Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, sylwek23111 napisał:

W skrajnych warunkach może być 0,5-1t plonu więcej.

Tak naprawdę to uj wie kogo słuchać ,jedni mówią tak inni na odwrót.Dwa lata temu byłem na takiej imprezie organizowane przez dużą firmę dla swoich klientów, która min zajmuje się sprzedażą nasion kukurydzy i przed ,,obiadem" było takie szkolenie ,wykład przez specjalistów z firm nasiennych min na temat stosowania nawozów w podsiewacz. Otóż powiadali oni że nawozy w podsiewacz to nie całkiem takie dobre rozwiązanie .Sypanie nawozów w jeden wąski pasek w pobliżu rośliny powoduje ,,rozleniwianie" systemu korzeniowego ,polega to na tym że większość korzeni jest po jednej stronie rośliny i do tego płytko bo roślina nie ma potrzeby szukać i sięgać głęboko do składników mineralnych.Co powoduje również że w czasie suchej pogody rośliny wolniej rosną z braku wody a także system korzeniowy jest słabszy niż u roślin które rosną na polu gdzie nawozy PK wysiano rzutowo co w przypadku silnych wiatrów jest powodem masowego wylegania kukurydzy na dowód tego pokazywano zdjęcia roślin wykopanych z ziemi gdzie wyraźnie było widać że ok 75% korzeni było po jednej stronie od strony nawozów z podsiewacza.W końcu stanęło na tym żeby połowę dawki nawozu siać rzutowo a resztę podsiewaczem

Opublikowano

Dla mnie to nigdy nie miało znaczenie. W sensie nie widziałem różnicy jeśli część poszła rozsiewaczem. W podsiewacz jeden przejazd siewką po prostu był mniej, i to było na plus.   

• Root Admin
Opublikowano

fakt ze chce dac duzo polifoski i się boję dać 400kg w podsiewacz, ale tez z tą opinią się spotkałem i dam 200/200.

Chcoć znam osoby co daja 300kg polifoski w podsiewacz i zbierają piękne plony - po 15 ton mokrej

Opublikowano

400kg Poli w podsiewaczu to jeszcze nie jest dużo

23 minuty temu, sylwek23111 napisał:

To pierwszy raz siejesz kukurydzę i od razu siewnik kupiłeś? 

Jak kupiłem siewnik siałem 5ha🤭

6 minut temu, witejus napisał:

Tak naprawdę to uj wie kogo słuchać ,jedni mówią tak inni na odwrót.Dwa lata temu byłem na takiej imprezie organizowane przez dużą firmę dla swoich klientów, która min zajmuje się sprzedażą nasion kukurydzy i przed ,,obiadem" było takie szkolenie ,wykład przez specjalistów z firm nasiennych min na temat stosowania nawozów w podsiewacz. Otóż powiadali oni że nawozy w podsiewacz to nie całkiem takie dobre rozwiązanie .Sypanie nawozów w jeden wąski pasek w pobliżu rośliny powoduje ,,rozleniwianie" systemu korzeniowego ,polega to na tym że większość korzeni jest po jednej stronie rośliny i do tego płytko bo roślina nie ma potrzeby szukać i sięgać głęboko do składników mineralnych.Co powoduje również że w czasie suchej pogody rośliny wolniej rosną z braku wody a także system korzeniowy jest słabszy niż u roślin które rosną na polu gdzie nawozy PK wysiano rzutowo co w przypadku silnych wiatrów jest powodem masowego wylegania kukurydzy na dowód tego pokazywano zdjęcia roślin wykopanych z ziemi gdzie wyraźnie było widać że ok 75% korzeni było po jednej stronie od strony nawozów z podsiewacza.W końcu stanęło na tym żeby połowę dawki nawozu siać rzutowo a resztę podsiewaczem

Z rozleniwianiem się zgodzę ale nawóz podany blisko rośliny ma też swoje plusy tj brak widocznych niedoborów a co za tym idzie mniejszy stres w różnej pogodzie

Opublikowano (edytowane)

image.png.a96df46cc563d554a5a462fa330322b8.png

Przenieś do galerii

To są wyniki doświadczenia nawożenia kukurydzy w łapę(czyli pod korzeń na 20-25cm) w strip till. Resztę nawozu rozsiano rzutowo. Co prawda to nie to samo co wysiew w podsiewacz ale jakieś porównanie jest. Kukurydza jak puszcza korzeń to do tych 20 cm głębokości w 3 dni dojdzie jak jest upalnie:)

Edytowane przez sylwek23111
Opis
  • Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

400kg Poli w podsiewaczu to jeszcze nie jest dużo

Jak kupiłem siewnik siałem 5ha🤭

Z rozleniwianiem się zgodzę ale nawóz podany blisko rośliny ma też swoje plusy tj brak widocznych niedoborów a co za tym idzie mniejszy stres w różnej pogodzie

ja mam do posiania swoje 7 i koledze, który mi pomaga w remoncie siewnika.

Opublikowano
7 minut temu, yacenty napisał:

Musisz pilnować głebokość siania. Czasem jak jest na polu zapulchno to kukurydza jest utopiona i są straszne braki, a czasem jak są bryły to nie wzejdzie tylko ją bażanty wpierniczą.

Opublikowano

Proponuje dawać wyższe obroty silnika a w zasadzie wom

13 minut temu, yacenty napisał:

Na ten rok 23 u siebie i 5 u kolegi

• Root Admin
Opublikowano

te nasionka co leżą to był test przy sekcji podniesionej.
Podciśnienie -50 podczas tej próby, ale nasiona bardzo nierówne, bo mieliśmy kukurydze taką jak chłopaki na ryby biorą :) jedne nasionka małe regularne inne wielkie

Opublikowano (edytowane)

Ciut inaczej. Jutro pstrykne zdjęcie. Manometr sam dokładałem

Kolega horschem sieje od 0.8 do 0.9

Ja sieje na 1000obr ale niższe obroty silnika

Edytowane przez soltys48
Opublikowano
1 godzinę temu, sylwek23111 napisał:

Szkoda że nie używasz podsiewacza, bo nawóz NP lub NPK rozsiany rzutowo może być wykorzystany w 50%, a z podsiewacza w 75%. W skrajnych warunkach może być 0,5-1t plonu więcej.

Siejemy kukurydze już ładnych lat i jak sie daje w podsiewacz to system korzeniowy zdecydowanie mniejszy, moze na dobrych glebach nie robi to różnicy ale na 4-6 klasie widać to, szczególnie w suchym roku. A siałem juz wszystko w podsiewacz (mocznika po 300kg też) jak i rzutowo. Od 5 lat wszystko idzie rzutowo, nic w podsiewacz. 

• Thanks 1
  • Root Admin
Opublikowano
12 minut temu, soltys48 napisał:

Ciut inaczej. Jutro pstrykne zdjęcie. Manometr sam dokładałem

Kolega horschem sieje od 0.8 do 0.9

Ja sieje na 1000obr ale niższe obroty silnika

gdzieś w innych tematach chłopaki pisali właśnie o -50, tu włączone obroty 540E

Opublikowano

Ja dałem rzutowo przed deszczami (ltm) ostatnio prawie 300kg polifoski 6 i  bd brał znajomego tym razem do siewu i w podsiewacz jeszcze 125kg polifoski. Jeden kawalek 2klasa przed siewem będę orał bo nie orane na zime i tam myślę dać z racji tego że to wąski kawalek azot w rsmie, nie wiem, z 350l wystarczy? Przed agregatem, czy posiewnie ? 

Drugi kawalek 3 klasa pp burakach wyorane na zime, tam głębiej przemieszam na 10-15cm, i tam dysponowałbym saletrą.. myślałem dać przedsiewnie z 250kg, i jakoś później sypnąć tyle samo ? Będzie dobrze ? Drugi raz uprawiam kuku, w tamtym roku słabo, trochę omacnica i zwierzyna i wyszło mi lekko ponad 8t mokrej.. w tym liczę że może będzie lepiej, odmiana faraday?