Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Problem wygląda tak: ciągnik nie palił z kluczyka. Po przekręceniu gasła tablica rozdzielcza. Okazało się, że jest problem z położeniem wajchy od rewersu. Po regulacji wajchy (sam tego nie robiłem tylko mechanik) zaczął palić z kluczyka, ale przepadły biegi do przodu. Ściągnąłem znowu mechanika. Siedział regulował coś tam przy tej wajsze od rewersu. Ciągnik zaczął jechać do przodu, ale na rewersie do przodu 1 mam w położeniu N, 2 pomiędzy położeniem 1 a 2, a reszta też nie wiadomo jak. Nie wiecie koledzy co z tym zrobić żeby było tak jak trzeba?

Dodam tylko, że jak nie palił z kluczyka to z tymi położeniami było dobrze. Dopiero po tych regulacjach coś się popier...

Ciągnik chodzi normalnie, ale mnie to denerwuje, że położenia są popier...

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

Ludzie czytajcie instrukcję obsługi. Ten ciągnika nie powinien pracować na jałowym niżej jak 1200 rpm. Odpalasz na wolnych bez gazu i po chwili zwiększasz do co najmniej 1200.

Opublikowano

Żebym miał instrukcję to bym nawet nie pytał. Szczerze mówiąc szkoda, że jej nie mam. Bym sobie poczytał i forum nie zaśmiecał głupimi pytaniami.

Co do obrotów mam teraz tak jak pisał kolega Michal225

Swoją drogą to szkoda, że nikt mi nie może pomóc z tym rewersem, od którego zacząłem temat.

Opublikowano

No to nie masz kolego co kombinowac z tymi obrotami bo jest ok . Co do rewersu to nie pomoge , ale scigni tego mechaniora co to robil niech poprawia jezeli po jego regulacjach jest do d*py

Opublikowano

Nic nie będę kombinował. Co do rewersu to maszyna chodzi bez problemu to na razie nic nie będę ruszał, bo mam teraz robotę. Jak luźniej się zrobi to sobie to poprawie. Chyba, że ktoś mi odpisze na mojego posta.

Opublikowano

@maks

Bo producent tak zaleca. Bo silnik ma odpowiednie smarowania, bo tłumik drgań na wałku zdawczym nie rozleci się wcześniej i wytrzyma przewidziane 4500 godzin do następnej wymiany itd. Mam DTR do 7600/7700/7800 i wyraźnie jest napisane aby silnik na jałowo pracował powyżej 1200 rpm. Pogadaj z serwisem powiedzą Ci to samo.

@robotyziemne

A kto Ci każe kombinować. Podałem rade na jakich obrotach jałowych powinien chodzić silnik a co zrobisz to Twoja sprawa, Twój ciągnik. Co do wajchy od półbiegów to sam sobie odpowiedziałeś w pierwszym poście. Masz źle wyregulowane cięgno od półbiegów. Są tam dwa jedno załącza półbiegi niezależnie od tego czy jedziesz do przodu czy do tyłu i drugie z położeniem P-N-T. Jeżeli facet chciał pogrzebać przy rewersie to po kiego ruszał półbiegi. Zawołaj go niech wyreguluje zgodnie z wskazaniami na desce.

Opublikowano

Dziwne...bo to strasznie nieekonomiczne jest...

Ciekawe czy fabrycznie tak mialy ustawiane.

Dawniej silniki na jalowym krecily 500 i bylo ok, niedlugo okaze sie, ze beda produkowac silniki staloobrotowe...

Opublikowano

mi tez tak się wydawało, że powinno być te 500-600 obrotów i to wystarczy. Na początku, zaraz po zakupie wydały mi się dziwne tak wysokie obroty. Dobrze nic nie próbowałem regulować tylko na początku tutaj zapytałem. Popytałem trochę użytkowników i u każdego jest tak samo.

Tu widocznie musi tak być. Być może muszą być takie obroty dla dobrego smarowania tak ja pisał kolega mikad

Opublikowano

Napiszę wyraźniej.

Wolne obroty ustawione fabrycznie to ok 700-800 ale używa się ich tylko do rozruchu i ew. wychłodzenia turbiny przed zgaszeniem. Normalnie po odpaleniu ręcznym gazem dajesz powyżej 1200.

Dla niedowiarków cytat z instrukcji oczywiście w skrócie ;)

Rozdział: uruchomienie silnika. Bla bla bla wszyscy wiedzą co i jak.

Rozgrzewanie silnika: bla bla

Obciążenie silnika: bla bla

Bieg jałowy: unikać niepotrzebnej pracy silnika na wolnych obrotach. W celu zapewnienia prawidłowego smarowania silnika obroty silnika powinny wynosić co najmniej 1200 obr/min.

Jak ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości popytać w serwisie na temat tych modeli.

