Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, witejus napisał:

Jak na takie chaszcze to i tak niezła ta cebula

zgaduję że ta na filmie to z dymki tak że jako w  takiej wielokrotnie łatwiej sobie z chwastem poradzić ... no ignorancja i niedoświadczenie co do możliwości dostęnych herbicydów a to nie jakaś ekoplantacja wszak jakieś tam poszły (zgaduję że jakiś graminicyd plus  oksyfluorofen) tylko duuużo za późno
W/g mnie sam koszt dymki dyskwalifikuje sens takiej formy uprawy cebuli bo z siewu można takie coś czy to ozimej w tym roku
AIL4fc_L2s_ikb79uShlHbKPL-nNKfhuQd_DniQD

czy jarej (fotka gdzieś z lat poprzednich)
AIL4fc8xMpOZVSo0zlm0D_6nf3z1oUgj9fTGmnGb

co prawda z pięć lat mi zajęło dojście do jako takiej wprawy że "z pamięci" już i cebulę robię z ryzykiem może raz na cztery lata że się "noga powinie" i jaki chwast czy zaraza plonu trochę ukradnie ale ani zbyt ciężkie gleby ani zbytnia susza nie jest takim dla mnie zagrożeniem jak za duże opady i zimowe wymokliska czy jakieś grady latem na które nie mam wpływu bo na ozimą mroźne "suchowieje" też można zaradzić może jakimi włókninami może nawet jakie rośliny okrywowe na wsiewkę co ew wymarzną jak nawet zwykła żółtlica jednemu kilka lat temu cebulę ozimą podratowała bo tak zawaliła z wrześniowych wschodów po samej pendimetalinie że kożuch był całą zimę ze zmarzłej i tylko tam cebulę wypaliły mroźne wiatry gdzie jakoś tej żółtlicy nie było :D

ja nie widzę sensu uprawy cebuli inaczej jak z siewu i tylko takiej uprawy zalecał bym się uczyć nno z dymki ew ... można sobie dymki zostawić (choćby i z odrębnej plantacyjki bo zgoła inna agrotechnika na dymkę) na ewentualność gdy ozima wymarznie a potrzebny plon na zielone pęczki na lato

no i może eko z dymki ma sens bo inaczej najtaniej choć nie najłatwiej uznaję z siewu

co i ta ozima (z pierwszej fotki) też była miejscami zawalona chwastem (głównie tasznikiem) i mulczer był aby było widać jak kopać :P to chwast wyrósł już jak zaczynała cebula tworzyć cebule a karencje (bo szła na zielono) uniemożliwiły wybicie chwastów chemicznie zaś roboczodniówki to woleliśmy na pęczkowanie czy zbiory na biało niż chwast bo wpływu na plon już za wielkiego tak późny nie miał

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

jak już wcześniej pisałem na jarej infinito zawiodło a poprawka scorpionen (czy jak się to pisze) albo za późno albo też niewiele dała bo i stemphylium i mączniak miejscami na jarej w tydzień po tym scorpionie a ze dwa po infinito nadal dobrze się mają i lawinowo opanowały miejscami do 30% szczypioru. Nie wiem czy dobór środków czy pogoda (bo grad w miedzyczasie sypnął gęsty  acz drobny i szczypioru nie poziurawił ale mocno "zdekatyzował" i może dla tego

taka tam już presja chorób a i cebula łamie szczypior no i do sensownej wielkości porosła mimo iż gęsto posiana że odpuściliśmy sobie "trucie" skoro tak mizerna skuteczność.

no placami co większej infekcji pewnie zaschnie "na stojąco" przy czym odm Bolero (nie pamiętam czy F1) zdecydowanie zdrowsza od jakiejś holenderskiej której fotkę gdzięś opakowania wiosną tu wrzucałem (chyba bo nie mogę znaleźć)
Pewnie ta holenderska wcześniejsza (?)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

zgaduję że ta na filmie to z dymki

Z dymki, mówił na filmie

Że też ci się chciało taki elaborat pisać🤔

Czymś tam pryskał na chwasty tylko ciekawe czemu tak późno, jak chwast sięgał kolana

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Z dymki, mówił na filmie

Że też ci się chciało taki elaborat pisać🤔

kawę studziłem i z braku ciekawszego zajęcia a piszę  bez wysiłku, informatyka to moja inna domena

.... że też Ci się chciało cały ten film oglądać ;)

Opublikowano

Witam. Mam pytanie, poszukuje jakiegoś kompetentnego doradcę i osobę która będzie pomagała i konsultowała jak prowadzić plantacje cebuli, nie chce zepsuć tylko dobrze to robić. Czy ktoś z was słyszał albo korzystał albo korzysta z pomocy Jakuba Sobeckiego? Będę wdzięczny za info.

Opublikowano
Dnia 24.09.2023 o 20:10, KrisKristof napisał:

Czy ktoś z was słyszał albo korzystał albo korzysta z pomocy Jakuba Sobeckiego?

koszty polecanych specyfików będą zapewne wysokie, a efekty ...