Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przecież tam jest napisane ze faktura z ostatnich 12 miesięcy przed złozeniem wniosku  a nie z przed roku

No wlasnie, a jesli np nabor bedzie na jesienia a ja gospodarstwo beede prowadzil od 7 miesiecy a nie od roku to skad wezme fakture z ostatnich 12 miesiecy?? wystarczy wtedy z tych 7?? orientuje sie ktos??

Opublikowano (edytowane)

No chyba napisał że z ostatnich 12 miesięcy, nie umiesz czytać ze zrozumieniem, czy nie wiesz co oznacza stwierdzenie  - okres ostatnich 12 miesięcy?

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

No chyba napisał że z ostatnich 12 miesięcy, nie umiesz czytać ze zrozumieniem, czy nie wiesz co oznacza stwierdzenie  - okres ostatnich 12 miesięcy?

ale pytam czy w tej sytuacji nie bede mogl sie ubiegac o ta dotacje? czy np wystarczy ze przedstawie faktury za mniejszy okres? z reszta w tej sytuacj jest wielu MR

Opublikowano

koszty kwalifikowane to ogólne koszty zakupu maszyny - prasa koszt kwalifikowany 100 000  cena netto (+ 23% vat  nie zwracany =123 000 chyba że jesteś na rozliczeniu ogólnym Vatu ) zwrot przy50% refundacji 50 000

znając życie to od złożenia wniosku będziesz musiał czekać jakieś 2-3  .......... lata

Opublikowano

CZy mogę w jednym wniosku wnioskować i o budynek czy o maszyny? Bo przeczytałem  przed chwilą wpis na portalu agrofoto.pl i z zaczałem się zastanawiać: http://www.agrofoto.pl/prawo/ile-z-modernizacji-w-prow-2014-2020,58397.html

Opublikowano (edytowane)

To ogólnie wiedziałem no 2-3 lata to tak sobie, ale po takich cenach za mleko co są to nie ma sensu pisać. Jak nie mają już z czego zniżać ceny to z białka 3,2 na 2,9 przy tych samych paszach ...

Edytowane przez ThePerkins
Opublikowano

Strona 17 projektu,

3. Do wniosku o przyznanie pomocy załącza się:

20) kopie ostatecznych pozwoleń, zezwoleń lub innych decyzji których uzyskanie jest wymagane przez odrębne przepisy do realizacji inwestycji objętych operacją, a także kopie innych dokumentów potwierdzające spełnienie określonych w odrębnych przepisach warunków realizacji inwestycji objętych operacją -  w przypadku gdy w ramach operacji realizowane będą tego typu operacje

Czy w przypadku inwestycji ( budynek inwentarski) musi to byś decyzja uwarunkowań środowiskowych plus kopia pozwolenia na budowę, czy wystarczyła by sama decyzja uwarunkowań środowiskowych itd.?

Obawiam się że w terminie przypadającym na okres naboru , nie zdążę z przedstawieniem kopii uprawomocnionego pozwolenia na budowę i wtedy co, popij wodą?   

Do czasu rozpoczęcia naboru i wraz ze złożonym wnioskiem muszę mieć dosłownie wszystkie pozwolenia?

Opublikowano

Witam panów wiem że to nietypowy dział ale pragnę o to zapytać 

Czy na Młodego rolnika wystarczy wykształcenie średnie (technikum informatyczne) i 3 lata składki krus ?

I ile % można liczyć na zwrot pieniędzy za ciągnik i jakie trzeba spełnić zasady w przypadku jednej jak i drugiej pomocy?

Z góry dziękuje

Seba

Opublikowano

Witam, mam pytanie odnośnie płatności dla rolników przekazujących małe gospodarstwa. Czy z tego działania może skorzystać wspólnie rodzeństwo (2 braci i siostra), którzy otrzymali gospodarstwo w spadku? Ile czasu musi upłynąć jak będą mogli sprzedać gospodarstwo, czy mogą od razu?

Opublikowano

dlaczego chcecie sprzedać gospodarstwo?  Najpierw kup 1 hektar ziemi -zobaczysz jak ciężko się napracujesz (u nas1ha kosztuje 120 tys. ). Twoi przodkowie będą się w grobie przewracać. Pomyśl trochę- jeśli masz czym

Opublikowano

To Ty pomyśl jeśli masz czym, kolega wyżej wyraźnie napisał że ma współwłasność z siostrą i bratem i co twoim zdaniem ma teraz robić na nich i spłać ich część po cenie 120 tys za hektar...

