Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zastanawiam się nad kupnem talerzówki ciąganej kverneland-a o szerokości 3,6m(36 talerzy) i nie wiem czy 95km da sobie rade. Jeśli macie może jakieś inne propozycje to bardzo chętnie wysłucham.

Opublikowano

Mój kuzyn ma agregat uprawowo-siewny talerzowy 3metrowy. Ciągnie go zetorem 8540 bez problemu. Może to jest lepsze rozwiązanie?

PS Niema u ciebie w okolicy podobnej talerzówki o której pisałeś?

Opublikowano

Właśnie nikt w okolicy nie ma takiej, bo wtedy bym pojechał i sprawdził. Agregat już mamy ale wujek chce talerzówkę. Skoro 85km daje rade z agregatem upr-siew to nasza forrtera spokojnie powinna sobie poradzić.

Opublikowano

bierz jakąś kompaktową bronę, nie cofaj się w technice rolnictwa ;) taki sprzęt ma o wiele więcej zastosowań. Do tego ciągnika optymalnie będzie 2.5-2.7m, ale 3m też powinien dać radę.

Opublikowano

Agregat potrzebuje zdecydowanie więcej mocy. Sam już nie wiem dokładnie co mam robić. Myślałem, że będzie to łatwa i przyjemna decyzja a tu zapowiada się na dłuższe główkowanie:) Nasze ziemie nie są zbyt ciężkie, ale nie chce tez żeby ciągnik miał za ciężko i żeby ziemia była dobrze uprawiona. Może lepiej byłoby kupić mniejszą ale szybciej i głębiej uprawiac.

Opublikowano

talerzówka musi miec predkosc, wiec jesli obawiasz sie ze z 3m nie da rady, to bierz 2.5/2.7m, siewnik poplonów i jazda! ;)

z nówek krajowych polecam Burego, Expom, Grano, Brodnica, Mandam

Opublikowano

witam ! ja ciagam case-m takim 95 km talerzowke 2.80 ciagana na kołach i do tego podczepione brony zawieszane 3 pola, talerze mam z przody uzebnione z tyłu glatkie i jakos smigam z nia ale na piachu jak wlezie w ziemie po uszy to ciagnik ma co robic :) ta co ty chcesz kupic to chyba troche za duza bedzie :) moj sasiad ciaga 3 m kvernelanda jASKEIM 110 KM I daje rade..

Opublikowano (edytowane)

po gruberze szybciej pole sie zaperza ;/ robiłem tez gruberem kiedys nie polecam ;p

talerzowka robi to lepiej od niego i nawet jak jest wieksza słoma to bardziej ja zetnie

Edytowane przez reset1990
Opublikowano

dokładnie, sam wymieniłem talerzówkę na grubera, bo talerzówka tnie wszystko i jest zielska coraz więcej, a gruber wyciąga na wierzch i wysusza perz <_< wiem co mówię, użytkowaliśmy talerzówkę 10 lat i jak perzu nie było nigdy to ostatnio co rok trzeba pryskać tak ok 2ha, bo pole całe zielone jest ;[

Opublikowano

I ja się przymierzam do zakupu agregatu talerzowego. Wybieram pomiędzy Staltechem a Grano. Chce kupić tę wersję bez hydropaka - obaj producenci oferują takie, wtedy agregat jest troszkę dłuższy i pewnie mniej się zapycha. Staltech w takim wariancie w standarcie oferuje talerze 510 (większe za dopłatą) a Grano 560. Jaką wielkość talerzy wybrac? Agregat ma pracowac z Forterrą 95. Myslę o 3metrowym (obaj producenci podają zapotrzebowanie od 90km), w razie trudnosci w polu złoże boczne talerze jak do transportu. nie wiem tez jaki wał wybrać, packer czy rurowy, do uprawy sciernika rurowy by wystarczył ale pewnie trochę tez bede nim uprawiał pod siew, a wtedy packer byłby lepszy...Co myslicie o tym?

Opublikowano

Myślę, że 95km śmiało powinno dać radę z 3m albo i większą talerzówką. Ja do ciągnika 100km biorę 3m ale to ze względu na szerokość transportową, jeśli na to bym nie zwracał uwagi to bym brał 3,6m spokojnie. Do tej pory na ziemiach średnich robiłem Zetorem 7211 z talerzówką akpilu 2,4m z wałkami strunowymi i spokojnie na 4 szosowej w polu się robi. Trzeba było tylko dociążyć przód.

Opublikowano

Zależy jaka talerzówka, ja mam polską o szerokości 3m, lekka i ursus 385 4 polową nie ma żadnego problemu, a sąsiad ma 3,2m jakąś zachodnią, bardzo ciężką to zetorem 16145 4 polową i było ją czuć.

Opublikowano

Powiem nawet więcej. Mój wujek robi Zetorem 7245 nową talerzówką 3m ze Staltechu z wałem rurowym, bo z packerem nie chce podnieść. Nie wiem jak mu to wychodzi bo nie widziałem. Ja już od wielu lat robie zestawem 7211 + talerzówka 2,4m podorywkę i uprawę przedsiewną i wszystko jest ładnie zrobione. A prawda jest taka, że talerzówka potrzebuje mało mocy w porównaniu z innymi maszynam i głównym problemem jest udźwig a nie ciągnięcie po polu.

Opublikowano

odświerzę temat jakie ciągacie talerzówki swoimi proximami 80-90 km ja osobiście szukam ciężkiej talerzówki najlepiej pół zawieszanej o szerokości roboczej 2,2-2,5 metra z wałem na cięzkie gleby 2-3 klasa

Opublikowano
Dnia 18.07.2011 o 14:06, paul7 napisał:

Mój kuzyn ma agregat uprawowo-siewny talerzowy 3metrowy. Ciągnie go zetorem 8540 bez problemu. Może to jest lepsze rozwiązanie?

PS Niema u ciebie w okolicy podobnej talerzówki o której pisałeś?

Agregat jest zawieszany czy półzawieszany?