Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Jestem świeżym kierowcą, mam prawko 2 lata i mało jeździłem, cały czas się uczę jeździć. Ukończyłem szkołe (technikum mechaniczne) i rozpoczełem prace, narazie podróżuje komunikacją miejską do pracy ale mam zamiar zmienić prace i będę potrzebował własne auto. Chciałbym kupić Audi A4 B5, w dieslu albo benzynie oczywiście w sedanie, w przypadku benzyny będzie zakuta w gaz sekwencyjny.

Proszę was o wszelkie opinie i wskazówki od posiadaczy tych aut. Jakie silniki są najlepsze, a jakich nie brać pod uwagę. Jak benzyniaki znoszą zagazowanie. Jak sprawują się wielowahacze, wiem, że są drogie bo sam na praktykach zmieniałem je we właśnie takiej audi, ile km wytrzymują, czy sprawiają wiele problemów. Jak ktoś pamięta koszty wymiany poszczególnych części eksploatacyjnyc to może napisać, a i jaki koszt wymiany rozrządu bo podobno w 1.9TDI za wymianę z częściami i rabatem koło tysiaka się buja ;)

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu ???

Na razie jeszcze troszkę muszę do niej nazbierać kasy ale myślę, że na wiosnę będę już szukał auta :)

A i śmiało możecie ''wylać na mnie kubeł zimnej wody'' ponieważ strasznie jaram się tym autem a to niedobrze :D

Opublikowano

VW Passat 1.9 TDI 130 KM skrzynia 6-tka koszt wymiany rozrzadu ok 800 zl firmy Gates, przedni wahacz dolny tylny 160 zl, ogolnie zawieszenie porazka a do reszty nie mam zastrzezen. To jest prawie to samo co to Audi tylko wyposarzenie mniej ekskluzywne.

Opublikowano

Rozrząd i olej w 1,9TDI 1Z ok 600zł, wahacze drogie, ale jak spokojnie jeździsz to trochę wytrzymią jak dobre założysz. klocki tył ok 60zł, przód pewnie podobnie, zapraszam na forum a4-klub.pl

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Nie pchaj się w B5 w TDI... zawieszenie jedno z droższych, nie warto na nim oszczędzać, do tego silniki z dużymi przelotami. Kup sobie Polo znacznie młodsze, będzie tańsze w utrzymaniu. wink.gif

Opublikowano

Co do silnika to szukałbym z 1.9TDI 110km. Spalanie na trasie nawet do 5l/100km :rolleyes: Tylko że cena za diesla będzie wyższa.

Przednie zawieszenie to tak jak koledzy wyżej już powiedzieli... Nie warto brać najtańszych zamienników

Passat będzie trochę tańszy bo jest różnica w wyposażeniu.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Za 1600 można kupić kpl zawieszenie Lemfordera, co daje 4-5 lat spokoju. Nie są to jakieś straszne koszty.

Opublikowano

Do tego najlepiej zastosowac koła 195/65/15 lub max 205/50/16. Z tym, że jak ktos kupi wyjechanego rempa za kilka tys to 1600 to kosmiczna suma. Dla ciekawości passat b 5 04 r koła 15 lewy przód wytrzymał 300 tys bez robienia prawa strona raz zmieniana. Pomyśl może o jakimś aucie klasy kompakt lub mniejsze w rodzaju fabi, corsy, polo. Najlepiej z mniejszą benzyną. Może nie taki szpan jak zjechane audi ale koszty utrzymania mniejsze i auto młodsze.

Opublikowano

Określ sie Samczyk czego dokładnie szukasz? Jakiej wielkości auto ma być. Do jeżdżenia czy do szpanowania ? :D

Przeczuwam że jeździł będziesz nim przeważnie sam. Nowa praca? Gratulacje :) Coś będziesz przewoził w samochodzie czy kupujesz z tego względu że nie masz połączenia komunikacyjnego z nową pracą ? No i określ jaką sumę pieniędzy jesteś w stanie wydać na auto.

Opublikowano (edytowane)

Mieszkam w Warszawie. Do pracy dojeżdzam komunikacją miejską, od kiedy zaczeli budować 2 trasę metra po drodze mam 2 przesiadki i tracę godzinę na dojazd to jest porażka. Dopiero będę szukać nowej pracy, bo narazie tu jest w miare ok, ale nie po to 4 lata uczyłem się w technikum na mechanika, żeby w piekarni robić. Na wiosnę chcę sobie kupić auto. Będę jeździć nim sam, najczęściej do pracy do pracy, czasem gdzieś dalej i raz w miesiącu ok 320km w jedną stronę. Autami jeżdzę szybko, ale nie jak wariat. Nie strzelam ze sprzęgła na skrzyżowaniach, nie wkręcam silnika na czerwone pole obrotomierza- to nie mój styl jazdy. Szybko, spokojnie, bezpiecznie do celu.

Dotychczas jeździłem ojca 80B3 świetne auto jak na swój wiek, bezawaryjne, bardzo tanie w eskploatacji, części bardzo tanie. Wujas ma B4 i to samo może o swojej powiedzieć. Swoją drogą jak mieszkałem u rodziców to Audi 80 cieszyło się dobrą opinią i z każdym miesiącem coraz wiecej się ich pojawiało w okolicy.

Sam planowałem kupić B4 na elektryce z klimką beznzynkę 2.0 do zagazowania, ale przeglądając ceny ich to za zadbany egzemplarz to nieźle sobie cenią, dokładasz niewiele i już się wozisz A4, auto młodsze i równie komfortowe i bogato wyposarzone.

