Skocz do zawartości

----->Ostateczna decyzja w wyborze ciagnika<------

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukałem wczoraj ale nie mogłem znaleźć. A czy mi się wydaje czy kiedyś był gdzieś taki test gdzieś w gazecie (top agrar czy jakaś inna)?

No właśnie jakoś tak...

Opublikowano

Bodzio ale jeśli o mnie chodzi to mogą to coś składać nawet w Nowym Jorku przez speców z NASA ze złotych części. Znam osobiście dwa przypadki właścicieli kioti którym na gwarancji w ciągniku nie wymienili tylko kabiny a opony na milion procent były chińskie więc już nie płacz bo ktoś coś powiedział o kioti w dodatku niepochlebnego.

Opublikowano (edytowane)

Znowu jd spalił najwięcej, kroku dotrzymuje mu Case. Nie licząc mf a, który ma dużo wyższą moc dzięki power bostowi ale najniższe jednostkowe zurzycie paliwa ze wszystkich ciągników. Może inzynierowie jd powinni odbyć jakies praktyki w zakładach perkinsa bo coś im nie wychodzi.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

@MDSikor- o to mi właśnie chodziło :)

Do pełni szczęścia brakuje jeszcze skanów z pozostałych ciagników.

Podeślesz ?

Edytowane przez radzikus
Opublikowano

No tak przecież te testy to sobie dla jaj robią. Mierzą spalanie na oko to samo tyczy się mocy. Jak mam wierzyć użytkownikom wlewającym paliwo wiadrem to już bardziej wierze testom. Pozatym test są mniej więcej obiektywne a w życiu wiadomo każdy chwali swoje jak mówią. W jd to wogóle strach gaz wciskać jednostkowe zurzycie paliwa do 1400 obr wynosi więcej niż w mf ie przy mocy maksymalnej. A 130 cm 3 róznicy w pojemności nie wpłynie aż tak na wzrost spalania. Oni poprostu nie umieją zrobić ekonomicznego i mocnego silnika. Przynajmniej nie w tych ciągnikach o niższej mocy.

Opublikowano

Aż poczytałem-JD miał przebieg 23 mth i tu jest pies pogrzebany-w tych ciągnikach (piszę to będąc zdrowym na ciele i umyśle :D ) testy powinno przeprowadzać się po najwcześniej 400 h pracy -inaczej wychodzą herezje.IMHO podejrzewam że silniki DPS są bardzo "ciasno" pasowane i wymagają baaardzo długiego czasu docierania-a wiem bo mam :D .No i chyba ten CR nie wyszedł im na zdrowie-max.moment jest chyba jednak zbyt wysoko położony...u mnie na zwykłej pompie max. moment jest już przy 1100 obr.

Opublikowano (edytowane)

Oby było tak jak piszesz bo inaczej taki jd poważnie nadszarpnie budrzet swojego właściciela. Z drugiej strony nie wydaje mi się aby silniki jd były jakoś szczególnie ciaśniej pasowane od pozostałych tego typu silników. Spasowanie elementó silnika dobiera się stosownie do obciążenia a tu obciążenia są podobne.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

JD to JD i jest ciasno spasowany by użytkownik miał wymówkę dlaczego dużo pali. Inne ciągniki składają bez panewek i pierścieni i rzadszy olej zalewaja by w testach lepiej wypadały od JD :lol:

Opublikowano

Nie widzę powodu dlaczego miałbym tu konfabulować (nie mylić z "bulem" :D )-to co powyżej napisałem na podstawie własnych obserwacji i opinii przeczytanych na niemieckojęzycznych forach rolniczych.

Opublikowano

dla mnie jest jasne że JD paliw wiecej np od DFa w mocy ok 100km tylko czy te 2-4l/godz jest dla kogoś duzo czy nie, dla mnie duzo zakladajac nawet 2lx700godz=1400lx4zł=5600zł na rok

Opublikowano

kolega ma DFa Agrofarma 420 i JD 6220, DF ma minimalnie wiekszy uciag i spala od 2-4l mniej w tych samych maszynach

Jeżeli Agrofarm ma większy uciąg od 6220 to poradź mu aby owego JD utopił...:D .

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Krzysztof2008
      Witam, kupię ciągnik ok 100km do agregatu uprawowo-siewnego 2,5m z broną aktywną bo 914 nie daje rady, interesuje mnie 1224 lub 1614, woj. Małopolskie najlepiej okolice Miechowa.
    • Przez marcigazeno
      Czy ktos z Was mial przyjemnosc lub nie przyjemnosc w ostatnich 5latach zakupic i samodzielnie uzytkowac jakis ciagnik tak do 4t masy wlasnej do lekkich prac ktory jezdzi na 3 cylindrach, takie 80-110koni, czy to sie psuje, brakuje momentu, jakos dziwnie sie zachwuje nie liczac pewnie odglosow, cos sie z nimi dzieje, teraz widze ciezko o jakies normalne silniki w takich mikrusach z podstawowych linii 

• Przez kingway
      Witam , planuje kupić ciągnik i mam na oku Fendt favorit 818 i John 7810 - moc niby ta sama ceny podobne  . I teraz nwm którego wybrać ? Może ktoś coś podpowie ? Podejrzewam , że JD napewno wiecej pali , ale i też no robi robotę , Fendt znów wygodniejszy . A części i naprawy ? JD z skrzynią Powet Quad.
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v