Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nadciąga czerwona rewolucja ze wschodu :P. Największy Belarus 3522.5 wyposażony jest w 355 konnyn7,8 litrowy silnik Deutz TCD 78L6 z systemem SCR oraz przekładnię z 4 zakresami i 6 półbiegami powershift własnej konstrukcji. Mniejszy Belarus 2022.5 w 212 konny silnik MMZ wyposażony w system Bosch Commonrail oraz SCR.

http://www.boerderij.nl/10117331/Mechanisatie/nieuws-mechanisatie/Ook-Belarus-aan-de-AdBlue.htm

Opublikowano

Zgoda że Fend jest też składakiem ale z tradycjami,ale co się dzieje z różnymi naszymi składakami,wystarczy poczytać tematy.Oczywiście z czasem wszystko da się dopracować lecz nie chciałbym być tym który ma się o tym przekonać. Tyle mojego zdania.

Opublikowano

hoodoowca-Radzę poczytać zanim coś napiszesz -MTZ/Belarus ma za sobą 65 lat produkcji i ponad 3 miliony ciągników czy to nie jest firma z ''tradycjami''? .Bo według mnie porównujesz go do do jakichś sratraków i farmerów .

co się dzieje z różnymi naszymi składakami,wystarczy poczytać tematy.

A czy mtz jest nasz [krajowy]?

Opublikowano

Ciekawe zdjęcia z wnętrza i trochę informacji na temat modelu 3522.5 można zobaczyć:

http://www.technikarolnicza.pl/index.php?go=a004&id=b10d4ce851f9486dd8c6b7763298a9de&n=Belarus%20z%20systemem%20SCR%20-%20MTZ%203522.5

oraz w załączonym do tego artykułu filmiku, gdzieś pod koniec pokazano ten model:

http://www.technikarolnicza.pl/index.php?go=a005&id=79b72a234ff56792d072f68f756dc3f9&n=Targi%20Agritechnica%202011

Opublikowano

hoodoowca-Radzę poczytać zanim coś napiszesz -MTZ/Belarus ma za sobą 65 lat produkcji i ponad 3 miliony ciągników czy to nie jest firma z ''tradycjami''? .Bo według mnie porównujesz go do do jakichś sratraków i farmerów .

A czy mtz jest nasz [krajowy]?

Sądze że przekroczyli juz 4 milionów wyprodukowanych ciagników. Bo ten 3 milionowy był już ładny czas temu a przez ten czas ile zawitalo do nas

Opublikowano

A jak z wydajnością układu hydraulicznego bo jak kiedyś przeglądałem ich dane to te ok. 200konne ciągniki miały nieco ponad 50l/min laugh.gif

wydajność pompy hydrauliki jest zmienna od 0 do 120 litrów/minute

Opublikowano

Porównując Pronara 82TSA a Belarusa 952 Bela wypada lepiej pod względem wnetrza jest cichszy może pronar ma nowocześniejszy zegar który kosztuje 3x więcej i się pieprzy bo nasze barany chcieli byc nowocześni ale nie wypaliło

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez ilovemtz
      Prosze aby w tym temacie wypowiadali sie posiadacze mtz[nie pronarów].
      My mamy mtz-a z 1983r i ojciec nic złego na silnik nie moze powiedziec wał jeszcze nie byl robiony. Ciagnik zrobil okolo 15000mth nie wiem czy to duzo czy mało. Co prawda ceiknie ale one juz takie sa. Co do awaryjnosci to moge powiedziec ze wiekszosc czesc zaczynamy dopiero teraz wymieniac tj. po 24latach wczesnije nie było potzreby. Co do spalania to jest małe w orce okolo 14l/ha napewno mniej niz ursus czy zetor z tych rocznikow nie mowie o nowych forterrach. Jest mały problrm z czesciami bo nie mozna ich dostac musimy po nie jezdzc do oddalonego o 50km żmigrodu bo nigdzie w poblizu ich nie dostaniemy .Powiedzcie co na ich temat mowia wasi ojcowie czy wy sami. Sami wiecie ze nie taki rusek straszny jak go piszą.
    • Przez AgrostokParczew
      Witam, mam na magazynie kilka czapek oryginalnych Belarus, ciepłe obszyte od środka, jakby ktoś był zainteresowany proszę dzwonić pod 516-220-311 

• Przez Kulik
      Witam tak jak w temacie w jaki sposób inżynierowie ustalili ciśnienie na siłownik od womu ?? czy ktoś ma taką wiedzę ? proszę nie pisać że ciśnienie wstala króciec wkręcony w monoblok bo sprawdziłem i jest to nieprawdą jedynie co to on utrzymuje stałe ciśnienie na wolnych obr,podejrzewam że musi być coś w rozdzielaczu z elektrozaworami bo przecież ciśnienie idzie bezpośrednio z pompy i w rozdzielaczu zmniejszą może przez jakiś zaworek czy coś.Czekam na ciekawe pomysły
    • Przez Phosgen
      Cześć, wałkowany temat, do kupienia ciągnik w niewielkich pieniadzach.
      Niemam doświadczenia w tego typu maszynach ile według Was mógłby kosztować (chce go po prostu kupić) i proszę o wyrozumiałość pierwszy raz na forum  silnika nie słyszałem, dużo wycieków taki standard rusin 😁

• Przez kukum
      Witam znalazłem coś takiego https://www.agroinform.com/pl/rynek-arkusz-danych/czesc/czesci-do-ciagnikow/zestaw-do-konwersji-mechanicznej-blokady-mechanizmu-roznicowego-mtz/h_7470875 I interesuje mnie właśnie taka blokada bo powiem szczerze ze nie chce mi się walczyć już z moja oryginalna , myślałem nad pneumatyka nawet ale znalazłem coś takiego jak mechaniczna blokada na dźwigienkę i pytanie moje jest takie czy udało się komuś to ściągnąć z Węgier bo ja nie mogę się wgl z gościem skontaktować 
  • Dodaj nową pozycję...
v