Zależy co jest bardziej nieekonomiczne to że połknie trochę paliwa czy szybszy remont. To jest ciągnik zaprojektowany i wykonany w Ameryce a tam wiadomo jakie mają podejście do spalania. Ciągnik ma wykonać robotę szybko i bezawaryjnie a kogo obchodzi ile spali.

Jak chcesz puszczać go na 600 obrotów twoja sprawa.

Opublikowano

a jak odnosi sie to do innych modeli JD? np. JD 6300

Ja sam jak odpalę, to po chwili zwiększam ręcznym obroty do ~1000obr bo wydaje mi się, że wtedy praca jest płynniejsza i nie ma niepotrzebnych wibracji. Ale robię (robiłem) to nie wiedząc, że tak jest zalecane (przynajmniej w 7700)

Opublikowano

Dzięki za wyjaśnienie sprawy kolego mikad. Jeśli tak przewidział producent to tak ma być i nie ma o czym mówić.

Nie wiecie gdzie można kupić instrukcję obsługi? Chętnie bym poczytał.

Dzisiaj jeździłem to na zimnym jak odpaliłem miał 860, później jak się rozgrzał to miał 920. Teraz będę robił tak jak przewidział producent. Dzięki za pomoc.

Opublikowano

Witam! Problem wygląda tak: ciągnik nie palił z kluczyka. Po przekręceniu gasła tablica rozdzielcza. Okazało się, że jest problem z położeniem wajchy od rewersu. Po regulacji wajchy (sam tego nie robiłem tylko mechanik) zaczął palić z kluczyka, ale przepadły biegi do przodu. Ściągnąłem znowu mechanika. Siedział regulował coś tam przy tej wajsze od rewersu. Ciągnik zaczął jechać do przodu, ale na rewersie do przodu 1 mam w położeniu N, 2 pomiędzy położeniem 1 a 2, a reszta też nie wiadomo jak. Nie wiecie koledzy co z tym zrobić żeby było tak jak trzeba?

Dodam tylko, że jak nie palił z kluczyka to z tymi położeniami było dobrze. Dopiero po tych regulacjach coś się popier...

Ciągnik chodzi normalnie, ale mnie to denerwuje, że położenia są popier...

Dzięki za pomoc.

zamiast regulować to należy usunąć luzy na dźwigniach a nie regulować gdyż jak ustawi ci mechanik że jazda załączy się częściowo to będzie podobny efekt jak na pół sprzęgle i spalisz tarcze

Opublikowano (edytowane)

W takim razie muszę usunąć te luzy, bo jak spier... skrzynie to będzie nie ciekawie.

@rafal3113 możesz mi wytłumaczyć dokładnie jak te luzy się usuwa? Bo z tym mechanikiem, który mi to regulował nie chcę mieć więcej do czynienia. Trzeba coś wymieniać żeby ich się pozbyć? Czy od razu serwis brać żeby mi to zrobili?

Edytowane przez robotyziemne
Opublikowano

W takim razie muszę usunąć te luzy, bo jak spier... skrzynie to będzie nie ciekawie.

@rafal3113 możesz mi wytłumaczyć dokładnie jak te luzy się usuwa? Bo z tym mechanikiem, który mi to regulował nie chcę mieć więcej do czynienia. Trzeba coś wymieniać żeby ich się pozbyć? Czy od razu serwis brać żeby mi to zrobili?

należy zdjąć dźwignię przy samej skrzyni i sprawdzić czy niema luzu w środku jeśli tam przeskakuje i jest ok obejrzeć kołki zabezpieczające dźwigienki jeśli wyrobione to wymienić ostatnia sprawa to dźwignia od biegów pod nią są prowadnice (to jest w kabinie pod tapicerką) może tam być rozkręcone lub wyrobione rolki

Opublikowano (edytowane)

@rafal3113 tak jak pisałeś były trochę luzów tutaj w kabinie pod tapicerką. Luzy usunięte i jest wszystko w porządku.

Potrzebuję jeszcze parę pierdułek do Johna. Nie wiecie gdzie można dostać poszerzenia błotników tylnych, pokrywę akumulatorów i przełączniki EHR na tylnych błotnikach?

Poszerzenia błotników na tył potrzebne mi, bo mam ogumienie 710/70 R38 i wystają mi koła mocno poza obręb błotników.

Edytowane przez robotyziemne
Opublikowano

Witam! Dzwoniłem do serwisu w Białymstoku. Więc sprawa poszerzeń ma się tak: 550 zł brutto na jedną stronę. Odpuszczam sobie :)

Grzałka do modelu 7700 580 zł brutto przy najbliższej okazji kupię.

Myślałem, że będę miał problemy z odpaleniem. Ciągnik stał ponad miesiąc nie używany. Przy -10 miałem problemy, ale psiknąłem delikatnie samostartu i od razu "zagadał". Mój model ma oryginalną instalację samostartu więc pomyślę nad tym żeby to uruchomić.