Skocz do zawartości

Żniwa 2011

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@ovi - Do znajomego syn dzwonił i mówił że w lublinie była duża ulewa.

Wracając do tematu to u mnie jutro wieczorkiem można w jęczmień wjeżdżać, padało ponad tydzień a dziś grzało słońce i w czwartek rankiem aby pokropiło.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

U mnie sasiad mial kosic w niedziele rzepak ,lecz dzisiaj troche popadalo ,to pewnie w poniedzialek wtorek zgoli.Sa juz u was ceny skupu rzepaku?

Opublikowano

@ovi - Do znajomego syn dzwonił i mówił że w lublinie była duża ulewa.

Wracając do tematu to u mnie jutro wieczorkiem można w jęczmień wjeżdżać, padało ponad tydzień a dziś grzało słońce i w czwartek rankiem aby pokropiło.

A Mnie ta sama burza ominęła - poszło na Lubartów ;)

Ogólnie plony zbóż zapowiadają się dobrze a wręcz bardzo dobrze jesli chodzi o zboża ozime , z jarymi troszkę gorzej ale bez tragedii ;) Jęczmień zimowy byłby wymłócony już tydzień temu gdyby nie fatalna pogoda , ostatnie dni to ciągłe ulewy i mrzawki , dziś dla urozmaicenia cały dzień było pogodnie lecz parno co zaskutkowało wieczorną nawałnicą która nas ominęła .

Rzepaki w naszej okolicy nadadzą się do koszenia bez pryskania dojżewaczem po tygodniu dobrego słońca , słońca o które trudno <_<

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Hehehe to teraz dowaliles , oczywiscie ze mozna :) zniwa to nie grzech , wogole w niedziele to wiecej osob kosi niz w zwykly dzien

Opublikowano

:lol: ja w niedziele nie pracuje to przecież "Dzień Pański" i jakoś nie narzekam, choć ksiądz co do pracy w żniwa nie ma zastrzeżeń "żniwo wprawdzie wielkie ale żniwiarzy mało" :)

Opublikowano

@krzysiekfarmer5 - nie cytuj poprzedniego komentarza bo %% dostaniesz, do sitna obowiązkowo, czerwonym busikiem z białym napisem :lol: Tak jak w tamtym roku. U mnie jak nie popada jutro i w niedziele to w poniedziałek jęczmień poleci i zaraz prasa i słome prasujemy bo przewozić to się nie chce.

Jak to ojciec mówi taki jeden sąsiad snopki woził nawet w niedziele a teraz jego syn to w gorącej wodzie kąpany, nie raz już reczkę(grykę) siał 2raz bo omarzła albo zamiast zboża to gnój na przyczepie przywoził, w niedzielę nie kosi ale urodzaju też nie ma, bo nawozu żałuje, jeden mu tak dopiek: jak ja bym miał te twoje pole to zboże to twoich 2stoduł trzeba by było przez dach sypać :lol: :D

Opublikowano

Nie popadajmy w skrajności, po paru postach nie na temat nie będę robił jakiś czystek :D

Co do tematu to gdyby była pogoda to niewiele brakuje oziminom, jare uschły tez prędko z pola zejdą. Wujek jęczmień ozimy skosił już poplon posiał :D Dziś wieczorom przeszła spora burza z wiatrem i duza ilością deszczu, łąki pływają(taki stan chyba z wiosny tylko był). Oglądałem pola to owies będzie bardzo słabo, żyto ładne, pszenżyto na glinie bardzo ładne aż kłosy zgięte w dół, na piasku słabo w kłosie poślad a nie ziarno...

Opublikowano

U mnie wcziraj tez niezle dolało ale zbóz na szczescie nie polozyło . Gdyby było z tydzien pogody to pod koniec nastepnego tygodnia to zyto i przenzyto by u mnie poszły pod kose .

Opublikowano

A Mnie ta sama burza ominęła - poszło na Lubartów ;)

Ogólnie plony zbóż zapowiadają się dobrze a wręcz bardzo dobrze jesli chodzi o zboża ozime , z jarymi troszkę gorzej ale bez tragedii ;)Jęczmień zimowy byłby wymłócony już tydzień temu gdyby nie fatalna pogoda , ostatnie dni to ciągłe ulewy i mrzawki , dziś dla urozmaicenia cały dzień było pogodnie lecz parno co zaskutkowało wieczorną nawałnicą która nas ominęła .

Rzepaki w naszej okolicy nadadzą się do koszenia bez pryskania dojżewaczem po tygodniu dobrego słońca , słońca o które trudno <_<

U mnie to samo, miałęm dziś na wieczór wreszcie sciąć ten jeczmien, juz przestojały, ale co ? Znowu wieczorem wczoraj przylało, więc z koszenia dziś nic.

Może jutro na wieczór, jeśli dziś nie popada..(narazie ładnie 22stopnie celsjusza, mały wiaterek, bez chmur.) Tragedia w tym roku na jęczmienie, ciężko znaleźć pogodę.

EDIT: Kombajn zamówiony na jęczmień dziś, na 19,00 smile.gif Byłem na polu, deszcz po nim poprostu spłynal, twardy jaki był taki jest.

Opublikowano

Dzisiaj taki jeden szaleniec z mojej wsi zaczął po wczorajszej burzy kosić rzepak bizonem :o, (a może bardziej gnój niż rzepak) obszedł 2 razy do okoła i się zakopał to go na 2x C-360 wyciągali ;)

Opublikowano

Dzisiaj wracając z Lublina do Zamościa widziałem 4 bizony . 3 kosiło rzepaki a jeden coś w rodzaju trawy( nie wiem jak ta roślina się dokładnie nazwa).

Opublikowano

już tylko dotknąć myślę że w następnym tygodniu można wjeżdżać i kosić rzepak tak jak ovi pisał posiadam rzepak przy tej trasie ale dziś jeszcze za bardzo zielony :lol:

Opublikowano (edytowane)

A u mnie na Mazowszu to już owies żółty się zrobił i jak będzie pogoda to też niedługo będziemy młócić najgorszy problem to brak pogody jak na razie to są miejsca gdzie buty można zgubićrolleyes.gif oby już przestało padać bo nie będzie wesoło.

Edytowane przez Huberto89
Opublikowano

Ja dziś widziałem jak młócili trawę, i 2-3 dni temu kosili rzepaki na pokos. Planujemy w poniedziałek desykować 7ha, a drugie pole 8ha koło środy czwartku. Więc w kuj-pom min 2tyg do żniwa, z wyjątkiem jęczmieni ozimych które jeszcze nie tknięte...

Opublikowano

U mnie rzepaczek bardzo ładnie się zapowiada, myślę że jeszcze tydzień i będzie można wjeżdżać. pszeniczka zimowa też już żółta elegancka, jara oczywiście jeszcze zielonkawa. Jęczmień też mam ale jary, siany 6 maja więc jeszcze trzeba czekać, zobaczymy co z niego będzie. Żniwa za pasem a ja od ponad miesiące jeżdże w poszukiwaniu jakiegoś dobrego rekorda i nic nie moge znaleźć nic sensownego. Swojego supra sprzedałem zimą i zostałem bez kombajnu. Może ktos ma informacje na temat jakiegos rekorda w niezłym stanie. Jestem z mazowieckiego.