Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam jestem tu nowy i chciałbym sie zapytac wymieniam pompe hydrauliczno i mam take pytanko na tej pokrywie co jest pompa hydrauliczna jest zawór u góry i tam sa podkładki cztery czytałem na forum ze jak słabe cisnienie jest to sie podkłada je ale jak nowo pompe sie zakłada czy te podkładki sie wyciaga czy nie

Opublikowano

wycinałem kiszonke i przestała działac cała hydraulika wyjołem pompe i jeden zabek w pompie sie ułamał a ten manometr to kupic glicerynowy a weze i złaczki to jake

Opublikowano

Jeżeli pompa kończy życie to podkładki nic nie pomogą ponieważ nie osiągnie ona ciśnienia powodującego otwarcie zaworu. Ten zawór ma zabezpieczać układ przed nadmiernym wzrostem ciśnienia. Nic nie grzebać. Żadnych podkladek dodatkowych. Zaraz będzie pisał że grzeje mu sie olej albo coś wyje w ukladzie hydraulicznym. A potem przestanie i wróci do punktu wyjścia (w najleprzym wypadku wypchnie uszczelnienia na pompie). Zobacz w katalogu albo instrukcji warzstatowej co tam właściwie ma być, bo ktoś mógł już wcześniej jakąś durnotę odwalić.

Opublikowano

no własnie patrzyłem na rysunek w instrukcji to nie ma tam zadnych podkładek moze jak na starej pompie było słabe cisnienie to któs podkładał a jak nowo pompe załoze tomoze byc za duze cisnienie na tych podkładkach tak

Opublikowano

witam załozyłem juz pompe wszystko jest ok tylko ze wspomaganie cieszko chodzi cisnienie sprawdzałem z tyłu jak podpiołem ten manometr to wogle cisnienia nie było jak to wajcho dałem prawie do samego konca to pokazywało 200bar a nawet i lepirj i tak samo pokazywało koło filtra a na orbitrol pokazywało 17 a jak skrecałem kołami to wachało 100 150

Opublikowano

A jak skręciłeś kołami do samego końca i przytrzymałeś w tym położeniu to jakie wskazania były na manometrze?

A robiłes to zaraz po uruchomieniu ciągnika na rozgrzanym?

Opublikowano

pompa znajduje się za takim dużym deklem co filtr hydrauliki jest przykręcony, musisz zdemontować ten dekiel, tylko uważaj bo ciężki jest bo on razem z pompą wychodzi, potem przy składaniu musisz tylko natrafić na taką rurke co przechodzi przez środek mostu. żadna filozofia jak się ma chociaż trochę pojęcia do mechaniki:-) po wymianie będziesz musiał pewnie hamulce odpowietrzyć tylko ale to nie tymi odpowietrznikami co są na tylnym moście bo to gucio daje tylko rurką która idzie od tego właśnie dekla do pompki hamulcowej. Bynajmniej ja tak miałem wszystko w 3080 ale to pewnie to samo:-)

Opublikowano (edytowane)

Panowie wymieniłem pompe i nawet nic nie musiałem odpowietrzać, tylko że nie działa mi teraz Wom, wszystko inne działa jak należy. Po włączeniu mróga mi kontrolka od womu. Co to moze być? Ciągnik to 3070. Dodam jeszcze że sprawdzałem zaraz na zimnym oleju i póżniej jak już był ciągnik rozgrzany

Edytowane przez michasko
Opublikowano (edytowane)

Jutro jeszcze sprawdze, ale wątpie bo wałek za pierwszym razem na chwile ruszył a póżniej już wogole nie działał. Tak myśle że może któryś oring mógł wyleciec przy składaniu.... Mogłby ktoś napisać od czego są pokolei te 5 elektrozaworów i 3 czujniki na tym deklu od pompy? Może mam coś przytkane, już sam nie wiem czy rozbierac na nowo ten dekiel z pompa...

Edytowane przez michasko
Opublikowano

A ja mam pytanie odnośnie zasilania chłodnicy oleju. Który przewód to zasilanie? Bo chłodnica była dziurawa odkąd go kupilismy i nie spawalismy jej ale przy okazji wymontowania jej przy wymianie pompy wody udalo ją się zespawać. I teraz który przewód to zasilanie olejem. Ten skrajny pod czy ten bardziej do wewnątrz?
Pozdrawiam