Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No o teraz ja coś dorzucę od siebie. Mamy ok. 30ha (ok. 7ha grunty orne) dodatkowo jakieś 20ha dzierżawimy (3ha gruntów ornych) na to wszystko mamy 4 traktory (c328, 2xc360-3p i kubote m105s). I mogę stwierdzić stanowczo, że każdy ma jakieś zajęcie jeden "perszing" całe lato stoi pod samozbierającą (dowożenie trawy dla krów bo nie wypuszczamy), drugi pod wycinakiem ( a w czasie żniw spięty z kombajnem z020), "niuniek" ciągle pod kosiarką i jak przyjdzie w czasie żniw robić bele to zaczyna traktorów brakować Bo przecierz kombajnu nie będę odczepywać bo podczepywanie go do najprzyjemniejszych nie należy, przyczepę samozbierającą jeśli jest mało trawy na niej to jeszcze można zwalić ale przy większej ilości kto to będzie widłami przewalać (obora nie jest przejazdowa i do tego niska) a trzydziestką grabiarki nie podniosę więc najwięcej przeczepianym traktorem zostaje kubota bo wtym okresie musze lecieć nią zgrabić, później sparasować a na końco lecieć przywieźć. Dlatego większa ilość traktorów naprawdę bardzo ułatwia i przyspiesza wykonywanie prac. Szczególnie widoczne to jest kiedy ktoś prowadzi produkcję zwierzęcą zwłaszcza bydło.

Edytowane przez kokoman0
Opublikowano

W sąsiedniej wsi jeden gość ma 30 ha obrabia to c-360 sadzi ok 5ha chrzanu i ma ok. 20 byków jego szwagier z tej samej wsi ma 40 ha obrabia to c-360 i c-330 i również sadzi ok.5ha chrzanu i ma do tego dużą hodowlę świń

Opublikowano

u nas gościu ma przeszło 150 ha i obrabia to 1634 i 360 ale jej rzadko używa

Opublikowano

dwa lata temu miałem jeszcze 5 ciągniów na areale ok100ha, C330, Zetor 5211, zetor 5341,ursus 911, ursus 1634, dziś pozostał c330 i jest jeszcze zetor prox 85 i JD 6800 i areal sie zwiekasza bez produkcji zwierzęcej, nie ma sensu trzymania takiej liczby ciagniko przy produkcji zboża, chuba ze warzywa albo prod zwierzeca wtedy pottzeba maszyn.

Opublikowano

@SZYMANOX Ja podczas sianokosów nigdy tym samym ciagnikiem na łake nie jade :P Odstawiam jednego, wsiadam do drugiego i robota idzie, a nie jak bym przepinał prase do przyczep,potem do owijarki, poprostu to by była dla nas tragedia :P

Opublikowano

Ja w tej chwili na 140 ha to ursus 1634 , 1224 , 912 , 360 i c360.I się nie przemęczają.Ale jeszcze 3 lata temu to na 80 to właśnie 912 i 2x60 dawały rade( jak było 100 to doszedł 1224 a 1634 na 130)Ale jakoś poradzili by sobie bez 16 ale poco zapierdzielać po nocach w okresie letnim. :rolleyes:

Opublikowano

@ macursus - A myślisz że u mnie inaczej ? W sianokosy przy jednym kosiarka ,przy drugim karuzela ,przy następnym zgrabiarka ,jeden pracuje tylko ''w zagrodzie'' i 5 ze zbierającą albo z prasą :D Czasami to by się przydało jeszcze 5 kierowców ,bo jak się skacze z jednego do drugiego to się biegi mylą :lol:

Opublikowano

Miałem pare lat spółkę z sasiadem. 45ha. robiliśmy NH TD5050 ,zetorem 5211 ,ursusem c355 i władimircem T25. Do tego dochodziło grubo ponad 100ha. w sezonie na usługach. Tylko we dwóch. Nie męczyła nas robota ,tylko przeskakiwanie z jednego traktorka do drógiego <_< .

Opublikowano

A ja na 16 ha ornego mam zt 303(120km) i 360(52km) wszystko to w 3 dni zrobi bez zapierdzielania jak głupi. Po co 2 skoro mógłbym zrobic wszystko "60 " a po to bo niektórzy poza gospodarstwem maja jeszcze inne źródła utrzymania

Opublikowano (edytowane)

@macursus-Ja dziś lepszą fazę odwaliłem,przesiadłem się z fiata do mtz-a i reduktorem pod kierownicą biegów szukałem :lol: :lol: :lol: A 2 dni temu z mtz-a do fiata wpadłem i biegi wajchami od podnośnika chciałem wrzucić :lol: :lol: :P

Edytowane przez SZYMANOX
Opublikowano (edytowane)

Szymanox to to pikuś ja kilka razy miałem tak, że z kuboty przesiadłem się do samochodu i odpalam silnik sięgam do dzwigni kierunkowskazów cyk w dół a on do tyłu nie chce jechać :lol: to dopiero faza.

Edytowane przez kokoman0
Opublikowano

Mi też się czasami myli szczególnie w sianokosy gdy 360 z prasą wsiadam w 1224 zwozić w bele i w zasiewy z 16 do c360.(Siejemy na dwa siewniki.) :rolleyes:

Opublikowano

@SZYMANOX z tymi biegami to masz swieta racje :lol: najlepsze jest ja sie przesiade z 60-tki do zetora i szukam biegow przy kierownicy :lol:

albo odwrotnie z 80 do majorka i brak reduktora po lewej stronie a wsteczny chce sie właczyć :D

Opublikowano

Ja znam takiego gościa co ma ponad 200ha (albo nawet 250 bo co chwila dokupuje nowe kawałki). On to obrabia 2x "szustki" (nie jestem pewien co do modelu ale obie ma z przodkiem) i c360. Ale cyrk to się dopiero zacznie, słuchajcie: w tej chwili dopiero zaczyna żniwa bo skończył rzepak. A wiecie co jest najśmieszniejsze? Ma jeden kombajn: Bizon z056 i cały rok trzyma go na dworze. Ten człowiek jest śmieszny. Zadłużenie jego gospodarstwo liczone jest w milionach, ale gdy tylko ktoś ogłasza sprzedaż gruntu to odraz leci to kupić :D . Ojciec mówi że my zbierzemy więcej zboża z 25ha niż on z 200. Pamiętajcie: nie liczy się ilość ha tylko jakość zbiorów.