Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy takim moczniku, nie ma zasadowicy. Bardzo niski tłuszcz, co świadczy o kwasicy. Po prostu sortują tmr. Masz za suchy i za mało pocięty tmr. Do tego zmniejszył był sianokiszonkę, ale to później. Tez mam łąki torfowe i powiem ci jedno, to jest jeden wielki syf. Wystarczy trochę tej ziemie z torfów, w pryzmie i bydło nie chce tego jeść. Tu jest największy problem. Kiedyś całkowicie wyrzuciłem sianokiszonkę z dawki dla krów. Wiesz, jaki był efekt ? Wzrost wydajności i lepszy apetyt. Problemem jest ta trawa i tylko odpowiedni TMR, może ci pomóc. Jeżeli tmr nie będzie miał 40-44% suchej masy, to zawsze ci przesortują. Do tego masz słabo pocięty TMR, niech ci zrobi sita trmu. Zobaczysz, że masz za dużo na pierwszym sicie. 

Opublikowano

Według mnie to zawsze tłuszcz jest z byt niski na tyle wlokna ile mają a dodawajac choćby rzepaku to na chwilę jest lepiej i znów pobranie spada i kicha. Niestety innych łąk nie ma. Choć pilnujesz starasz się to zawsze jest coś nie do końca z tą kiszonka. 

Co do tej wody to różne są opinie niemam przekonania ale zacznę dolewać. Czasami to im z 15 razy podgarniam bo aby szukają czegoś lepszego. Powinny niby mieć do woli a widzę że jak niektórym nie mają z czego wybierać zjedzą wszystko to jakby im lepiej

Jak zacząłem kwasny do woli dawać w miskach to jeszcze większą laksa masakra

Opublikowano

U mnie na jedną krowę idzie 200 g słomy. Tłuszcz mam na poziomie 4% gdzie najlepsze krowy dostają po 9 kg śruty paszowej. Nawet do 3 kg rzepaku dostają. Musisz się skupić na strukturze i wilgotności. Niech ci przyjedzie ta żywieniowiec i wyśle do laboratorium twój TMR. Do tego zróbcie sita. Twój TMR jest za mało pocięty. Bez odpowiedniej struktury i wilgotności one sobie łatwo sortują tę paszę i jedzą drobne elementy, takie jak śruta i kawałeczki ziarniaków z kiszonki. Śruta rzepakowa, też w pewnym stopniu obniża pH żwacza. Dzieje się tak, ponieważ w rzepaku znajdują się węglowodany, które fermentują. Oczywiście, nie jest to duży spadek, ale w twoim przypadku może nasilać objawy. Jak im wywalić tmr, to zobacz, jak sortują paszę. Ile masz niedojadów ???? podaj na oko 

Opublikowano

Podgarne tmr to xa 10 minut płytki goło wszystko wypchnięte. Co koryto mają to ubija to i juz niechcący ruszyć tylko świeże sięgają. Jak mieszam teraz 1400 to nawet 0d 100 do 200 kilko czasami. A jak zjedzą wszystko to jest w miarę dobrze. Później trochę chociaż po 50kg dołożę trawy i kukurydzy i znowu przestają jeść. 

Opublikowano

Teraz kazała mi po 9kg trawy 9kgkukurydzy 2kg śruty zbożowej swojej 1kg alkalizowane (bo jeszcze  z 15ton jest) 0.5rzepakowej 0.5 słomy 120 gram witamin

Opublikowano

Objaw jaki mnie bardzo denerwuje to pienienie moczu czy płytka czy głęboka sciółka i częste picie moczu