Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

no po ściernisko po kukurydzy woziłem :P bo w orane to na pewno by siadł...

Opublikowano

a ja ciągałem 12m3 80konnym i też dawał radę bez problemu

A ja dzisiaj ciągałem 83 konnym 4000 l i ledwie dawał radę...tak że wszystko zależy od warunków.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

A ja dzisiaj ciągałem 83 konnym 4000 l i ledwie dawał radę...tak że wszystko zależy od warunków.

i od opratora ;)

Opublikowano

No-jak taki operator wyjdzie i popcha ciągnik pod oblodzoną górkę to może i tak :D .Parę lat temu pisał tu jakiś bajkopisarz o C-3603p i beczce 10 tys i oranym...

Opublikowano (edytowane)

10km na 1000 litrów to żelazna zasada dla każdego terenu. A jak ktoś uważa że za ciężko 80 km ciągnika z beczką 6 tys. to niech kupuje mniejszą :D My 7245 ciągamy 6,5 tys, i jest ok, ziewania z nudów nie ma, ale jak na pole zawieziesz to jest znak. :P Ciągaliśmy w sobotę, do kolana śniegu i po roli( nie zamarznięte) to tragedia :P

Edytowane przez piotrus19
Opublikowano

No-jak taki operator wyjdzie i popcha ciągnik pod oblodzoną górkę to może i tak :D .Parę lat temu pisał tu jakiś bajkopisarz o C-3603p i beczce 10 tys i oranym...

to chyba pustego HTSa ciągnął i to jeszcze mocno sucho musiało byc :D

Opublikowano

beczka 25 tys i traktor 170 koni i nie ma problemu

ciagam tez 12 tys 90 konnym ciagnikiem i tez pez problemu

a widzialem tez 15 tys 90 konny ciagnik i tez bez problemu

Gość Profil usunięty
Opublikowano

5-6 tyś. litrów będzie w sam raz.

Opublikowano

ja polską beczkę 4 tys ciagałem Ursusem 330, potem beczke Kaweco 7000l ciagałem ursusem 3512, a teraz te sama beczke Kaweco ciagam JD 5055E, ale do mojej beczki Kaweco pasuja opony od fadromy (ok. 1 metra szerkosci) i nigdy mi sie 3512 nie zakopał nawet na oranym... najwazniejsze są szerokie opony... moja beczka 7 tys obsługuje około 200 tyś litrów szamba... a na te ilość to beczka 4000L jest wystarczajaca

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja  mam szambo 300 000l i meprozetem 6 tys spokojnie daje rade wywieźć w niecałe 2 dni. Ciągam 70 km case chyba że rozlewam na zboże to 95 km, ponieważ trzeba trochę szybciej jeździć bo innaczej przypali :D

Opublikowano

100 konny nh pociągnie 12tys litrów Joskina i valtra n101 100km ciągnie 14tys Pomota :) ale np 180km pociągnie 20tys litrów ale zalezy jakie warunki oraz czy tandem czy nie- nh 220km miało problem z 20tys l więc wszystko zalezy...

Opublikowano

Podaj przykład ciągnika, beczkowozu i terenu na jakim miałby pracować - wtedy zaczniemy prowadzić dyskusję, bo dla jednego ciągnika 82 KM - 5000 litrów to będzie wystarczająco, a dla innego (np. 94 KM) 8000 litrów nie stanowiłoby żadnego problemu.

Opublikowano (edytowane)

Witam,jestem nowy na forum i nie wiem czy taki temat byl juz zakladany a mianowicie chodzi mi o to ze mam Zetora 7711 i chcialbym kupic do niego beczkowoz i zastanawiam sie jaka wybrac pojemnosc? przelicznik jest niby 10km na 1000l ale zetor jest bez napedu i zastanawiam sie czy przelicza sie w ten sam sposob.Myslalem o sprzedazy i kupnie czegos innego ale potrzebuje go do miejszych robot a po droge nie wiadomo na co sie trafi,chodzi mi tez po glowie zalozenie do niego napedu ale to tez w ostatecznosci gdy by mial nie radzic beczki ktora zrobi jaki kolwiek slad na polu:) dodam ze jezdzil by po ziemiach lekkich i napewno nie po oranym.Z gory dziekuje za pomoc w moim pytaniu i przemysleniach:) pozd

Tematy połączone

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

Ktoś Cię chyba źle poinformował co do przeliczania bo nie wierzę aby zetor był w stanie efektywnie pracować z beczką o pojemności 7000l Myślę że do zetora 5 tys może okazać się wyzwaniem w trudnych warunkach

Opublikowano

też tak uważam jak przemowca ja do zetora 6211 mam 4.5tys i powiem tak ze jak są ciężkie warunki mokro to worze zetorem 105KM bo mały nie daje rady po rzysku łące jest ok ale jak jest mokrą wiosną lub jesien to nie ma szans beczkę ma szerokie opony co do zakładania napędu do zetora mija się z celem nie opłacalne napędy są drogie ok 8-10tys

Opublikowano
10 godzin temu, wl_master napisał:

joskin 8400 i JD 6230 po ścierniach oki po orance ciężko po zbożu zależy od wiosny

joskina 8400 ciągam Farmtrackiem 74KM nawet po oranym daje radę