Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I kolega po tych wpisach jak poczytał ma dalej dylemat i mętlik w głowie co kupić bo polecacie  chyba wszystkich producentów ciągników, właściwie wybrałbym dwie opcje albo ciągnik z tanszych np Pronar Farmtrac i parę innych firm i za tą kasę co masz jeszcze jakąś maszynę kupiłbym albo opcja full wypas a marka jaka wpadnie w oko ewentualnie blisko serwis

Opublikowano

Wlasnie... Mentlik i tak pozostal... Chyba postawie na cos tanszego... Prosil bym o opinie ursusa, farmtracka farmera i ewentualnie deutza, tylko prosze na swoich przykladach nie o takich ze slyszalem od znajomego czy ze o tym to tak mowia...

Opublikowano

@swat24 - ja nie zajmuje sie polityka ruskimi embargami bo mnie to nie dotyczy nie mam owocow czy hodowli a takie malutkie panstewko jak Czechy 4 razy mniejsze od Polski nawet jesli robi nagonke no i co z tego na tym polega wolny rynek oni tez chca zyc i zarabiac na swoim. Jesli masz antypatie do nich to miej nie kupuj ich produktow i nie mij ich piwa czy tam co chcesz. Jak bym Ci powiedzial ze Legia jest do kitu pewno bys wylozyl swoje przemyslenia na ten temat. A jak mam taki traktor to pisze o nim i jakie mam doswaiadczenia a nie o innym.

Opublikowano

pisałem już wcześniej napisze jeszcze raz ja posiadam 11054 od sierpnia u mnie pracuje z: prasa rolujaca metal fach z562rn, rozrzutnika 7t, pug 7skip podorywka (uznaje tylko płytka orka) agregat uprawowo siewny 2,7 (skończona jakiś tydzień temu), brona talerzowa 3,15 akpil, serwis wyciągu 24godzin (Może dlatego że mieszkam 80km od fabryki) najwięcej spalił mi 9l na mth w prasę koniczyzna na kieszonkę materiał 100% mokry rotor i włączone noszę wydajność około 8 rolek na mth, mój jest na szerokich oponach, klima, 6 wyjść hydraulicznych. U mnie pracuje mf255, ursus 5714 i 11054 na 35h jestem w 100% zadowolony i usatysfakcjonowany, w razie pytań pisz tutaj lub na maila fenixmosyt@wp.pl

Opublikowano

MTZ82 - 110 tys. Pług trzyskibowy obracany - 20 tys.(używka). Agregat uprawowo-siewny 3 metry - 10 tys plus siewnik - 20 tys. (nowy). Opryskiwacz 1000 litrów 18 metrów - 15 tys. (używka). Rozsiewacz do nawozu 1000 litrów 18 metrów - 10 tys. 

Masz całą stajnie na te Twoje hektary i zostanie Ci jeszcze kasa na środki ochrony roślin. 

Opublikowano

@swat24 - ja nie zajmuje sie polityka ruskimi embargami bo mnie to nie dotyczy nie mam owocow czy hodowli a takie malutkie panstewko jak Czechy 4 razy mniejsze od Polski nawet jesli robi nagonke no i co z tego na tym polega wolny rynek oni tez chca zyc i zarabiac na swoim. Jesli masz antypatie do nich to miej nie kupuj ich produktow i nie mij ich piwa czy tam co chcesz. Jak bym Ci powiedzial ze Legia jest do kitu pewno bys wylozyl swoje przemyslenia na ten temat. A jak mam taki traktor to pisze o nim i jakie mam doswaiadczenia a nie o innym.

To dobrze, że tak się solidaryzujesz z resztą rolników;) ja np hoduje tylko zboża, ale jeśli wieprzowina i wołowina tanieje to zacznie taniec też zboże bo nie wiem czy wiesz ale np. świnia potrzebuje paszy, a jak embargo wprowadzą na to co ty hodujesz to będziesz też tak cicho siedział bo polityką się nie zajmujesz? Czechy małe państwo a eksport do nich mamy jeden z największych, jeśli będziemy wszyscy podchodzić tak jak ty tzn. aa mnie to nie dotychy olewam  bo ja tego nie produkuje to w tym kraju będzie na prawdę bieda i nie miej pózniej pretensji do całego świata, że pszenica kosztuje 200zł za tone tylko do siebie.

Opublikowano

jeśli jesteś wieśniak (pospolity) to bierz pronara lub ursusa, jeśli  cenisz się trochę wyżej to zetor, ale jeśli jesteś rolnik postępowy to bierz new hollanda gdyż niema sensu przepłacać za znaczek. (wszystko co teraz produkują to bubel niezależnie od marki).

