Skocz do zawartości

Żniwa 2011

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

powiem ci @pawlus że nie tylko jedna chmura jak kosiłem to ze trzy chmury mnie minęły dwie z zachodu jedna ze wschodu i wszystkie trzy poszły w kierunku lublina i piask a to już nie daleko do mełgwi... chociaż ja kończyłem to jakiś deszczyk kropił sobie ale to nawet nie znać było na rzepaku...

jutro muszę go wywieźć bo troszke zielony był i mokry po tych nocnych deszczykach i ma około 11 % no ale nie było na co czekać trafiła się pogoda trzeba korzystać...

Opublikowano

ja dzisiaj wjechałem w jęczmień jary no i pokażywało od 13 do 17%, zobaczymy co jutro pokaże miernik :) niby pogodę zapowiadają.

dolnośląskie, pow. jaworski

Opublikowano

Wielkopolska - Powiat Koniński. Od zeszłego wtorku wszystko stoi w miejscu, co chwilę deszcz, nie mocny ale nie pozwala na żniwa. Dziś w końcu cały dzień pogody, jednak nikt w pole jeszcze nie wyjechał, ale jutro żniwa się zaczną o ile nie popada ;)

Opublikowano

Dziś idzie żyto pod kosę wczoraj na wsi kosili to miało 13.8% o jęczmieniach zimowych to już nikt nie pamięta, rzepaki też już prawie pokoszone. Woj.Łódzkie

Opublikowano

Ogólnie cena i jakość plonów nie będzie najwyższa w tym roku w Polsce. Na Ukrainie jest zapowiadany urodzaj i będą jechać wagony ze zbożem do naszego kraju. Jak widze na forum każdy ma problem ze skoszeniem wszelakich roślin gdzie niektórzy jeszcze w mojej okolicy nawet rzepaku nie zaczeli kosić.

Opublikowano

Dolny Śląsk,powiat Średzki.

U mnie nie padało od soboty,a dziś teraz właśnie pokropiło.Przed południem znajomy wjechał w pszenice to miała18wilgotności,czyli gnój.Jak będzie słonecznie jutro od rana,to pod wieczór może pszenica pójdzie.Rzepaki u Nas wszyscy już pokosili.

Opublikowano

jak do taj pory w lubelskim pogada jak tak będzie dalej to ludzie będą sobie jutro wyrywali kombajny żeby to u nich kosili....

To u was narwańce chyba takie ?

Ja nie zamierzam jutro kosić , dzień słońca to dla zbóż z plewami za mało ;) a jęczmień jary jeszcze może stać .

Opublikowano

W Poznaniu i okolicach kończono dzisiaj cięcie rzepaku i intensywnie młócono oziminy.

Na czwartek i piątek zapowiadają przelotne deszcze, naszemu kombajniście zostało do wymłócenia jeszcze ok. 10-12 ha żyta, więc u mnie żniwa (pszenica) pewnie w niedzielę albo poniedziałek.

Opublikowano

Pszenica ostroga plon 7ton ale gnój bo 17% wilgotności i jeszcze jest dużo odrostów na ścieżkach ze 2 dni pogody i może będzie ok ale na razie tylko deszczem straszą normalnie ręce opadają :( cały rok człowiek chodzi i jeszcze wykosić spokojnie nie można

woj. lubuskie

Opublikowano

Pszenica ostroga plon 7ton ale gnój bo 17% wilgotności i jeszcze jest dużo odrostów na ścieżkach ze 2 dni pogody i może będzie ok ale na razie tylko deszczem straszą normalnie ręce opadają :( cały rok człowiek chodzi i jeszcze wykosić spokojnie nie można

woj. lubuskie

ja też jestem z lubuskiego dziś skosiłem pszenice ostrogę plon ok 4 t /ha sucha jak pieprz, przed chwila kończyliśmy żyto wilgotność 13% plon ok 1,5-1,8t z 85 arów. u nas w ogóle dziś wszyscy ostro naginali ze zbiorem

Opublikowano

ja właśnie wróciłem

zacząłem dzisiaj pszeniczke, wilgotność wychodziła różna od 13,8 do 15,4 najwiecej jednak było prób z wilgotnością 14,1- 14,8. Plon wspaniały bo ponad 8t/ha, jak sprzedam jutro to będę wiedział dokładnie.

Odmiana Kredo, siana 20 września, 2x na grzyba -1. Wirtuoz, 2. Reveler+Syrius, w sumie 450kg saletry, stanowisko po rzepaku.

powiat jaworski dolnośląskie.

Opublikowano

To u was narwańce chyba takie ?

Ja nie zamierzam jutro kosić , dzień słońca to dla zbóż z plewami za mało ;) a jęczmień jary jeszcze może stać .

Nawet sobie nie wyobrażasz ci co maja mniej pola bardziej sie sr**ą i denerwują niż ci co maja więcej i swój kombajn chcesz kosić u siebie a tu

przychodzi jakiś koleś i chce żeby natychmiast do niego jechać (wiecie ojciec dużo kosił u ludzi) no i cóż kosisz u kogoś zobaczy cie ktoś na polu

i przychodzi zeby u niego kosić a ty masz zamówione koszenie na cały dzień :P

Małopolska pow. wielicki. Pada od tygodnia. Pszenżyto porasta, pszenica zczerniała. :( W polach stoi woda. Słabo to dalej widze.

u mnie woda nie stoji ale wszystko wsiąkło a pole mam na terenie mokrym i boje sie żeby nie ulgnąć :unsure: