Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaka odmiana nadaję się na ziemie bardzo zwięzłą klasy 3-4 oraz lekką 5-6 bo mam dwa pola do obsiania o różnej klasie ziemii???Zależy mi aby mniała duży plon na kiszonkę.A i dodam że mieszkam na północy mazowsza więc warunki klimatyczne też są niezbyt sprzyjające.

Doradźcie koledzy...

Opublikowano

Polecam wam dwie firmy

SYNGETNA:

-NK EAGLE FAO 260 - polecam ją bo siałem w tym roku i dała mi 13t/ha mokrej

-NK NEKTA FAO 250 - a tą ponieważ mi się podoba

-DELITOP FAO 240 - a tą ponieważ chcę ją posiać w tym roku

KWS:

-HAVANE FAO 270 - siałem ją w tym roku i dała mi 12,5t/ha

Opublikowano

ja w tym roku pakuję najwięcej Opoka, do tego na glinkę Bellevue z KWS oraz z mesusrolem trochę Coxximo z RAGTa, wszytsko na kiszonkę, sialiście kiedyś te odmiany? ja opokę i jestem zadowolony od 2 lat

U nas była Bellevue. Plon to miała bardzo wysoki, tylko że zielonej masy. Kolby to słabiutkie. Ale za to objętościowo to jej jest dużo w porównaniu z innymi odmianami.

Opublikowano

Lukasz007

Z Syngenty to ja mam do wyboru tylko Gazelle i Drim

A jak Ci się ten DRIM sprawdził?? Znalazłem ulotkę, gdzie jakiś rolnik opowiada, że ją sieje bo ma kolby na pół meta i ważą połowę całej rośliny. To prawda?? Warto ją siać??

Opublikowano (edytowane)
A jak Ci się ten DRIM sprawdził?? Znalazłem ulotkę, gdzie jakiś rolnik opowiada, że ją sieje bo ma kolby na pół meta i ważą połowę całej rośliny. To prawda?? Warto ją siać??

Chodziło mi o to że z Syngenty to mam możliwość kupna tylko tych dwóch odmian. Nigdy DRIM-a nie siałem. A z tym plonem to chyba ściema, bo inaczej by ją każdy siał i to jeszcze przy takiej cenie.

Edytowane przez Lukasz007
Opublikowano

Chodziło mi o to że z Syngenty to mam możliwość kupna tylko tych dwóch odmian. Nigdy DRIM-a nie siałem. A z tym plonem to chyba ściema, bo inaczej by ją każdy siał i to jeszcze przy takiej cenie.

To, że kolby ważą połowę dojrzałej rośliny to raczej standard w większości odmian dobrze wyrośniętej qq.

Opublikowano

To, że kolby ważą połowę dojrzałej rośliny to raczej standard w większości odmian dobrze wyrośniętej qq.

Zgadzam się z Tobą, tylko że ten DRIM to niby ma mieć kolby po 0,5 metra. Ja takiej odmiany jeszcze nie miałem żeby takie kolby miała, a już kilka odmian się u nas przerzuciło i to w większości zagranicznych. To ta odmiana jak ma takie duże kolby to powinna mieć 75% ich udziału w masie całej rośliny.

Opublikowano

Witam miał ktoś może kukurydze z firmy SAATBAU LINZ o nazwie SL Enormo.A także interesuje mnie odmiana Fabell i Vitras za opinie o nich będę wdzięczny. Dodam że mam słabe ziemie 4,5 klasa .

Opublikowano

mustang + titus mialem w tamtym roku sprawdzil sie dobrze ale w tym jest troche drozej wiec sie jeszcze zastanawiam. za to wybralem juz kukurydze na ten sezon. opoka- co o niej sadzicie?

Opublikowano

Czy San, Blask, Bosman, Vitras to dobre odmiany na kiszonke?

Spokojnie można siać, dobre odmiany na kiszonkę, Vitrasa można jako nowsza genetykę i wielkość plonu jeszcze podciągnąc pod biogaz

A jakie polecacie odmiany na ziemię 5 klasy? Wcześniej zawsze było brane coś z KWS. Ostatnio był Touran.

Polecam Ci SL Enormo, roślina wysoka do 3m, o dużym ulistnieniu, plony na poziomie 101/102 %, można też CCM spokojnie robić. Najważniejsze nadaje się na słabsze gleby IVb/V klasa..

Witam miał ktoś może kukurydze z firmy SAATBAU LINZ o nazwie SL Enormo.A także interesuje mnie odmiana Fabell i Vitras za opinie o nich będę wdzięczny. Dodam że mam słabe ziemie 4,5 klasa .

Jaro, jak w poście kolegi poprzednio - spokojnie można siać na 5 klasie, oczywiscie pod warunkiem że ma dośc wody na starcie. Wydajność dobra, najważniesze zalety to równy plon, dobra strawność i możliwość robienia CCM. Jak masz więcej pytań to chętnie odpowiem.

Opublikowano

Ale dla krów jest najlepsza opoka FAO 240, nie ma dużych wymagań i jest łatwo przyswajalna dla krów. Inne nie zawsze urosną duże. Ma jeszcze jedna zaletę że można ją śac w maju czyli po życie ma kiszonkę. Polecam !!!

Opublikowano

mustang + titus mialem w tamtym roku sprawdzil sie dobrze ale w tym jest troche drozej wiec sie jeszcze zastanawiam. za to wybralem juz kukurydze na ten sezon. opoka- co o niej sadzicie?

jest OK

Opublikowano

Siał ktoś może kiedyś kukurydze Pyroxenia FAO 130?? Zastanawiam sie czy by po jęczmieniu ozimym nie urosła. Dodam, ze ze względu na płodozmian po jęczmieniu i tak jare sieję.