Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tu znalazłem taki artykuł. A gdzieś jeszcze było dopisane ze przy 2 zabiegach i dawce 0.75kg "stosować od 1.5 liścia, pierwszy liść dobrze wykrztalcony a drugi w połowie jego długości" 

Screenshot_20200528_225630_com.android.chrome.jpg

Edytowane przez michal_xs
H
Opublikowano

Panowie w czwartek poszedł lentagram 0.7kg na hektar, w następny czwartek idzie druga dawka 0.7kg. Dzis w nocy spadło ok 8l deszczu mogę jutro jechać że stompem aqua? Żeby ograniczyć zachwaszczenie wtórne? Jeśli tak to jaka dawkę? Mam też trochę zapasu bandura. 

Opublikowano (edytowane)

no nie zrobiłem zdjęcia choć byłem na polu i cebula po dawce przedwschodowej 2l stomp aqua + 1l bandur ledwie przeżyła i pewnie wydać to się może dziwne ale jak mnie pytał to podałem takie dawki ale na hektar a ten wziął to dał na sześciesiąt arów bo - nie wiem - sądził że siedzę w jego głowie i znam myśli że pytał na akurat swoją działkę pytając - "ile dać tych oprysków na marchew i cebulę?" tylko nie powiedział że na tej hektarowej działce zostawił ze czterdzieści arów na buraki ćwikłowe co miała być tam marchew tylko się rozmyślił i nie dosiał a tego już nie raczył mi powiedzieć tylko dopiero jak wrócił i oznajmił że opryskał i z kolejnym pytaniem - "a czy można ten kawałek co pod ćwiklaki zostawiony czym przed siewem opryskać czy po?".

no spadłem... znaczy nie trafiłem tyłkiem na krzesło bo akurat stałem
Po ustaleniu faktów orzekłem - no to po cebuli .... chyba że długo nie będzie większego deszczu - i dzięki Bogu nie było ponad miesiąc a tylko kilka mżawek ale i tak ze 25% obsady poszło cebuli ogólnie choć placami wszystka a gdzie indziej zero strat i można ew koper wsiać to jeszcze i koper na pęczki odrobi stanowisko i cebuli jako "dobre towarzystwo allelopatyczne" się przysłuży
Jednego czytelnik zapewne się pewnie domyśla to że oprócz kilkunastu ziemniaków kilku ostow i placu szkrzypu nic więcej prócz jeszcze cebuli na tym polu nie ma i wszelkie zabiegi teraz nalistne są zbędne. Ktoś tam pytał czy Lentagran ma podobne wymogi co do zabiegu jak Goal? tak
a teraz co drugi dzień pada tak że nawet powschodowo pendimetalina jest ryzykowna no ale cóż robic gdy chwasty? ryzykować.

ot taka to historyjka z której wniosek że trzeba pełnym zdaniem i z podaniem wszystkich danych precyzyjnie bo inaczej ... może kiedy przy okazji fotkę podrzucę. :)
a no i nadarzyła się okazja i tak to wygląda