Zastanawiałem się jeszcze nad Oplem Astrą 2 lub B, nie znam oplowskiego oznaczenia chodzi mi o tą nowszą tylko każdy mi ją odradza, nawet użytkownicy tego auta. Z mniejszych swego czasu poważnie podchodziłem do seata ibiza 2FL ale za niska i tu odpadła.

Jak macie jakąś ciekawą alternatywę to podawajcie linki allegro.

Ale skupmy się na omawianej audi ;)

Budżet na audi to 12 tyś + coś tam w kieszeni na oleje, filtry przerejestrowanie na siebie itp.

Edytowane przez samczyk1991
Gość dominik55
Opublikowano

Za 12 000zł, to Ja sobie bym kupił jakiegoś VW golfa, te samochody mają porządne silniki. ;)

Opublikowano

Dla mnie jeźdżenie po Warszawie samochodem to jest kompletnie spalony pomysł. W stolicy masz buspasy, świetnie rozwiniętą komunikację miejską i na prawdę nie widzę sensu jeżdżenia samochodem. Ja nie mam samochodu lecz często korzystam z domowego Volvo 440 1.7 102km w benzynie i nawet nie śni mi się wjeźdźać do miasta, stać w korkach i szukać miejsca do zaparkowania.

Kupuje bilet miesięczny i ile bym nie stał w korku to tyle samo zapłacę. A jeszcze jakbym miał stawać samochodem na parkingach płatnych to już kompletnie by mi rozum odjęło - ja skromny student więc kasą nie szastam ...

Co do samochodu to rozumiem że b4 myślałeś z silnikiem 2.0 90km ? Ta pojemność silnika nieco mi się nie podoba, jak dla mnie, na twoje potrzeby lepszym wyjściem byłoby kupienie auta klasy kompakt - VW golf IV 1.6 - za 12 000zł to spokojnie znajdziesz ładny egzemplarz :) A jakbyś znalazł wersję z silnikiem FSI to nawet nie wiem czy aż tak by ci się opłacało gaz do niego zakładać :)

Opublikowano

Zgadza się z autem w warszawie jak z broną w lesie. parkingi płatne albo problem z miejscem, korki. Dojazd zajmie tyle samo co autobusem. Chyba, że jeździsz na 6 rano czy wcześniej. I połączenia rzadki. Kup coś w stylu polo, corsa, fabia w benzynce. Małe autko łatwo zaparkować, utrzymanie tańsze itd.

Opublikowano (edytowane)

4 miesiące się męczę komunikacją miejską i na początku też tak uważałem, że po co auto, korki, drogie paliwo itp. Ale tracąc godzinę czasu na dojazd w 1 stronę z dwoma przesiadkami to masakra. Zdarza się, że robię po 13h to po takiej nocce nie chce się stać im męczyć godzinę w autobusach czy tramwajach. Jak z kumplem jeździłem autem to dojazd zajmował max 20-25min,

Na wakacje planuje powrót ''stare śmieci'' także paliwko radzieckie po 4zł będę lał, a jak nam faktycznie otworzą ruch bezwizowy do ruskich to paliwko będę mieć jeszcze tańsze bo do granicy będę mieć kilkanaście km :) :) :)

KONIEC OT

Auta mniejszego niż golf nie kupię także pizdryki corsa, polo itp. odpadają na starcie. Co do golfa, to już wolałbym ibizę 2FL bo za gołego golfa masz bogatą ibizę, a i ibizka ładniejsza.

Co do zawiechy audi znam je bo robiłem je na praktykach w A4. Byłbym nawet skłonny wydać te 1600 na dobre zamienniki, żeby mieć spokój na dłużej w końcu zawiechy nie wymienia się co roku.

Opublikowano

Za 12 tysiecy to ciężko kupić w dobrym stanie, ja polecam audi A 3 zawieszenie proste takie samo jak w golfie czy oktawi, prawie bez awaryjne silnik z disla to najlepszy 1,9 130km, tylko że prżebiegi takich samochodów mogą być bardzo duże i liczniki cofane przez handlarzy i wydasz na samochód np. 12 tyś a potem włożysz w niego 8 tyś, benzynowe przeważnie mają mniejsze przebiegi i tańsze w naprawie.

Opublikowano

Lepszy będzie silnik 110 km jeśli chodzi o diesla. Najlepszy 115 pd tylko nie wiem czy za ta kase taki kupisz. Zastanowić sie można nad passatem. Mechanicznie to praktycznie to samo a pasek ma więcej miejsca z tyłu i większy bagażnik. Wyposazenie jest tez podobne w większości przypadków to klimatronik,el szyby z przodu, el lusterka, c zamek i abs. Nie wiem co tu jeszcze można napisać. Nalęzy się spodziewać przebiegu około 300 tys bez względu na to co na liczniku. Dobrze traktowany taki silnik 500 wytrzyma.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jazda samochodem w Warszawie jest nie ekonomiczna. sad.gif Miejska komunikacja jest znacznie tańsza...

Opublikowano (edytowane)

Chciało by ci się po 13h ciężkiej fizycznej pracy zj**... jak koń po westernie tłuc się autobusami, stać godzinę bo nigdy nie ma miejsc siedzących i na dodatek rzuca tobą jak żydem po ...

Raczej nie, na dodatek zaoszczędzam czas bo zamiast godziny jedzie się autem 20-25min ;)

Na wakacje wracam do warm-mazurskiego także auto czy chcę czy nie, muszę kupić ;)

Ile benzyniaki palą, piszcie jaki silnik ile KM, trasa, miasto itp.

Jest jeszcze jedno auto, które mnie interesuje w tym budżecie. Jest to Opel Astra 2 w hatchbagu. Przeglądam neta szukając info o nich.