Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie ,chciałbym poprosić o doradzenie . Chcę zakupić 10 malych cielakow chciałbym żeby mi ktoś doradzil w ich żywieniu na początek myślałem o jakichś granulkach trochę owsa ,osypke z owsa pszenicy i jęczmienia +otręby ,siano i oczywiście mleko zastępcze . Ogólnie mam dostęp do sianokiszonki siana zboże pasze owies . Proszę o pomoc

Gość milioner8558
Opublikowano (edytowane)

....

Edytowane przez milioner8558
Opublikowano

Witam,mam pytanie. Czy jak zasieje np owies+jęczmień+jakaś trawę i skosze to na zielone na początku czerwca to później będzie mi rosła sama trawa żeby potem skosic 2 pokos ??

Opublikowano (edytowane)

Witam,mam pytanie. Czy jak zasieje np owies+jęczmień+jakaś trawę i skosze to na zielone na początku czerwca to później będzie mi rosła sama trawa żeby potem skosic 2 pokos ??

Owies i jęczmień jak będzie skoszony zanim się wykłosi (czyli początek czerwca) też będzie odrastał. Może troszkę słabiej niż trawa, ale jednak.

Edytowane przez sylip
Opublikowano

ja zawsze tak wysiewam trawę z mieszanką,drugi pokos będzie również ze zbożem tak jak kolega wyżej napisał a przy sprzyjającej pogodzie będzie trzeci,juz sama trawa

Opublikowano (edytowane)

A co ci przeszkadza owies w trawie pier**lnij ty się w ten pusty łeb bo widzę że wszystkie rozumy po ziadałeś w każdym poście starasz być się najmądrzejszym  wystarczy że w odpowiednim terminie skosi tą mieszankę  

Edytowane przez Matey
Opublikowano

Przy niediborach opadów owies wyciągnie cala wilgoć.ja jeszcze dodaje groch i wykę i jest fajna chętni zjadana pasza dla opasów,jak nie nadąża zjadać na bierzaco to kosze i kiszonkę robię

Opublikowano (edytowane)

A co ci przeszkadza owies w trawie pierdolnij ty się w ten pusty łeb bo widzę że wszystkie rozumy po ziadałeś w każdym poście starasz być się najmądrzejszym  wystarczy że w odpowiednim terminie skosi tą mieszankę  

Chłopcze nigdy nie twierdziłem,że wszystko wiem bo tak twierdzi tylko głupiec!

Co mi przeszkadza owies??W zasadzie to nic z wyjątkiem tego co napisali koledzy wyżej!!!

Gdybyś choć troszkę pomyślał, a właściwie wiedział "jak rosną" poszczególne zboża/rośliny wiedziałbyś co należy dodawać do trawy jako roślinę ochronną/osłonową 

Edytowane przez soltys48
Opublikowano

Ja naginam owies z wyką  trochę koszę na bieząco ale głównie na sianokiszonke.Powiem szczerze byczki uwielbiają takie belki.Ale faktycznie owies ciagnie wodę a przy takim roku jaki był to nie ma sensu tak startowac.Ja przerobiłem ten rok tak i szczerze  marnie ,,samobója sobie strzeliłem'' jak nic ,Podobnie zrobiłem z lucerna siałem rano wieczorm deszcz i tak nici susza zrobia swoje dobrze że to był nie duzy kawałek.

Opublikowano

To bez noży nie darady żebyy to potem dobrze ugnieść

Opublikowano

ugniecie-praktykowałem to jak mnie kolega w bambuko zrobił i nie przyjechał mi zebrac skoszonego i zwałowanego żytka, ręcznie na przyczepę i w pryzmę tak z 3 ha.Udało się ale wybierać kara siekiera i wycinanie kostek, ciężko ale daliśmy radę odpadu max 10%

Opublikowano

dobry nawet bardzo widziałem bale z żyta wyglądają lepiej niż z pryzmy jest jedno ale.........cena w bale wychodzi kilkakrotnie drożej,jednak jeśli jest odpowiednio zwinięte i owinięte to zero odpadu

Opublikowano

dobry nawet bardzo widziałem bale z żyta wyglądają lepiej niż z pryzmy jest jedno ale.........cena w bale wychodzi kilkakrotnie drożej,jednak jeśli jest odpowiednio zwinięte i owinięte to zero odpadu

I jeszcze bym dodał oprócz zwinięcia i owinięcia żadnego gada itp