Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może sam opowiedz z czego sam żyjesz ? Pamiętaj że ojciec też się znudzi Twoim nieróbstwem i narzekaniem .

Opublikowano

odezwał sie pracus co całym rokiem dzien w dzien siedzi na tym forum 🤣

Opublikowano

Po prostu szybko robię i mam czas na siedzenie . Ty ciągle krytykujesz tych , którzy starają się coś osiągnąć .

Opublikowano

1 tys zysku z byka a reszta to zapłacone koszty produkcji tak można wywnioskować z forum ???tzn ile byków musi urosnąć, na jedną krowę dającą mleko  powiedzmy średnio ? tzn lepszy przychód będzie z 12 krów czy 12 opasów ???  najgorszy problem w opasach to moim zdaniem zakup dobrych cielaków droga inwestycja, przy krowach te wycielenia zacielenia i w ogóle dobre stado musi być,  sianokiszona dobra sprawa ale tania nie jest a wiecie sami jak to jest z tymi balotami, w treściwej tez jakieś tam witaminki są

Opublikowano

No tak, to jest prawda, ale takie mam zapytanie z czego jest większy zysk z 12 krów czy 12 opasów - średniej jakości to i to,  chce wiedzieć według was , bo jak to się mówi co 2 głowy to nie jedna ;D

Opublikowano

adamek1942 napisał:

1 tys zysku z byka a reszta to zapłacone koszty produkcji tak można wywnioskować z forum ???tzn ile byków musi urosnąć, na jedną krowę dającą mleko  powiedzmy średnio ? tzn lepszy przychód będzie z 12 krów czy 12 opasów ???  najgorszy problem w opasach to moim zdaniem zakup dobrych cielaków droga inwestycja, przy krowach te wycielenia zacielenia i w ogóle dobre stado musi być,  sianokiszona dobra sprawa ale tania nie jest a wiecie sami jak to jest z tymi balotami, w treściwej tez jakieś tam witaminki są

jesli nie masz mamek to byka kupujesz i inwestujesz w jego dwa lata po dwoch latach masz z niego jeden raz zysk. a jak kupisz Jałówke mleczna to inwestujesz dwa lata ale po dwoch latach nie dosc, ze masz cielaka to jeszcze zaczynasz oddawać mleko i przez kilka nastepnych lat ona caly czas przynosi Ci zysk. ale minusami sa tez inne standardy utrzymania ze tak powiem, na tip top jak pisali inni. a na podsumowanie powiem to co kiedys stwierdził moj ojczulek "jak hodujesz opasy to masz byki a jak hodujesz mleczne to nie Ty masz krowy tylko krowy mają Ciebie"

Opublikowano

placebo -"jak hodujesz opasy to masz byki a jak hodujesz mleczne to nie Ty masz krowy tylko krowy mają Ciebie"  święta racja, kolego mój rejon to same opasy i krowy do tego dochodzą jeszcze warzywa u co niektórych.

jarek widać dobrze gospodarzysz , nie wiem po czym twierdzisz ze nie posiadam wiedzy o to ze pytam co lepsze ???? z twojego punktu widzenia ???  . Pożycz tą ciekawa książkę !! podziel się wiedzą i nie myśl  tylko o sobie lol. Dziwne podejście masz.

Tylko pytam co według Was jest  bardziej opłacalne. Wiem na czym polega produkcja  zwierzęca . Ciekawy jestem jak sadzicie.

Opublikowano
Wiadomo że kasy więcej z mlecznej ale obowiązków dużo więcej. Zależy jak kto patrzy na życie. Ja wolę mieć mniej kasy A np wyjechać z żoną na wakacje bo kasę zawsze można stracić a to co zobaczysz nikt Ci nie zabierze. Taki przykład.
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Wiadomo że kasy więcej z mlecznej ale obowiązków dużo więcej. Zależy jak kto patrzy na życie. Ja wolę mieć mniej kasy A np wyjechać z żoną na wakacje bo kasę zawsze można stracić a to co zobaczysz nikt Ci nie zabierze. Taki przykład.

Ot dobrze gadacie......A jak chcesz miec więcej kasy to zabierz żonę na 5 rocznice ślubu na Tenaryfę a na 20 rocznicę polec po nią:)

Edytowane przez Baks00
  • Haha 1
Opublikowano

O właśnie, tak to właśnie jest przy z mlecznych kupa roboty jeszcze jak się jest samemu to niema mowy o jakich kolwiek wyjazdach na dłuższą metę no ale kasa jest co miesiąc zależy od ilości, pozwiedzać tez trzeba a nie ;D

Opublikowano
22 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

a przecież ty tez masz krowy

Opublikowano

Witam mam pytanie odnosnie kiszonki z kuku poniewaz zrobilem pierwszy raz  jak ja dawkowac dwa razy dziennie czy raz  i w jakich dawkach na sztuke?? posiadam siano siano kiszonke wlasne zboża żyto, łubin, mieszanke, owies.  bede wdzieczny za wszystkie porady