Skocz do zawartości

Problem MTZ 82 / Wymiana łapek sprzęgła.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy da rade wymienić łapki bez rozpoławiania ciągnika?

I mam jeszcze taki problem,mianowicie jadę obojętnie jakim biegiem puszczam gaz i coś strasznie wyje,wydaje mi się że to w prawym kole co to może być? miał ktoś taki problem?

Opublikowano

Witam

Przez te okienko będziesz miał strasznie ciężko wymienić te łapki lepiej rozpołowić przy okazji tarcze i docisk zobaczysz łożysko może będziesz musiał wymienić

Pozdrawiam

Mariusz

Opublikowano

Kurde teraz nie chciałbym rozpoławiac ponieważ mam jeszcze 5ha do zaorania.myslalem że da się wymienić bez rozjezdzania.

z tym wałkiem moge jezdzić czy lepiej odrazu rozpoławiac?

Opublikowano (edytowane)

a co nie tak z łapkami :huh: nie mozna podregulować

Co do wycia jak wyje z pod siedzeniem to walek od ataku się odkręcił pod obciążeniem cicho np jazda pod górę a jak z bez to wyje

Ale to trzeba nie rozpoławiąć a trzy-czwartowić :lol: bo on jest między skrzynią a tylnym mostem

jeśli to można pojeździć jeszcze dopuki 9 nie wyskakuje

Edytowane przez sebe1033
Opublikowano

wiesz trzeba odjechać skrzynią od tylnego mostu lepiej zrobić teraz niż się narazić na większe koszty ale wybór należy do ciebie tak łapek nie da się wyjąc a poza tym może coś jeszcze trzeba będzie wymienić

Opublikowano

Mi zaczęło wyć na jesieni to w zimie robiłem. Niestety po zrobieniu dalej wył ale dużo mniej.A przed robotą to jechać nie szło już.Ja tylko dokręciłem nakrętkę i pospawałem ją dobrze.Ale żałowałem że nie zmieniłem łożysk. Skrzynię rozbierałem całą bo wymieniałem tryby wstecznego i 1.

Opublikowano

Łapki się wytarły bo przez przypadek wypadła mi sprężyna podtrzymująca pedał sprzęgła i teraz ciezko wrzucic bieg bo nie wysprzęgla do konca.

Rozbiorę po robocie na spokojnie. I jeszcze nie dodałem ,ale jadąc na wstecznym też coś delikatnie trze w skrzyni.może to być wina wałka atakującego?

Opublikowano

tam większych kosztów nie miałem tylko łożyska taki był luz że rozwaliło się łozysko na innym wałku , a zębatki całe wszystkie, co do wstecznego on i 1/2 są na innym wałku może też łożyska siadly :huh: