Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do naszych hurtowników już dochodzą oferty mocznika rosyjskiego i nawozów PK z zagranicy, a wiem od kolegi co handluje nawozami że zakłady przywozić chcą na plac bo hurtownicy są zapchani a od jesieni nie idą im nawozy, jak przyjedzie na wiosnę konkurencja to i ceny opuszczą. Już mam ofertę mocznika rosyjskiego po 1350 za tonę. Jak usłyszałem o cenach naszych nawozów w Niemczech to już jestem pewien że nas okradają, jeśli będę kupował to nawozy zagraniczne, bo jak nasi nie dostaną po d*pie to nie zrozumieją że marże powinny mieć jakiś sens ekonomiczny.

Opublikowano

Jerzy od kogo masz taką złodziejską ofertę, u nas w lubuskim mocznik rosyjski po 1150 brutto z dowozem prz całym samochodzie. Na allegro masz oferty mocznika poniżej 1200 zł brutto, Oferta z POLIC z rabatem 1180 tona.

Opublikowano
hmm bardzo chetnie bym kupił nawóz z zagranicy nawet po tej samej cenie co polski...

oczywiście,

Kupic nawóz z zagranicy nawet po tej samej cenie co w PL ale nie dać zarobić przedstawicielom!

Zapewne Wy przedstawiciele powiecie ,,Duzo jest takich rolników co nie kupią całego tira"

ale duzo jest takich rolników którzy zrzeszają się, tzn. Tworzą grupy producenckie :)

Przykładowo jezeli w grupie jest 70-100 rolników, zrobią sobie zebranie, podliczą ile czego potrzebują i po klopocie, potem kulturalnie Prezes spotka sie z tym Panem co zajmuje sie importem ze wschodu, przy takiej ilości cenę na pewno wynegocjuje niższą cene, a moze nóz-widelec uda sie cos wywinąć ze koszty transportu pokryje grupa (wątpliwe ale kto wie...)

A Ci co tak krzyczą ze nawóz zdrożeje niech sobie czekają jak rolnik od nich kupi :)

Przyjadą tiry na poszczegolne wioski, kto bardziej zmechanizowany to sobie w big-bagach weźmie a kto mniej to sobie całe palety zdejmie widlakami -przykladowo grupa do której nalezy moj tata posiada 3 oryginalne palecieki ciągnikowe...

I sobie rolnicy poradzą :)

A z tego co wiem to w Polsce jest duzo grup producenckich i nadal sie Tworzą :)

Opublikowano

taka jest prawda ze kiedy nawóz u nas drozał wtedy Niemcy tirami dosłownie wywozili nasz nawóz by teraz nam sprzedac i zarobic. Dla nas teraz to niewyobrazalnie niskie ceny a pomyslcie ze im jeszcze sie opłaciło wywiezc zmagazynowac i teraz sprzedac z zarobkiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ja fosforow potasowe kupiłem jak doirzały na zapas i mam ich w d*** szkoda gadac. Dochody polskich zakłądów nawozowych wzrosły w ostatnim roku UWAGA 4 RAZY słownie cztery

Opublikowano

Panowie i po co to gadac rolnik tak czy siak kupi nawozy w tej czy innej cenie mówi sie ze sie kupi zagraniczny nawóz ale ile osób na AF tak zrobi 5 a gdzie reszta w Polsce jest przewaga małych gospodarstw którzy całego transportu nie kupia i kupia Polski droższy jest to przykre ale prawdziwe zakłady maja gdzieś rolnika nigdy rolnik nie miał z górki ale zawsze pod niestety a w miescie mówia ze rolnik ma dobrze!!

mam cennik nawozów z mojego regionu

Saletra amonowa 1160 zł

Saletrzak 1060 zł

Polifoska 6 2720 zł

Powiem tyle ze w listopadzie ceny były wyższe o 60zł

Opublikowano

Chyba nikt jeszcze nie pisał , że nawozy Polskiej produkcji w Niemczech są tańsze o 1/3!!!

Polidap wyprodukowany u nas, który jest zawieziony do Niemiec,a zaś zostaje przywieziony do Polski kosztuje 2000 zł,a ten sam tylko, że od pośrednika z Polski kosztuje 3000 zł!!! :angry:

Gdy się kupi 100 ton Polidapu od pośrednika z Polski to można za tą samą cenę kupić ok 150 ton tego nawozu z Niemiec :) :) :)

To chyba lepszy interes niż wygrana w totka

Opublikowano

Ceny nawozów sól potasowa 1900 zł/t, superfosfat 40 % 2300 zł/t, Lubofoska 4 12 12 1430 zł/t, amofoska 4 12 12 1400 zł/t, mocznik puławski 1200 zł/t saletrzak 1000 zł/t, superfosfat 20% 1180 zł/t. Nie są to ceny ostateczne , moje wiewórki mówią, że ceny jescze zjadą w dół, może nie zbyt wiele ale zawsze, azotowe import z Rosji jedzie mogą być jeszcze tańsze, narazie my górą. pozdrawiam

Opublikowano

Witam . Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów jako nowy. Aktualne ceny za jakie mi proponują mocznik rosyjski to 1015 zł tona 2 tygodnie płatność, 1090 zł płatność 6 miesięcy (ceny netto). Mocznik z Puław 1065 zł netto płatność 14 dni, saletra puławska 1030 zł netto . Wszystkie ceny z dostawą do gospodarstwa. Sorry za niedoskonałości ,ale to moje pierwsze forum.

Opublikowano

Witam. Panowie jeżeli policzyć zawartość azotu w rosyjskich azotach to te nawozy wyjdą drożej niż nasze-nie sugerujcie się tym co jest napisane na opakowaniu, znajomy miał możliwość zawieźć mocznik do analizy i wyszło że ma ok 40%

Opublikowano

oooo tak, widzę, że tanieją tochę, przynajmniej u was u mnie wczoraj było:

saletra 1200

saletrzak 1060

mocznik rosyjski 1250

i ma być jakiś "potrójny" po świętach impotrowany 15:15:15 po około 1400-1500

a na składzie pustki, na razie "0" ruchu, nic dziwnego jak takie ceny

Opublikowano
Witam. Panowie jeżeli policzyć zawartość azotu w rosyjskich azotach to te nawozy wyjdą drożej niż nasze-nie sugerujcie się tym co jest napisane na opakowaniu, znajomy miał możliwość zawieźć mocznik do analizy i wyszło że ma ok 40%

Może ktoś z was czytał w Poradniku rolniczym pisali chyba o tym z półkroku temu chyba dokładnie nie pamiętam jak facet kupił nawóz Mocznik i tez mu nie pasował bo sial a efektu nie widział różnicy i dal do analizy i z 46% wyszło ledwo 17% :) z worków napisy się zmywały .A ja na razie nawozów nie kupuje poczekamy do wiosny ale w tych cenach na pewno będzie go mniej .

Opublikowano
Pamiętam ten artykuł ale z tego co wiem to chyba nawóz okazał się pełnowartościowy czyli 46% N po głębszych jego analizach

To czytałeś pewnie inny artykuł ja dokładnie czytałem i było tak jak pisałem wyżej .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v