nadzieję że się nie przyczepią, tylko ciekawi mnie czy już ktoś miał odbiory za utwardzenie placu i jak oni to sprawdzają, Z jakimiś radarami mierzą powierzchnię, czy miarką. Ale jak miarką to muszą na pamięć znać wszystkie wzory na obliczenie pola trójkąta, koła, trapez, deltoid. Bez tego ani rusz jeśli plac nie równomierny.

Koszt jest bardzo duży, korytowanie na 1,08m wraz z odwożeniem ziemi na jakieś 15 km, zasypanie piachem na 80cm, beton 20cm i kostka 8cm wychodziło jakieś 240zł/m2 netto.

Robilem podworko w 2015 na mgr, na kontroli mierzyli tylko powierzchownie , takich szczegółów nie spr. Ważne abys mial fv taka jak w projekcie, metry cena itp. 

Ja placilem wtedy po 88 neto na gotowo z tym ze korytowali na 50cm. Ponad 1000m robili 11dni roboczych 

Opublikowano

Dzięki kolego za odpowiedź. Trochę mnie uspokoiłeś. Bo jeden mnie straszył że nawet krawężniki muszą być jak w projekcie, jeśli zaprojektowane licowaniem do kostki to tak musi być zrobione, nie można lica dać z drugiej str. Tak mi tłumaczył jeden taki..

Cena teraz za taką standardową robotę czyli 40cm korytowanie bez odwożenia daleko tylko hałdowanie gdzieś w pobliżu, suchy beton z 15 cm i kostka 8cm teraz sobie liczą nie taniej niż 100zł netto. Więc ceny trochę poszły w górę.

U mnie to trochę inaczej wyglądało za długo by tłumaczyć skąd taka cena.

Opublikowano

Damian, co do samej kontroli to kwestia jeszcze pewnie na kogo się trafi ale u mnie za kazdym wnioskiem kontrola byla bezproblemowa. 

Jak masz gdzieś ułożone więcej niz w projekcie i kosztorysie to warto mieć na te m2 ponad oddzielna fv bo potrafią zarzadac

Opublikowano
2 godziny temu, zetorr6441 napisał:

Damian, co do samej kontroli to kwestia jeszcze pewnie na kogo się trafi ale u mnie za kazdym wnioskiem kontrola byla bezproblemowa. 

Jak masz gdzieś ułożone więcej niz w projekcie i kosztorysie to warto mieć na te m2 ponad oddzielna fv bo potrafią zarzadac

Tak to wiem, dodatkowa FV jest na to co ponad plan.

Ja zrobiłem z fazą, ale tylko dlatego że na szybko nie było innej.

A zastanawiałem się nad gładką.

Opublikowano

Witam jeżeli mam w zestawieniu opryskiwacz polowy wyposażony w zdalnie wyłączane sekcje lub rozpylacze, jaki model komputera to musi być? Chodzi o to że z kabiny guzikiem czy...? podajcie na przykładzie promara czy biardzkiego 

Opublikowano
2 godziny temu, rafikkisiel napisał:

Witam jeżeli mam w zestawieniu opryskiwacz polowy wyposażony w zdalnie wyłączane sekcje lub rozpylacze, jaki model komputera to musi być? Chodzi o to że z kabiny guzikiem czy...? podajcie na przykładzie promara czy biardzkiego 

70635-l.jpg

takie cos wystarczy. Brawo 180s bylby potrzebny do punktów za utrzymywanie dawki niezaleznie od predkosci jazdy ;)

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie czy do postępowania ofertowego może być tylko jedna oferta czy musi być więcej żeby agencja się nie czepiała? Dodam że jest to zakup Ciągnika. 

Edytowane przez grzesiek0150
Opublikowano
3 minuty temu, grzesiek0150 napisał:

Panowie czy do postępowania ofertowego może być tylko jedna oferta czy musi być więcej żeby agencja się nie czepiała? Dodam że jest to zakup Ciągnika. 

musisz dać wszystkie spełniające kryteria , które są odpowiedzią na zapytanie ofertowe. Jak była jedna to dajesz jedną.

Opublikowano

A jak jedna tylko wpłynie to czy można też normalnie wybrać oferenta? I jeszcze pytanie jeśli w zestawieniu mam ciągnik za 250tys a ten ciągnik teraz kosztuje 290tys. Wiem 40tys z mojej kieszeni ale jeśli dostanę taką ofertę to mogę ją normalnie zatwierdzić? 

Opublikowano
2 minuty temu, grzesiek0150 napisał:

A jak jedna tylko wpłynie to czy można też normalnie wybrać oferenta? I jeszcze pytanie jeśli w zestawieniu mam ciągnik za 250tys a ten ciągnik teraz kosztuje 290tys. Wiem 40tys z mojej kieszeni ale jeśli dostanę taką ofertę to mogę ją normalnie zatwierdzić? 

pewnie nie będą Ci robili problemu z ceną ważne  jest żeby ciągnik na FV był zgodny z tym co masz w zestawieniu rzeczowo finansowym....wszystko co jest extra to diler wie co i jak :)....najlepiej to zadzwoń do prowadzącego i zapytaj o te oferty żebys nie musiał powtarzać postępowania ofertowego ....w agencji też są lus=dzie i róznioe pewne rzeczy interpretują , jak prowadzący się zgodzi to masz z górki 

Opublikowano (edytowane)

Dilerzy mówią że teraz wystarczy jedna oferta na postepowaniu. A mój prowadzący twierdzi że potrzebne są 3minimum. Tak samo teraz już mówią że nie potrzeba kontrofert jeśli są maszyny poniżej 30tys euro. I sam już głupi jestem nie wiadomo jak zrobić żeby było dobrze. 

Edytowane przez grzesiek0150
Opublikowano
10 godzin temu, grzesiek0150 napisał:

Dilerzy mówią że teraz wystarczy jedna oferta na postepowaniu. A mój prowadzący twierdzi że potrzebne są 3minimum. Tak samo teraz już mówią że nie potrzeba kontrofert jeśli są maszyny poniżej 30tys euro. I sam już głupi jestem nie wiadomo jak zrobić żeby było dobrze. 

Kto będzie rozpatrywał wniosek o płatność ?? Diler czy prowadzący ???  Kontroferty są potrzebne , sam jestem na etapie składania wniosku o płatność i potwierdził mi to mój diler i prowadzący, przy maszynach poniżej 30tys euro przynajmniej jedna kontrofertę muszę dać 

Opublikowano
10 godzin temu, grzesiek0150 napisał:

Na postepowaniu ofertowym z portalu Dilerzy będą dzwonić i pytać co kupujesz itd oferty sobie ustalisz z dilerami bo nikt przecież w ciemno nie kupuje maszyn od niewiadomo kogo... Ja mam jedną ofertę tę właściwą i starczy jedynie w zapytaniu ofertowym musisz mieć tak podane kryteria wyboru żeby spełniało je kilka marek maszyn aby nie zarzucili ustawiania. 

Na moje to jest trochę chore ale cóż xD

• Like 1
Opublikowano

Aha. Czyli jedną kontroferta ponizej 30tys EUR lepiej żeby była?. A na postepowaniu ofertowymi mogę podać jedną ofertę która mi odpowiada? Nie będą robić problemu w agencji czy lepiej jednak mieć chociaż dwie? Niby postępowanie jest ogólnie napisane że wiele ciągników się łapie chodź mam jedną ofertę konkretną a tak poza tym nikt mi nie wysłał póki co. Chodź inna oferta musiałaby być nieco droższa a ciągnik do 95km powyżej 290netto to jedynie Ferguson bądź Fendt. Jak byście to zrobili? 

Opublikowano
7 minut temu, grzesiek0150 napisał:

Aha. Czyli jedną kontroferta ponizej 30tys EUR lepiej żeby była?. A na postepowaniu ofertowymi mogę podać jedną ofertę która mi odpowiada? Nie będą robić problemu w agencji czy lepiej jednak mieć chociaż dwie? Niby postępowanie jest ogólnie napisane że wiele ciągników się łapie chodź mam jedną ofertę konkretną a tak poza tym nikt mi nie wysłał póki co. Chodź inna oferta musiałaby być nieco droższa a ciągnik do 95km powyżej 290netto to jedynie Ferguson bądź Fendt. Jak byście to zrobili? 

Poniżej 30tys euro , 1 kontroferta , najlepiej droższa a przy postępowaniu te które Ci wpłynęły jak więcej niż jedna to masz kryterium oceny i wygrywa ta lepsza , jak nie wiesz jak to zrobić to zapytaj dilera. To wszytko i tak jest mało istotne , bo zakładam że wiesz jaką maszynę chcesz kupić i dawno jesteś dogadany z dilrem.

Opublikowano
35 minut temu, youn81 napisał:

Poniżej 30tys euro , 1 kontroferta , najlepiej droższa a przy postępowaniu te które Ci wpłynęły jak więcej niż jedna to masz kryterium oceny i wygrywa ta lepsza , jak nie wiesz jak to zrobić to zapytaj dilera. To wszytko i tak jest mało istotne , bo zakładam że wiesz jaką maszynę chcesz kupić i dawno jesteś dogadany z dilrem.

Dobrze mowisz. Tylko pytam czy postępowanie ofertowe na ciągnik mogę zakończyć z wyborem wykonawcy jeśli jedna oferta tylko wpłynie. ? Tzn czy mogę go wybrać i agencja się nie czepi czy musi być więcej ofert na tym etapie? 

Opublikowano
7 minut temu, grzesiek0150 napisał:

Dobrze mowisz. Tylko pytam czy postępowanie ofertowe na ciągnik mogę zakończyć z wyborem wykonawcy jeśli jedna oferta tylko wpłynie. ? Tzn czy mogę go wybrać i agencja się nie czepi czy musi być więcej ofert na tym etapie? 

Agencja i tak musi Ci zatwierdzić postępowanie ,a wiec z automatu wyda zgodę na zakup zgodnie z przedstawianą ofertą. Zadzwoń do prowadzącego i zapytaj czy ta jedna oferta wystarczy i czy Ci zatwierdzi to postępowanie , bo jak odrzuci to  będziesz tracił tylko czas. Jak potrzebujesz więcej niż 1 ofertę to zadzwoń do swojego dilera i on na pewno coś wymyśli ;)