Skocz do zawartości

Historia Polski

Gość Profil usunięty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ty zobacz, prawie pół wieku minęło a oni dalej się pienią, nawet Napoleon nie doczekał się tam święta państwowego. Nie wiem jak to odczytywać, czy jako powód do dumy, czy jako głębokie upokorzenie (oczywiście ich) :).

edycja:

Oczywiście zamiast wieku powinno być millenium.

Edytowane przez agromatik
Opublikowano

Ty zobacz, prawie pół wieku minęło a oni dalej się pienią, nawet Napoleon nie doczekał się tam święta państwowego. Nie wiem jak to odczytywać, czy jako powód do dumy, czy jako głębokie upokorzenie (oczywiście ich) :).

cytuję mimo że  to poprzedni post , zeby uniknąć  edycji ...

od  czego  minęło  pół  wieku? 

o czym  mowa?? 

Opublikowano (edytowane)

bohaterstwo ?-ja bym to nazwal glupota,tych "niezlomnych " byla garstka reszta wolala spokojne zycie a nie bezsensowna walke z wrogiem niemozliwym do pokonania i zdradzie sojusznikow, co zmienila ich smierc ?,czy miala jakikolwiek wplyw na losy polski ?.

nie dajcie sie oglupic propagandzie polityki historycznej wykorzystywanej tylko do biezacej walki wiadomej partii

biogram innego zolnierza ak ,powstanca warszawskiego,choc nim jakos nikt sie nie chwali, nie wiem czemu

https://pl.wikipedia.org/wiki/Rajmund_Kaczy%C5%84ski

Edytowane przez jacus
Opublikowano

Głupota nie głupota. Gdyby nie te kolejne zrywy od AK począwszy. Potem 1956 itd. Niektóre krwawe być może do dziś w Polsce była by komuna. A tak po kolei każdy taki zryw kruszył ten system aż w końcu pękło. Same spokojne życie nie zawsze wystarczy. Fakt bieżąca polityka nie powinna tego wykorzystywać do walki.

Opublikowano

A dziś dla Ciebie kto jest okupantem ,ruska wyeliminowaliśmy(z wzajemnością chodzi mi o rynki zbytu )  ,unia nas "niby"wspomaga ,(lecz zalewa swoimi produktami) a kto ma z tego korzyści  ,kto sie bogaci ?Dzisiejsza polityka to kolejny rozbiór Polski tylko gospodarczy.

Opublikowano

bohaterstwo ?-ja bym to nazwal glupota,tych "niezlomnych " byla garstka reszta wolala spokojne zycie a nie bezsensowna walke z wrogiem

Spokojne życie i pełna micha , lecz brak wolności  -  to życie dobre dla warchlaka w chlewie ale nie dla człowieka !!!

Opublikowano

.... gdyby wtedy większość myślała tak jak jacus to po dziś dzień nie było by nas - POLSKI na mapie świata, a ponieważ teraz wielu myśli tak jak wspominany podmiot to mamy to co mamy !!!!!!!!!!!!!! chyba wreszcie czas na zmiany!!!!!!!!!!!

Opublikowano

byliscie mazowieckie dzieci kiedys w krakowie,wieliczce,wadowicach-uwierzycie ze te kamienice stoja od wiekow bez zadnej odbudowy,zadne powstanie ani wojna ich nie zniszczyla, nie sa zbudowane z cegiel przywiezionych z wroclawia i innych miast odzyskanych jak warszawa, wawel nie zostal zbudowany w 1976 roku jak zamek krolewski ,odrodzenie panstwa polskiego zawsze przychodzilo z krakowa czy w roku 1025 czy 1320 czy w 1918-teraz nadciaga nowy desant "krakowski" ale tego to bym sie raczej bal niz wiazal jakies nadzieje.

Opublikowano

byliscie mazowieckie dzieci kiedys w krakowie,wieliczce,wadowicach-uwierzycie ze te kamienice stoja od wiekow bez zadnej odbudowy,zadne powstanie ani wojna ich nie zniszczyla, nie sa zbudowane z cegiel przywiezionych z wroclawia i innych miast odzyskanych jak warszawa, wawel nie zostal zbudowany w 1976 roku jak zamek krolewski ,odrodzenie panstwa polskiego zawsze przychodzilo z krakowa czy w roku 1025 czy 1320 czy w 1918-teraz nadciaga nowy desant "krakowski" ale tego to bym sie raczej bal niz wiazal jakies nadzieje.

Pojechałeś po bandzie, wystarczyło parę dni i był by tak samo odbudowywany tylko cegieł wtedy by było mniej.

Opublikowano

przez kilka lat mieszkałam w Krakowie i korzystałam z wszystkich dobrodziejstw kultury i historii tego wspaniałego miasta i regionu , dla tego dziwi mnie Twoja postawa