Skocz do zawartości

[Ursus C-330] Zalety i wady!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

C330 to najgorszy ciągnik z jakim miałem ............

Silnik muł (pach-Pach) pali dużo jak na swoje możliwości .................

Skrzynia biegów źle ze stopniowana (albo za szybko albo za wolno ).

Hydraulika, rozdzielacz pod siedzeniem ............

Układ kierowniczy dla osiłka, przy wjechaniu na np kamień, burak uwaga na palce.

Kabina ha ha bardzo komfortowa, leży na masce i ...

30 lat temu był to całkiem niezły ciągnik był

Opublikowano
C330 to najgorszy ciągnik z jakim miałem ............

Silnik muł (pach-Pach) pali dużo jak na swoje możliwości .................

Skrzynia biegów źle ze stopniowana (albo za szybko albo za wolno ).

Hydraulika, rozdzielacz pod siedzeniem ............

Układ kierowniczy dla osiłka, przy wjechaniu na np kamień, burak uwaga na palce.

Kabina ha ha bardzo komfortowa, leży na masce i ...

30 lat temu był to całkiem niezły ciągnik był

Chyba trochę przesadzasz :lol: I chyba mi ani nikomu nie wmówisz że C-330 dużo pali :lol: I co z tego że rozdzielacz jest po siedzeniem? Chyba się nie zastanowiłeś gdy pisałeś tego posta, ale nie chce się z tobą kłócić :D

Opublikowano

trzydziestka to najlepszy traktor na świecie mi się lżej nią kręci niż 4011 tam trza się nakrecić a tu 180 stopni to już prawie pól skrętu osi ale teraz nowy zakup to tam palcem się kręci ale i tak wole 330 przyzwyczajenie robi swoje

Opublikowano

Jak wyczytałem w instrukcji wydajność pompy to 20l/min a wydajność na rozdzielaczu hydrauliki zewnętrznej to tylko 10l/min. Podłączyłem ją kiedyś do owijarki i wolno kręciła. Wychodzi że traci ona przez tłumienie na rozdzielaczu. Szkoda ciągnik by sie nadawal do owijarki - malo spali, a tak to d...

Opublikowano
25 belek

:) :) :) :) :) :)

ale jazda

chyba z przepaści

Ty wiesz ile waży 25 bel siana??????????

Ja ciągałem 18 bel kiszonki i co ?

@macin87 spróbuj dorobić wejście bezpośrednio od rozdzielacza pod siedzeniem a drugi wąż podłącz do tego na błotniku tylko ustaw na pływające położenie.

Opublikowano

Dorobić???

Chyba wkręcić szybkozłącze

A jeżeli chodzi o te bele z sianem

Nie pisałem że nie uciągnie

Ale z takim ładunkiem napewno da się wyprzedzić c 360 z ładunkiem o 3 bele większym ???

A jeżeli tak to napewno c 360 nie szedł na pełnym gazie

Opublikowano

co wy od ciapka chcecie to niajlepszy ciagnik niema znim problemów mały zwrotny wszędzie sie zmieści co do silnika to kolega niech tam kapitalke zrobi jak mu mułowato chodzi albo naleje normalnego paliwa to mułowato chodzić niebedzie. Co do skrzyni to niesynchronizacja winna kolego tylko sprzęgło wymień

Opublikowano

no to i ja dodam swoje piec groszy,a mianowicie 30stka to super ciagnik i piszcie co chcecie. ja mam taka kombinowana z 60roku chyba .czesc 28 silnik i przod c330. zwolnice maja taki luz ze szok a o oleju w nich mozna zapomiec,hamulcow niema wogule od kilku lat i skrzynia trzeba go spowalniac,wyglada jak szrot ale jest nie do zajechania. robi u mnie jako jedyny na 7ha do tego po dewno do lasu itd.. inny dawno by padl a temu nic nie zaszkodzi,dzis jade po c360 bo prase sipme kostke mam no i troche jest on moze nie zamaly ale za bardzo roswalony,tzn zero hamulców itd nieoplaca sie naprawiac,a drugi do pomocy sie przyda.

Opublikowano

ko0mfortu zero

hehe OK

ale jak ktoś ma 10 ha to nie kupi ciągnika za 50 tysięcy z bajerami

bo ciągnik taki w zestawie z pługiem 5 skibowym

będzie może niewiele krótszy od pola na jakim pracuje

Nie karzdy ma po 50 ha panowie

Nie ma sensu przechwalanie

Ale wyszydzanie jest jeszcze gorsze!!!!!!

Opublikowano

Bez przesady 10ha to już nie tak mało a ze z takiego areału nie wyżyje to większosc osób pracuje a jesli pracuje i chce sie wszystko zrobic dobrze i na czas to C-330 jest za mały na tyle ha tak jest u mnie.

Komfort jest wazny bo KOMFORT= ZDROWIE kierowcy.

Ciapek jest dobry na areał do ok.5ha albo jako pomocniczy takie jest moje zdanie. Wiekszym ciągnikiem spali w polu mniej na ha niż Ciapkiem i do tego zrobi takie rzeczy których Ciapek nie ma szans wykonac(np: agregat podorywkowy, głebosz, uprawowo-siewny)

No i bede myslał nad wymiana ciapka na wiekszy bo szkoda zdrowia i po co po nocach robic?

A z tym pługiem i ciągnikiem to przesadziłes troche... :(

Opublikowano

ja pracuje i do tej pory miałem tylko c 330

i mam 10 ha swojego

teraz wziolem 4 ha dzierżawy

i wyrabiałem się

w ciężkich maszynaqch jak głebosz to fakt

ale zrobisz tym ciągnikiem prawie wszystko

Opublikowano

Ja tez się wyrabiałem ale juz było ciagle kończenie pracy w nocy na swiatłach a to nie robota.( a mam C-330 i T-25) No ale orke robilem tylko T-25.

Jedna z największych wad Ciapka to jest brak komfortu wszedzie wieje i zimno jak cholera w srodku(dlatego wole Władkiem jeżdzic)

Tak C-330 zrobi prawie wszystko ale pola już tak się nie da doprawic jak większym ciągnikiem.

Brakuje wyrażnie biegu między 4 a 5.

Słaby podosnik

Troszke wolny na szosie.

Ale za to mało awaryjny

Trwały (chociaz w jesieni pojechałem za strodole robic glebogryzarka bez wody ale w pore zobaczyłem i sie nic nie stało)

Dobry uciag

Dobry do 2 osiowych przyczep bo ma dosc cięzki tył.