Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cena NH 6030 ze skrzynią electro comand 8 biegów pod obciążeniem, jechałem na placu zrobiło wrażenie zamiast wajchy - joystic a w nim przyciski zmieniajace bieg i przycisk sprzegła, do tego wyswietlacz pokazujacy na którym biegu sie poruszamy, z lewej strony kierownicy rewers -w przypadku gdyby kiedys tura zakładac to pewnie zbawienna rzecz. Póki wszystko nowe i się nie zepsuje :D

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Wg. DLG Forterra 135 to najoszczędniejszy ciągnik w porównaniach. blink.gifbiggrin.gif

Opublikowano (edytowane)

Odbiegne troszkę od tematu.

Jak to jest żę DF , Fendt, JD itp z 6 cylindrowego ( bez turbo )silnika wyciągają 110- 130 koni a tu taki zetorek z 4 cylindrowym silnikiem ma moc 136 KM. Jak się ma jego moc faktyczna czyli już na kołach do tej podawanej w katalogu.

Silnik 6cyl. o mocy 120km będzie zawsze mocniejszy niż silnik 4cyl. o mocy 120km wynika to z wyższego momentu obrotowego, za to 4cyl. zawsze mniej spali w takiej samej robocie od 6cyl.

Jestem prawie pewny że gdyby porównał fenda 115 KM do najmocniejszej forterry ta nie miała by szans.

No tu niestety się mylisz, zaspamuje jeszcze raz filmikiem, gdzie fendt 120 km pada przed frotką. Pozdrawiam :P

http://www.youtube.com/watch?v=gOh3WV6LJaQ&feature=player_embedded

@UP

Warto dodać że to spalanie co użytkownicy Forter uważają za oszczędną jazdę przy niższych obrotach, nowa ma na maksymalnych.

Edytowane przez Pirell
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ale bzdury, jak dwa silniki mają identyczny przebieg krzywej momentu, to mają identyczne osiągi, nie ważne po ile mają cylindrów.

Opublikowano

Od kiedy testuje sie ciągniki na prostej? Rozumiem że mają równe obciążenie ale nie o to chodzi w traktorze. Tu duże znaczenie ma skrzynia.

Gdyby tak w polu przy takim samym pługu je sprawdził.

Opublikowano

Zuch1234 : a wiesz co to znaczy w ogóle pełne obciążenie ??

Weź sobie jakiś ciągniczek 100km z niby oszczędnym silnikiem Perkinsa, podepnij do niego pług obrotowy 6 skibowy powiedzmy Visa z Unii, żeby nie musiał go broń boże podnosić i heja w pole orać. Niski bieg ponad 2000 obrotów i robisz.

Jak myślisz spali tą swoją normę czy dużo, dużo więcej ? To się nazywa pracować z pełną mocą.

Przy odpowiednim dobraniu maszyny do ciągnika będzie palił tyle ile powinien.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Pod pełnym obciążeniem ciągnik spala w przybliżeniu 0,2 x moc silnika. Ciągnik 100 KM spali ok 20 litrów/h, wynik Zetora nie jest więc niczym nadzwyczajnym.

Opublikowano

Dyczko słuchaj wiem co to jest pełne obciazenie no ale bez przesady . a silniki perkinsa sa oszczedne ale w lekkich pracach . Nie bede sie wypowiadał na temat zetora bo ja go nie trawie i nie lubie nim pracowac

Opublikowano

No pewno Pan Mariusz wszystko wie najlepiej, A skoro testy DLG mówią że frotka 135 jest w swojej mocy najoszczędniejsza w porównaniu do innych marek z silnikami 4 cyl. to na pewno się mylą, bo Zetor to przecież smok i inaczej być nie może.

@Zuch1234

Tak spojrzałem na twoją galerię i widzę 2 post licencyjne Ursusy, może nie jest tak że nie lubisz Zetorów, tylko po prostu zazdrościsz hmmm?

Tak odniosę się jeszcze do twojego cytatu z Top Technika, czy jakoś tak. Jakim cudem wyszło im spalanie 26 litrów, skoro nawet najbardziej paliwożerna frotka 115 mieści się w 20 litrach?

Opublikowano

Pod pełnym obciążeniem ciągnik spala w przybliżeniu 0,2 x moc silnika. Ciągnik 100 KM spali ok 20 litrów/h, wynik Zetora nie jest więc niczym nadzwyczajnym.

Według twoich obliczń ciągnik o mocy 54km powinien spalić ok. 10l/h

A teraz wypis może nie do końca prawdzimy ze strony marki Landini, ciągnik Mistral z silnikiem Yanmara 3 cyl. o mocy 54km

"Niskie zużycie paliwa - tylko 3l./motogodzinę w pełnym obciążeniu dla silnika 54KM"

Może i go trochę ubarwiło ale o ile 1l ?? To masz 4l i nijak ma się to do twojego przelicznika 0,2 x moc silnika.