Opublikowano

Wieśniak bo URSUS ?? a jak cos z zachodu prawie 2 razy drozsze to nie wiesniak ??

jezeli wszystko to BUBEL no to co to za różnica ? zastanowcie sie troche... po co placic prawie dwa razy drozej jak mozna to samo albo jeszcze lepsze kupic za mniej...

Opublikowano (edytowane)

ja nie porównywał bym New Hollanda do JD, Fendta, Steyra czy Claasa... moim zdaniem to New Holland wcale nie jest jakąś super marką, bardziej to bym go porównywał do Kuboty i Same...

Chociaż każdy sam powinien decydować co zamierza kupić ponieważ tylko on wie jakie ma wymagania komfortu pracy i z jakim obciążeniem będzie jeździł ciągnik oraz ile mth będzie robił w roku...

Edytowane przez lukasz19899
Opublikowano

Ja mam farmtraca tylko słabszego chciałem prostego taniego inne parametry brałem niż ty jeden sąsiad ma Fergusona drugi Deutza następny New Hollanda o podobnych mocach 110-130 km widzę bywam u nich rozmawiam i wniosek mam taki że wygrywa NH używany co dzień zwłaszcza zimą odpalany gaszony czesto praktycznie nie nagrzany silnik  duża obora zero awari nic nie cieknie silnik pali na dotyk zero dymu niestety ferguson już potrzebował napraw drobnych czujniki skrzyni i większych pompa wtryskowa ,do Deutza serwis bywał i po gwarancji poszła zasilająca pompa

Opublikowano

No Ursus ktorego mam jest z 2006r i 3tys motogodzin, jest to jedyny ciagnik w gospodarstwie i nie bylo z nim zadnych powazniejszych klopotow i problemow ;)
No Ursus ktorego mam jest z 2006r i 3tys motogodzin, jest to jedyny ciagnik w gospodarstwie i nie bylo z nim zadnych powazniejszych klopotow i problemow ;)

Opublikowano

jeśli jesteś wieśniak (pospolity) to bierz pronara lub ursusa, jeśli cenisz się trochę wyżej to zetor, ale jeśli jesteś rolnik postępowy to bierz new hollanda gdyż niema sensu przepłacać za znaczek. (wszystko co teraz produkują to bubel niezależnie od marki).

wieśniak? A jak ktoś woli rozwiać Polski rynek a nie pchać Niemcom w kieszeń?
Gość STIG0013
Opublikowano

Czy zetor forterra hsx 110 będzie dobrym wyborem w tej cenie ? Felgi spawane, przód 420, tył 520 obciążniki przód tył, kabina lux, i parę innych dupereli, nie chcę przekroczyć 200 netto

Gość STIG0013
Opublikowano

jednego już mamy, a jeśli będzie drugi to nowy, raczej nic innego w tej cenie nie znajdę

Gość STIG0013
Opublikowano

ten ursus to nie ma za bardzo jak technicznie porównywać a co do deutza to wyszła by seria 5 co najwyżej a ta seria nie podoba mi się znowu 6 za droga i chyba musi zostać HSX

Opublikowano

Ten Ursus bardzo fajny, ale jak masz do wydania 250 tyś. to bym się zainteresował Crystalem Orionem na twoim miejscu, ma bardzo dobre wyposażenie w standardzie np resorowana kabina i za dopłatą przednia oś, markowe podzespoły ale oczywiście ceny sporo większe od Ursusa tzn na poziomie zetora a lepszy wypas.

Gość STIG0013
Opublikowano (edytowane)

żadnych amortyzacji nie potrzebuję, a z crystalem ciężka sprawa, bardzo mało ich jest, opinie od bardzo złych do w miarę dobrych, nie chcę ryzykować, a i najbliższy diler strasznie daleko

Edytowane przez STIG0013
Opublikowano

Na forum poczytaj o farmtaku 110 sporo piszą albo o tym 90 konnym to dużo narzekają, ale jak masz kupić zetora i czesi się mają z nas śmiać to lepiej już kup FT. Farmer to nie wiem, co do Ursusa to użytkownik 5714mf255 go sobie chwali, najlepiej napisz do niego na pw co i jak to posiadacz najlepiej ci powie jak się sprawuje.

Opublikowano

Ja mam farmtraca po gwarancji poszła pompa właściwie wałek pękł podobno pierwszy przypadek takie pompy zacierały się  złe paliwo ale muj przypadek był niespotykany ale stało się po za tym zadowolony z niego jak chcesz klasę wyżej popatrz w Nh jak pisałem u sąsiada nie do zajechania ferguson i deutz już siadają u innych kolegów kilka postów wyżej opis jak bym miał kupić teraz to bez namysłu byłby coś z NH  ten znajomy od fergusona szukał ok 90 km teraz i złożył wniosek do dilera JD bo oferta najtansza ,ferguson podobne parametry 15 tyś drogi  ma go od jesieni ale kilka drobiazgów mu też wyskoczyło serwis będzie wzywał