Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zamawiałem z AGRO-SOKOŁÓW PIECKI , przyjechał jakiś koleś od nich wytłumaczyłwszystko powiedział co trzeba kilka godzin zajeła nam rozmowa , te 1260 to cena netto, ale to wszystko zależy ilu tygodniową loszke chce sie.

Opublikowano

a jestes w tym programie sokolowa bo ja w ubieglym roku chcialem od nich ale nie dostalem bo braklo towaru bo pierwszenstwo mieli z programu moze teraz maja nad to?

Opublikowano

nie w żaden program nie wchodziliśmy, tak po prostu remontujemy stado podstawowe i chcieliśmy dobry towar, po za tym kilka osób nam polecało agro sokołów więc tak jakoś wyszło, jeśli pierwsze loszki oproszą nam się w miarę dobrze weźmiemy około 20 sztuk jeszcze.kończe szkołe teraz w kwietniu i chce zwiększyć stado podstawowe do 150 loch ale to już wiąże sie z budową chlewni.

a co do tego czy mają nad to, to powiem ci ze od zamówienia do dostawy to jest jakieś 6-7 miesięcy więc sam możesz sobie odpowiedziec na to pytanie.

Opublikowano

siema wszystkim. wczoraj dostarczono mi danbredki; )z firmy agro sokołów piecki ;p muszę powiedzieć ze ładniejszej świnki nie widziałem.; )mają 18 tyg;p waga około 84 kg. panowie którzy przywieźli owe loszki jak najbardziej zadbali o rozładunek wszystko ok, zero jakiego kolwiek stresu czy czegoś na podobe.100 % polecam tą firme!! prawdopodobnie przejde w 100 % na tą rase.;p

przy okazji chciałbym dodac jedną małą uwage a mianowicie pytanie dotyczące rasy PBZxWBP pokolenie F1 jak sie nie myle loszki powinny być bielutkie jak świerzy śnieg,? czy to prawda? bo zauwazyłem ze młode loszki PBZxWBP nabierają brązowe kolory.pozdro

Opublikowano

rozumiem ze wzieles je na kwarantanne jesli nie to po ok3 tyg ustal to z twoim wetem jakis lek np amoksy by podczyscic i nie dopuscic do rozwoju jakiejs choroby

jaka cene dales? i jaka min ilosc trzeba zamowic ?

a co do bialosci loszek to na moje nie ma jakiegos wiekszego znaczenia oczywiscie jak sa na bank zdrowe !

Opublikowano

maxiben@ za 10 sztuk dałem prawie 12 tyś. nie sa na kwarantannie gdyż nie ma gdzie; / po 3 tyg bedą szczepione gdyż przedstawiciel u którego zamawiałem loszki doradził co i jak z nimi postępować. a co do ilości nie wiem tylko wiadome jest mi to ze w tym samym dniu kolesiowi przywozili 6 sztuk.

lukaczmarek@ tak wolne od myko. co do tych loszek to powiem ci tyle ze wszyscy są zadowoleni sokołów sprzedaje naprawde solidny towar a jeśli coś nie tak z loszka wymienia ją na nową, twierdzi o tym fakt ze kolega mój kupuje 150 sztuk dunek z sokołowa ; )

Opublikowano

ja mam bezposrednio z danii juz pol roku z 30 4 wypadly jedna brak sutkow reszta brak plodnosci a ich plennosc to od 2 do 20 ale ogolnie powyzej 10 srednio odsadzam i mysle wlasnie nad zainseminowaniem najlepszych loch nasieniem knura wbp albo x 12z JSR i wyhodowaniem wlasnej loszki badz large white troche moze straca ale sprobuje bo inni juz tak zrobili i specjalnie nie narzekaja wkoncu to biale swwinie mateczne

Opublikowano

z tego co gadam z tatą, to u nas nie bedziemy kombinowac nad produkcją własnych loszek.bedą młode kupowane i to na 99 % z sokołowa, teraz czekam na jakieś wieści z funduszy UE i chce stawiać chlewnie w cyklu zamkniętym, a loszki to najprawdopodobniej bedą danbredy tzn"danhybryd LY"

Opublikowano

Przy obecnych cenach tuczników nie wiem czy jest sens na siłę pchać się w rasy zachodnie i linie hybrydowe. Mamy przeciez dwie bardzo dobre rasy mateczne (wbp i pbz). Osobiście obydwie użytkuję, na ruszt lepsze wydają się wbp. Przy dobrej organizacji rozrodu wcale nie będą gorsze, a może i nawet lepsze od zachodnich.

Opublikowano

roznice sa moze nie kolosalne bo kiedys mialem nasze rasy krajowe choc tylko z nazwy zostaly polskie bo wszystkie maja juz domieszki z zachodu i skandynawi a i wschodu tez tak wiec chodzi teraz o to aby genetyka swini dala duzy wyrownany miot a tucznik jak najwiekszy przyrost chudego miesa przy jak najnizszym zuzyciu paszy bo innej drogi nie ma

Opublikowano

a ty myslisz ze danbred czy pic i inne nie wypadna ja rok tem kupilem z duze pieniadze razem 90 szt i juz 17 nie ma one potrzebuja wszystkiego naj i tez sie wykruszy

Opublikowano

a w bydle mlecznym jeszcze wiekszy remont stada do 3-4 laktacji i na utylizacje chyba ze jeszcze takimi padaczkami beda handlowac a za loche choc 800 zl sie odzyska tyko strata paszy i miejsca na jalowe maciory i statystyke psuja

Opublikowano

ile masz loch w jakiej wadze odsadzasz te 12,7 prosiaka to super wynik na podstawie jakiej dokumentacji podajesz ilosc odsadzonych prosiat? a zywo urodzone skutecznosc krycia ? jak z przyrostami i zuzyciem paszy bo ponoc troszke wolniej rosna niz pic czy dlatego wlasnie kryjesz je pic

a moze faktycznie jestes jak w niku "czarodziejem"!

Opublikowano

Nie będę zakładał nowego tematu,więc napisze tu. Czy spodkaliście się z takim przypadkiem ze maciora (3 raz teraz bedzie miec) dostała mleko po 3 miesiącach? Nie wiem za bardzo co jej jest grane,bo wczoraj nic jej nie było a dzisiaj maciora nie je i ma mleko od rana a sie nie prosi przynajmniej do tej pory. może miał ktoś podobny przypadek