HOz7CpNJawXOVuSJ9CJGhs6bAHTdEI8VvKAMbrqIqzHnxcpiGFoN69JS4e5ZDqMn1nkynL1jUpb5CJ-lFpElyngPSQW1-I4YCA8bHzOmevxOhg9L6UaoicChkfCTSE-b9owB8LbrVu5JLP5U_CPvyadnBAIIXgO2CSDgMWvBf8qBdAMeSVGAetT0aIWPkjwPhTaJazNQjkDgkwUqVgOlssA_hi2878P_6EIV1H_-mXTlwNKtMSR1-rjpiX4nRhwXNHklL3FZXfZVrrbodi1Hpivm0aZ4TqwOIXSdoN-lG8YuaDLqA57HVzMFOgwclVN30cddFOCm9-FllW27KXLkuX-0DohTKDOf856EejsLCo--uEm27Fjnm1bYWGVKupSoaQgX93F0ZxZHWtkJqHvHW8qY960dCC2HAlH4wAaTzzf-wOCoqM9PM1DkiVnZDhcFGJyrwF_rj0DU-6Hkpz6rkty0UKF8G8UZx4SV-xRxLygO_WB_8p6tl4AYhlcjPeYjsov7lcpoQzWXUtbDJspuPzCM0fBB7B8DpfwnZNRYSysKdDZk0gRoHxRJD1TkYaODSTXtMbfjBfGz3MbxLG6HYV4v8AjPGiODHgu7prR6zZADVpTnQOavinZZMzokemNH3xzuxlRQ1owK8IAeL_gSdS6KKfKW0QSdQY8tuZbOHFbBg73q8VuaxaUDJ2PdxA=w1242-h931-no?authuser=0 w95B3JJviiRU1h7xn3eZ6yXlGMle4197eyi8u8PB0pdLKBgAJJTavDf5bKqaVrkJMV3SplQ_brctjljFvd7nzkVa7zvWsnxt8PGjMT2Pa9_piD6ni5TbaBhB39cRkdRJbOeztanRfSTuTS6AGyQl-E2aLKBRw6ufTIh9FqCo3jtPR4DPf3twqh35oTLzHbt8u27dGm6oeF0V3deeoDXb64TWGdJdvur9R1yb4AZGge2_X7iPym1hL89wMzS3u8iMiaPD8zLX21WBu71Nmx30RmXwXkq0Pfa0AFIE_9mJNtLa2VWYd82uJkNF8efMODPh46AjfN1ulMtGIbc6FHKiqyE8j4GBdhaxTHBeuYj3qpC-44N54SumaXxMQfzC_CAUKwUAFdJIgFJHDWTZ2wghRWfppovpG8WfhVecVgzeKDtkSmhq_BOl-gmI_iG8GC6PdkDEcv01SNFTjpRqdNiAYhxmyK1zkl77AGyHIfkXybr99NZdjG0RqKgyiziExwxQqhMKeowTJNxyecU-_H-STol2OHkTQnJ6YnZAc06soAHteroIesGeFhGfKDchrY4WUNSiHz228wO5KCO5DaeJEjUSUMcV7EA3q1niPxHglgOxVXYaNeYDYSfntOnM4OopPb1YPilY6uLtpCRe7wJhRkZ7l648S6VOjn83LSCqRVHbKYZYQ6DZ2DOBEVDEsg=w1242-h931-no?authuser=0

3zUvMZf88FwVRMCJ8uvW9DkZTH6Z5y4QlgUAKX3kWy45hp93dBxdZLB3NHQxW2SVDjE9DUcjLFp4ObPe6KVZGGDLZAshqumbbnbzVBb_MlHODj18bbtAWkb1-X_5SF7GhtAvJJzkUeUNH3qGu2-rw7GqvHl_jRgoZsBOrypVeU7dJqrhUdnOo3ctE2vM9NaXHOj3GbSJ4REwpB_BD9uoIOSM7mMw9QoJBD146m8QIxM7W_-PsuclJnLgDermo5XC1KE272Oi4hI_DE1I2dbe7p0FWJd3h2c_sXTJ3P7QLA-a2u8t9F0CNweKHxbqwJ-LVEJB0XL4gxC6s3fZo3l-ieLJ0GLRElR4Y6q7ykJJLP3bz2u793TbHtt2Fc3lzR8nia6EWQndeaqnR8ne-Z7kGzNWegVQAFgOxZ946NwdM3s_0UVIjwXuJzzQuy_nn5YcVEi6sdz--HGgJ-BYZJlXivZo72p3mh-ozlWMspkacXCtR_PLondlUEU4FjicdaAndIuLVaT4UofDDT2iguhg9vGipbBnC4qiosYQB8iBXuEGhwKjwPHAHlHqJftXtY-hlzkSPip16zhI3My1g5xGULpf4VMD_sP6hkfVoQZ6tlPEDyxTRyna6m_aNn0J4f22mL_bLMtap3QdyFRdjUxXzhwQgIqyKCTEyeiS0HesEJY9733NmkfIV2oql2cWUw=w1242-h931-no?authuser=0 OYzxiKi_vKyYs4iRFs_uaHX-BaOUxv_nUPuv1w0KviPrp7XA_ZQaVpvqLJfCnnl7EiBfaXtB6RsNY6Tf_3wvSSOhGWEYfw2n-nGOOaEAOkr98JCh8kHSNXrfsTTQ3UuwDHXVFxnkPYWyjHowMckW-A8v0FnN-vRMwOsTdDTHVBedStreFlq6jiBH41ewCP5Ky6sUIG_kzAV769ppE4PTGE4fBBsI3u164Pa_9fGCzsS5XqnPDGKt65p8HQe4bTS2pQipMrep_Zks1vkeu42gy_bM7ohnJAAYc7sHL5ms3pfm82dE9dWIYkj3QVPiwa6XHFGrJxH4oOzArlXia8hYZfD1K3QoZvphdLXnZMDC7iKL_vlyYwgX-NTneMOAkzYwVgMFbjocqj4n1KzE-RidMjpESYEQslOzdTTsGMzngpaVzvX-AYi9daiYzwI8WqxHKrvqiXRUbY6ZaGo9fJwBK9nwc1jUA1mz95JXsWuXT94fqajbrkPBdj9KwHXwsAeRBfPDdN4GOtmBpvgd_FyooDIGhkFDWYwMDSXd7NzKu9IqRhKyBB8aY-he7HqcEmCg7i0Vmh7oG_aa4gCQwepwDXoUUjC_rVhl-ucEDXNC3xwRqKVG9eEbBBmGSJSITZblsRkyTM-_q3OI6sd-Vfa3DIGS-6OvPvNdLEyJqmHz8cpnw9peDqyFSE4-IgloaA=w1242-h931-no?authuser=0

