Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pewien dylemat. Dotychcasz posiadałem ursusa 330 i zespł upraw pod ozimy wyglądał następująco orka-nawóz-bronoiwanie-siew-jak trza było to bronoiwanie jeszcze po siewie. Teraz zakupiłem zetora 7211 i kompletuje do niego maszyny, tej jesieni siałem tak że orałem Zetorem pługiem 3 skibowym z kolczatką, siałem nawóz , bronowałem 330 i siałem poznaniakiem bo takie maszyny posiadam. Ziemia na jakiej robie to przeważnie V -VI klasa i zastanawiam się czy dobrym pomysłem będzie zakup do zetora takiego agregatu uprawowo-siewnego 2,70 pod poznaniaka z dwoma rzędami zębów (17) i wałem strunowym? I czy dobrze by było jak bym wtedy uprawiał tak ; orka+kolczatka-nawóz-agregat z siewnikiem?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dobrze by to było też tak jak piszesz, tylko czy ten ZETOR da sobie z tym radę? mimo że nie najlepsza klasa ziemi ale jak ziemia piaskowa to też lekko nie będzie to nie jest aż tak silny ciągnik, no i udźwig a może sam agregat uprawowy i siewnik osobno? ;)

Opublikowano

na twoim miejscu to jak masz takie lekkie ziemie to bym pomyślał o czymś do zagęszczenia gleby a nie nad tym aby bardziej ją rozpylać. Bo agregat z wałkiem strunowym ma za zadanie rozbić drobne bryłki. najlepszy byłby jakiś wał do zagęszczenia gleby, a komplet uprawowo siewny (agregat z zawieszonym na nim siewnikiem) to tak jak koledzy wyżej wspomnieli to najwyżej możesz niebo oglądać. :rolleyes:

Opublikowano

No pola mam jedne równe a 2 pola pod górke. A widziałem na You Tube filmiki i nawet 360 dawał rade z takim agregatem tylko że maił obciążników dużo na przodku ;) a co będzie ekonomiczniejsze w paliwie sam agregat a potem siew czy agregat z siewnikiem?

Opublikowano

Agregat uprawowy to weś 3m jak masz takie ziemie smile.gif Agregatu siewnego to nie czepiaj bo to za dużo jak na 7211.

Zdjęcie mojego agregatu jest w galerii. Bierz 3m podnosnik podnosi, przód aż tak nie lata, ale sterowność bez obciążnika traci..

Jak chcesz więcej info co do parku maszynowego 7211 zapraszam na PW. wink.gif

Opublikowano

Ja to przez lata robiłem tak: orka pługiem 4-skibowym, uprawa talerzówką 2,4m z podwójnymi wałkami strunowymi, siew poznaniakiem i ewentualnie bronowanie. Wszystko Zetorem 7211. Naprawdę polecam talerzówkę bo oprócz uprawy przedsiewnej zrobisz nią podorywkę. Jedna maszyna, wiele zastosowań.

Opublikowano

też tak myśle dobra uprawa to podstawa do dobrych wschodów, kidyś uprawiałem 360 od kolegi agregatem i fajnie było uprawione bo równo ;) ale jak myślicie za jednym przejazdem agregat+siewnik jest taniej czy lepiej osobno ?

Opublikowano

jak uprawiasz tylko zboże to agregat uprawowo-siewny jest konieczny. Aktywny, bierny, nieważne. Ty jednak masz 'tylko' 7211, do ktorego bedzie ciezko podpiąć taki zestaw, nawet najlżejszy. Moim zdaniem lepiej kupic osobny pełny agregat. Wtedy jedna osoba uprawia, druga sieje i robota idzie!

Opublikowano

do 7211 agregat 3 lub 4 rzędy gęsiostopek + podwójny wał strunowy, szer 2,5-2,8m.

od razu zobaczysz różnice we wschodach po agregacie w porównaniu do bron.

3 lub 4 rzędy gęsiostópek ? Może chodzi ci o zwykłe redlice ? Bo gęsiostópki są w agregatach ścierniskowych...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Te agregaty są nie dużo krótsze od tych z wydźwigiem, zaczepisz siewnik który zasypany ful waży 500kg i Ty to chcesz dobrze podnosić? do tego trzeba ciągnik 80-cio konny.

Opublikowano

Witam też miałem troszkę myślenia zamieniłem 60 tke na ciągnik 66km waży 3,5 tony udzwig mam 2,4 tony i kupiłem do mego poznaniaka 2,7m taki agregat dwa rzędy plus wałek firmy Tad-Len i moje spostrzeżenia udzwig spokojnie nic na przodek nie musiałem dawać ,uciąg lekko tak ogranicza mnie wałek z szybszą jazdą bo zarzuca siewnik ,ja po nawozie polatałem pole tym agregatem aby przeschło potem siew,tak robią sąsiedzi też co mają agregaty siewne konkretne bo jednak siew w błoto nie bardzo tak mówią,w moim przypadku jedynie powiększyłbym zasyp siewnika wtedy byłoby lepiej i jakby było idealnie zaorane pole i sucho to jednym przejazdem bym zrobił