Opublikowano

takich ludzi to powinno nie być, nie dość że chce wziąć sprzęt na PROW, to od razu bezczelnie pyta po jakim czasie będzie mógł sprzedać ten sprzęt i od razu ziemię, ot polska przedsiębiorczość

a ci którzy naprawdę pracują na ziemi to nie dostaną, bo wymogów nie spełniają

Opublikowano

Witam, mam pytanie odnośnie płatności dla rolników przekazujących małe gospodarstwa. Czy z tego działania może skorzystać wspólnie rodzeństwo (2 braci i siostra), którzy otrzymali gospodarstwo w spadku? Ile czasu musi upłynąć jak będą mogli sprzedać gospodarstwo, czy mogą od razu?

dlaczego chcecie sprzedać gospodarstwo?  Najpierw kup 1 hektar ziemi -zobaczysz jak ciężko się napracujesz (u nas1ha kosztuje 120 tys. ). Twoi przodkowie będą się w grobie przewracać. Pomyśl trochę- jeśli masz czym

takich ludzi to powinno nie być, nie dość że chce wziąć sprzęt na PROW, to od razu bezczelnie pyta po jakim czasie będzie mógł sprzedać ten sprzęt i od razu ziemię, ot polska przedsiębiorczość

Ja pier...le, ludzie co z wami nie tak, kolega napisał że dostał spadek razem z rodzeństwem, skoro interesuje się programem dla rolników zdające małe gospodarstwa za 120% dopłaty w ciągu 5 lat, to areał jaki odziedziczył na pewno jest mały i z niego nie spłaci na pewno rodzeństwa po 120 tys za hektar jak piszą niektórzy i nie chce też brać maszyn na PROW tylko, chce to sprzedać a wy jak jesteście tacy wielcy gospodarze to dajcie mu te 120 tys za hektar i będzie każdy zadowolony, w tej chwili przemawia za wami zawiść typowego POLACZKA !!! Ja nie wezmę to drugiemu nie dam.  https://www.youtube.com/watch?v=jQJRxG8xlfc 

Opublikowano

waldek91 piszę tak żebyś nie popełnił życiowego błędu. z rodzeństwem na pewno się dogadasz. Jeśli ziemi nie sprzedasz dostaniesz 100% dopłat a te dodatkowe 20% wydałbyś na dokumantacje potrzebną do ARiMR.. Myślę że kolega szkopsson sprzedał swoje grunty za niższą cenę i cena 120 tys wydaje mu się nie realna . drugi raz już jej nie sprzeda. Teraz modli się z sąsiadami jak widać na filmiku wyżej. ZASTANÓW SIĘ

Opublikowano

Ziemi nie sprzedaje a wręcz odwrotnie kupuję, ale nie za taką cenę jak wyżej. I taka uwaga z nie każdym rodzeństwem da się dogadać, poza tym jak tej ziemi jest mało to i tak tylko z niej nie wyżyje, to po co bawić się w spłaty, sprzedać wziąć te dopłatę 120 % za 5 lat z góry i żyć spokojnie bez kredytów.

Opublikowano

bolek jak Ty sobie radzisz w życiu jak Ty prostego języka nie rozumiesz? Wszystko przekręcasz na opak, jeden pisze o tym, a Ty o czym innym. Daj se na luz chłopie, bo udzielasz się dużo, ale sensu w Twoich postach żadnego. CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM!!!  ;)

Opublikowano

To Ty pomyśl jeśli masz czym, kolega wyżej wyraźnie napisał że ma współwłasność z siostrą i bratem i co twoim zdaniem ma teraz robić na nich i spłać ich część po cenie 120 tys za hektar...

Ludzie, a w którym miejscu ja napisałem, że chce sprzedać gospodarstwo? Akurat mam możliwość zakupienia ziemi od takich ludzi i dlatego pytam czy mogą skorzystać z tego działania. Tak jak napisał  kolega wyżej CZYTAJCIE ZE ZROZUMIENIEM

Opublikowano

Zgodnie z programem można uzyskać 200 tyś na zakup maszyn, sprzętu. Jak przebiega realizacja inwestycji? Musimy wpierw zgromadzić taką ilość pieniędzy? Czy może jednak taką kwotę dostajemy przelewem i ją wykorzystujemy? Później oddajemy 50/60%, czy oni oddają? Mógłby to ktoś konkretniej wytłumaczyć? Ten "cały proces". ;)

Pozdrawiam,