r2OwD5GTzhJX_vCCbyuUZu7I7jQRnTOBf3oyK6JR

no i najciekawsze to na ostatnim zdjęciu widać i te obok ćwiklaki póżniej dosiane i po tym atomowym potraktowaniu cebuli buraki z kolei za małą dawkę dostały herbicydu bo chwasty zostały i teraz problem czym i ile aby nie jechać na motyce no i buraków nie spalić bo chwasty uciekły po za czwarty liść niektóre i trzeba by pełną  dawkę jednorazową jakiego Kemifamu Super Koncentrat to ze dwa i pół litra na ha na takie chwasty a to pośrodku to droga nie pryskana ani cebulowym zestawem ani buraczanym opryskiem (chyba Akord) i co by było gdyby nie chemia. pole z jednej działki w jeden dzień agregatem uprawionym i ten pas chwastów tylko tym się różni że niczym nie był opryskany od połowy kwietnia tzn dnia kiedy był agregat.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

a bo ta u mnie za gęsto posiana ale nie dało się już wolniej siewnika ustawić a rzadszych taśm nie mamy to wyszło jak wyszło bo otoczkowane nasiona na które są te taśmy to wolałbym gotowej cebuli na jesień za tę cenę kupić i pewnie niewiele by mniej wyszło niż z tych nasion urośnie no i otwory w taśmie łapały po dwa do czterech nawet nasion i...widać 
teraz trzeba ją tuczyć czym się da bronić od chorób aby za drobna nie wyszła choć to i tak pewnie będzie zależało czy susza nie przytrafi się na przełomie lipca i sierpnia bo ew grad to już po zawodach

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Witam, pierwszy rok mam cebulę. Wczoraj pryskałem pełną dawką 250ml Goalu. Wcześniej ( 24h) zabezpieczałem Protectorem. Cebula ma się  dobrze, mniejsze rdesty są już prawie całe żółte natomiast na większych pojawiły się takie plamy na liściach. Czy z waszego doświadczenia ten rdest padnie czy odżyje ?

IMG_20200605_070719.jpg

IMG_20200605_070758.jpg

Opublikowano

Witam moja plantacja trochę zarośla trawą czym najlepiej to zwalczyć czy nie jest za pozno  i w jakich dawkach najlepiej? Posiadam w zanadrzu agil i pantere i trochę fusilade pozdrawiam 

20200606_155612.jpg

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, thefarmer napisał:

To jest chwastnica ? Wiechlina? Na wiechline select super  na chwastnice  agil/perenal 

Kolego A ten select  w jakiej dawce dac na etykiecie jest 0,8 A na perz 2l ktorą wybrać dzielić na dwie dawki czy na jedną 

Edytowane przez Xkar
Opublikowano (edytowane)

no
a na wiechliny jeszcze łagodniej :D
dawno temu screen robiony i niektóre z tych środków już nie do kupienia ale

graminicydy skuteczność.jpg

opracowanie przez Plantpress z programu ochrony warzyw z pierwszych lat dwudziestego pierwszego wieku
nie wiem czy nadal wydają wersje papierowe programów ochrony ale warto mieć w domu coś takiego

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Odnośnie tego prorektora czy przed opryskiem selectem warto zabezpieczyć nin?  Czy to także nie ochroni tej nieszczesnej wiechliny?

Opublikowano

Panowie niwdawno poszedl stomp w ilości 1.2l na hektar. Poszedł również lentagram w dawkachdzielonyc dwa razy po 0.75kg ale nie zalatwil komosy . Mozna prysnac teraz 0.5l banduru? Spali takie male komosy?