Skocz do zawartości

Żniwa 2011

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A od jutra znów deszcz :( zapowiadają do niedzieli ......od wtorku ma być ładnie , wiec parę dni pogody i zniwa można rozpocząć , u nas jeszcze nikt nawet kombajnu nie wystawił.......bo praktycznie cały czas leje , dopiero dziś pierwszy dzień pogody.A więc przy ładnej pogodzie żniwa 5-10 sierpnia powinny się rozpocząć.Ciekawe czy zboże będzie ładnie sypało......Jak na razie cena bardzo dobra ;)

Opublikowano

woj. Lubelskie pow. krasnostawski u mnie już ze trzy dniu pogody słoneczko chmurki bez deszczu ale co z tego jak pszenice i groch jeszcze zielone i mokre... w pszenicach ozimych zielone liście flagowe i trochę góra źdźbła więc myślę że zniwa zacznę gdzieś za tydzień dobrej pogody....

mam pytanie czy orientujecie się jakie są ceny usługowego rozsiewu wapna????????

Opublikowano (edytowane)

mam pytanie czy orientujecie się jakie są ceny usługowego rozsiewu wapna????????

witam u mnie gość za rozsiew wapna bieże 500 zł za skład czyli około 25-28 ton sam ładuje i rozsiewa

Edytowane przez milanreal1
Opublikowano

nareszćie pogoda. Na pola wyjechały kombajny. Narazie w rzepaki ale za dzień lub 2 dni żniwa na całego.

A u nas już dziś ludzie kończyli rzepaki , kombajny ruszyły pełną parą tylko ,że mało kto kosi sobie a jedzie na usługi i dlatego też kosi nie za suche zboże ;)

Jesli będzie pogoda to jutro się położy pszeniczkę :)

Opublikowano

Jak czytam te posty to się zastanawiam czy mieszkacie w Polsce. U mnie od ponad tyg pada codziennie, i to opady po 20mm czyli spore. Dziś ledwo przed deszczem zdążyłem część trawnika skosić :D a miałem od 2 tyg kosić ale zawsze trawa przelana.

Opublikowano

@grzegorz a ile dajesz tego wapna na hektar i jakiego???? ile cie to wynosi na ha bo to zależnie pewnie ile ma wysiać bo np magnezowego siejesz 2 tony i taki składem sporo możesz obsiać??? czy on niezależnie od hektarów sobie liczy poprostu za samochód bierze 500 i już.. ja gdzieś wyczytałem 90 zł/ha

Opublikowano

Dolnyśląsk powiat Wołów. Ziemia ekstremalnie nasiąknięta wodą. Plon wprost wyrywa się z pola. Po zbiorze na polu zostaje armagedon. Modlę się, żeby kombajn wytrzymał... Plony liche: pszenżyto 2t/ha, pszenica 3,5. Jak to się mówi megasplendor, czy jakoś tak...

Opublikowano

Ja jestem po rzepaku, który dał 4,5 t/ha. Teraz raz pada raz nie. Zostały mi 2ha rzepaku na usługach i w nastepnym tygodniu pszenica. U mnie pogoda nie jest az taka tragiczna

Opublikowano

Ja jestem po rzepaku, który dał 4,5 t/ha. Teraz raz pada raz nie. Zostały mi 2ha rzepaku na usługach i w nastepnym tygodniu pszenica. U mnie pogoda nie jest az taka tragiczna

4.5 t ? Duzo miałes zasianego rzepaku ? Pewnie niezły interes w tym roku Ci wyszedł na nim ;)

Opublikowano

Ja dawno nie pamiętam tak późnych żniw. W tamtym roku wyjechaliśmy 21 lipca. W tym jeszcze nie kosiliśmy. Może dzisiaj a może jutro się uda jak nie popada.

Owsy raczej będą sypać słabiej jak w tamtym roku (susza dała się we znaki, deszcz przyszedł za późno), żyto trochę lepiej wygląda jak w 2010, Mieszanka z jęczmieniu z pszenicą z odrobiną owsu też słabo bo wrony omłóciły jęczmień.

Z wjazdem na pole nie powinno być problemu bo na naszych ziemiach wystarczy dzień bez deszczu i można bez problemu przejechać.

Opublikowano

U mnie wczoraj nie padało i dzisiaj tez słonce świeci więć może przed wieczorem skośimy pszenicę jeśli się da wjechać w pole. Trzeba kosić co się da bo znowu zapowiadają deszcze

Opublikowano

ja mam rodzine w okolicach Jordanowa Slaskiego okolice wrocławia i tam dopiero rzepak wykosili

a ja jestem z Slaskiego okolice Bielska -B i malo kto rzepaki dotknoł ja osobiscie jeszcze nic niekosiłem czekam na slonko zeby w rzepak wjechac

Opublikowano

Dziś skończyłem gruberowanie- żniwa zakończone 27 lipca ( pszenica wilgotność 11.5 % max 12 %)były lata gdzie o tej porze dopiero zaczynałem Pozdrawiam Wielkopolska

Opublikowano

zartujecie ja mam do skoszenia 140 ha i jeszcze nie zaczelem a za 3 tyg zepak musi byc zasiany moze sie uda pocieszam sie tym ze Ten u gory chyba pierwszy rok nie gospodarzy tylko teraz nas cwiczy dal nam urosnac to da i zebrac a wdzisiejszych czasach sprzet szybko sprzata wyobrazcie sobie zniwa 50 100 lat temu wtedy pogody musialy byc inne zniwa trwaly miesiac wiec damy rade

Opublikowano

@maxiben zgadzam się z tobą w 100 % ja też jestem w podobnej sytuacji skosiłem dopiero 15 ha rzepaku i czekam na groch i pszenicę tylko że u mnie deszczu już trzy dni nie widziałem a kosić dalej nie mogę bo pszenica zielonkawa jeszcze a groch ma 17 % wilgotności mam tylko nadzieję że pogoda się utrzyma i w następnym tyg...

Masz rację skoro Ten na Górze pozwolił by wszytko ładnie uchowało się do tej pory to nie pozwoli by się "chleb" na polach zmarnował...

jak tak czytam wypowiedzi tych którzy tutaj piszą że skoszą dzisiaj czy kiedyś tam 6 10 15 czy 20 ha i po żniwach to wytrzymać nie mogę czemu tak narzekają na pogodę jak to raptem takie areały to dzień dobrego koszenia i 20 ha nie ma....